Μπασδάνης: “Θα ζήσουμε χειρότερες ημέρες από τις μνημονιακές αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα”
2022-10-14 08:52:36
Ενώ στη διεθνή σκακιέρα η λύση για το ενεργειακό φαίνεται μακρινή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν τη μάχη επιβίωσής τους. Ειδικά από τη στιγμή που το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος «πνίγει» τους οφειλέτες ενώ η αγορά κινείται σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς, η προσπάθεια διάσωσης των επιχειρήσεων γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Ο κίνδυνος να μας βρει η επόμενη άνοιξη με δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λιγότερες στη Μαγνησία, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός, καθώς θα έχουν περάσει όλοι από τις συμπληγάδες ενός δύσκολου χειμώνα.
“Δε θέλω να είμαι μάντης κακών, αλλά η πραγματικότητα είναι αδιάψευστη. Θα ζήσουμε χειρότερες ημέρες από τις μνημονιακές γιατί τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες. Όταν δε γίνεται “σεφτές” στο λιανεμπόριο και η καταναλωτική κίνηση είναι στο ναδίρ , όταν στο μάρκετ ο κόσμος ψωνίζει τα απολύτως αναγκαία για να περάσει την ημέρα και όχι την εβδομάδα, όταν δεν υπάρχει ρευστότητα να ενισχύσει κανείς την επιχείρησή του, όταν ζεις με την αγωνία μη χάσεις ρύθμιση για το υπέρογκο λογαριασμό ρεύματος, δεν υπάρχει αισιοδοξία”, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Μπασδάνης.
Όπως σημειώνει το επιχειρείν δεν έχει ξεπεράσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και βρίσκεται μπροστά σε νέα αδιέξοδα με την ενεργειακή κρίση. Πρέπει άμεσα να υπάρξει μια γενναία ρύθμιση των 180 δόσεων , οπού δε θα υπάρχουν πρόστιμα και προσαυξήσεις όσων επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία. Αν δεν υιοθετηθεί αυτή η ρύθμιση, θεωρώ δεδομένο ότι θα μπει λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις και το κράτος δε θα εισπράξει καμία οφειλή. Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης, με κυριότερο την επιδότηση σε κλάδους που έχουν καταγράψει μεγάλες ζημιές, όπως είναι το λιανεμπόριο. Να υπάρξει εξασφάλιση περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που είναι και αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο. Εδώ να θυμίσω ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων δεν κατάφερε να υπαχθεί σε κάποιο από τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξαιτίας των προϋποθέσεων που υπήρχαν. Τα κοινοτικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθούν και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καλή η στήριξη στους μεγάλους, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθούν όσοι στηρίζουν την πραγματική οικονομία και την απασχόληση. Αυτό που ζητάμε ως Επιμελητήριο είναι ισονομία. Όχι, δυο μέτρα και δυο σταθμά. Χωρίς μικρομεσαίες δεν μπορεί το επιχειρείν να έχει μέλλον. Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει το βάρος της στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις γιατί δε βγαίνουν τα νούμερα. Πως θα επιβιώσουν για παράδειγμα, ζαχαροπλαστεία ή φούρνοι”, είπε.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ