1878: Η ΣΚΙΑΘΟΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟ ΚΑΜΙΖΕΛΗ | γράφει ο Γιώργος Σανιδάς
2023-01-25 09:36:43
Ήταν μόλις 23 ετών, όπως γράφει ο ανταποκριτής της Σκιάθου με το ψευδώνυμο Τριχινάς στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΕΥΒΟΙΑ του Γεωργίου Ν. Φιλάρετου την 20η Απριλίου του 1878.
«Υποχώρησε τελευταίος, τραυματισθείς εις αμφοτέρους τους πόδας κατά την τελευταία μάχη της Μακρυνίτσης στις 15-17 του Μάρτη. Εσώθη υπό του αρχηγού του (και συντοπίτη του Ε) Σταμούλη*» . Μεταφέρθηκε στη Σκιάθο, όπως και άλλοι πολλοί πρόσφυγες και τραυματίες μετά την αποτυχία στις επιχειρήσεις της επανάστασης του Πηλίου. Το κίνημα ξεκίνησε τον πρώτο μήνα του ίδιου έτους (η σημαία σηκώθηκε στον Άγιο Λαυρέντιο στις 15/1) με το όνειρο της απελευθέρωσης της τουρκοκρατούμενης ακόμα Θεσσαλίας η οποία τελικά και επετεύχθη το 1881.
Επί 25 μέρες ο νεαρός έδωσε στο νησί άνιση μάχη με το θάνατο μαζί με τον καλό γιατρό Σ. Μηλιαράκη που προσέφερε πάντα τις υπηρεσίες του δωρεάν «εκπληρών πιστώς το καθήκον του». Ωστόσο δεν τα κατάφερε. Τουλάχιστον «ετάφη εν ελευθέρα γη, αφού είδε τα όνειρά του καταστραφέντα». (Η Σκιάθος είχε απελευθερωθεί ήδη από το 1830 με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου).
Αναφερόμαστε στη δεύτερη μάχη της Μακρινίτσας (η πρώτη έγινε στις 6/2/1878 στη μονή της Σουρβιάς με την ηρωική έξοδο των επαναστατών, όπου επίσης πιθανότατα συμμετείχε ο Καμιζέλης). Στη δεύτερη μάχη παρατάχτηκαν 1700 περίπου επαναστάτες, μεταξύ των οποίων και πολλές γυναίκες με πρώτη την Μαργαρίτα Μπασδέκη ή Μαλιούφα, απέναντι σε χιλιάδες Τούρκους του Ισκεντέρ Πασά από το Κάστρο του Βόλου και με τον ναύαρχο Χόβαρτ Πασά να παραμένει στο λιμάνι με τη ναυαρχίδα του Ιτζεντίν για ενισχύσεις. Τότε αποκεφαλίστηκε και ο 24χρονος φιλέλληνας ανταποκριτής των Τάϊμς Κάρολος Όγκλ που ενταφιάστηκε δημοσία δαπάνη στις 29/3/1878 στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών, δίπλα στον Κανάρη, με τις τιμές που αρμόζουν στους αγωνιστές της ελευθερίας.
Με τις ίδιες τιμές έθαψαν οι Σκιαθίτες και τον Σταμάτιο Καμιζέλη στο νησί. Άπαντες οι κάτοικοι παρακολούθησαν την κηδεία του. «Προσφέρθηκαν τρεις στέφανοι, ο μεν εις εκ μέρους των κυριών κεχρυσωμένος, ο δε εκ την εθνοφυλακής της παρακουλουθησάσης την κήδευσην (52 Σκιάθιοι ένοπλοι), ο δε εκ μέρους της εν Σκιάθω επιτροπής Εθνικής Αμύνης…Λόγον επιτάφιον συγκινητικώτατον εξεφώνησεν ο σχολάρχης Κ. Κωνστ. Λιτοΐδης. Προσέφερε και η Σκιάθος τον τελευταίον φόρον εις την επανάστασιν, χύσασα άφθονα δάκρυα ».
Σήμερα, παρότι ο τάφος του πουλήθηκε και χάθηκε, η μνήμη του Ογκλ παραμένει δικαίως άσβεστη με την επιτύμβια στήλη στη Μακρινίτσα, την οδό μετ’ όνομά του στο Βόλο, όπως και γράφονται γι’ αυτόν δεκάδες κείμενα. Για τον τελευταίο όμως που αποχώρησε από την ιστορική μάχη της Μακρινίτσας, τον άσημο εξ Αργαλαστής Σταμάτιο Καμιζέλη, ίσως ετούτο το άρθρο να είναι το πρώτο μετά το 1878. Ας σταθεί αφορμή να γίνουν κι άλλα…
*Ευάγγελος Κ. Σταμούλης. Γεννήθηκε στην Αργαλαστή το 1843. Σπούδασε την Ιατρική στο Πανεπιστήμιον Αθηνών, ενώ εργάζονταν για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας κατά την παραμονή της επανάστασης του 1876 και υπήρξε ένας από τους έμπιστους εταίρους που ανέλαβαν την επανάσταση του Πηλίου. Μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας εξελέγη δήμαρχος Σπαλάθρων και μετέπειτα βουλευτής. Πέθανε το 1902. (https://e-thessalia.gr/)
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ