ΜΕΛΕΤΗ–ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ Ζ.ΜΠΕΛ «NE ME QUITTE PAS” ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΟΤΙΜΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Π.Θ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΧΑΡΙΤΟ
2016-11-09 19:22:33
Στον Πολυχώρο του Ωδ.Φουντούλη την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 8μ.μ.
Το τραγούδι – ποίημα του Jacques Brel “Ne me quitte pas”, οι διάφορες και διαφορετικές ερμηνευτικές του εκδοχές αλλά και η ιστορία του καθώς και η πηγή έμπνευσής του καλλιτέχνη θα παρουσιαστούν σε μια ξεχωριστή βραδιά – αφιέρωμα στον γαλλόφωνο Βέλγο τραγουδοποιό που έχει ετοιμάσει ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χαράλαμπος Χαρίτος την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2016 στις 8 το βράδυ στον Πολυχώρο Τέχνης του Ωδείου Φουντούλη (Αντωνοπούλου 17) στο Βόλο.
Η εκδήλωση, που διοργανώνεται από το Σύλλογο Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «Άγιος Ιωσήφ», διανθίζεται από μουσικά βίντεο και περιλαμβάνει την παρουσίαση του καλλιτέχνη της ζωής και της δημιουργικής του δράσης. Τα κείμενα διαβάζει η Ροσσάνα Πώποτα.
Ο Χαράλαμπος Χαρίτος γεννήθηκε, εργάστηκε και ζει στο Βόλο. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στην Αθήνα και εκπαιδευτική μουσειογραφία στη Γαλλία. Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση, στις σχολές επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στη Λάρισα και Θεσσαλονίκη στο τμήμα Μουσειοπαιδαγωγικής και για 22 χρόνια στα Παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τα γνωστικά αντικείμενα που δίδαξε είναι : Ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης παλαιότερη και νεοελληνική, Τοπική Ιστορία ενώ ασχολήθηκε επί μακρόν με τη νεοελληνική κοινωνική ιστορία και την ιστορία του εργατικού κινήματος. Ίδρυσε και διηύθυνε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Εργαστήριο και το Μουσείο εκπαιδευτικής ιστορίας. Έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Από το 2010 είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Από τις έρευνες και τις μελέτες του έχει συγγράψει και δημοσιεύσει πολλές δεκάδες άρθρων, ανακοινώσεων και ερευνητικών εργασιών ενώ περίπου 50 μελέτες του έχουν εκδοθεί αυτοτελώς. Μελέτησε μερικές χιλιάδες σελίδων γαλλόφωνης ιστοριογραφίας τις οποίες μετέφρασε στα ελληνικά και τις οποίες χρησιμοποίησε ως βασικές πηγές για το έργο του : «Το ελληνικό νηπιαγωγείο και οι ρίζες του»(1996), «Το Χρονικό της Σχολής Καλογραιών του Βόλου»(1999), «Ο ιδρυτικός νόμος για τα Δημοτικά σχολεία»(2010). Από τα υπόλοιπα βιβλία του σημειώνονται και τα : «Το Παρθεναγωγείο και τα «Αθεϊκά» του Βόλου – Η αλληλογραφία των πρωταγωνιστών» (1980), «Το Παρθεναγωγείο του Βόλου – Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας, 2 τόμοι» (1989), «Η Εμπορική Σχολή του Βόλου» (1992), «Αρχείο Δημήτρη Ι.Σαράτση – Παιδεία και Κοινωνία» (1995), «Κασσαβέτεια Γεωργική Σχολή Αϊδινίου ‘ σε συνεργασία με την Ι.Κανδήλα» (1997), «Όψεις Εκπαιδευτικής και Τοπικής Ιστορίας» (2001), «Θέματα Ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης» (2001), «Τα διδασκαλεία Λαμίας και Καρπενησίου» - σε συνεργασία με Γ.Κοντομήτρο και Ι.Κανδήλα (2002), «Εισαγωγή στην Τοπική Ιστορία» (2003), «Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Πάου Αργαλαστής» (2004), «Στιγμές του Εργατικού Κινήματος στο Βόλο» (2008), «Επαγγελματική Σχολή Απόρων Δήμου Π.Ζούλια στην Πορταριά» (2011), «Βιβλιάριο καταθέσεων» (2013).
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ