Ανοίγει το υποβρύχιο μουσείο Περιστέρας με κλειστές κάμερες – Προβλήματα με το σύστημα παρακολούθησης
2022-06-03 22:17:07
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να λειτουργήσει το ναυάγιο, προκειμένου να αρχίσουν να το επισκέπτονται οι δύτες, ωστόσο, το υποβρύχιο σύστημα οπτικής παρακολούθησης, το λεγόμενο NOUS, παρουσιάζει προβλήματα και υπολειτουργεί.
Κι αυτό διότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει συντηρηθεί για φέτος από το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για το σύστημα που έχει σχεδιαστεί από Έλληνες επιστήμονες, διαθέτει δίκτυο πέντε υποβρύχιων καμερών και έχει στόχο τη συνεχή παρακολούθηση του υποβρύχιου χώρου, έτσι ώστε να ειδοποιεί έγκαιρα, όταν παρατηρούνται προβλήματα κινδύνου, όπως συμβαίνει π.χ. με τις κάμερες παρακολούθησης ενός μουσείου.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το NOUS εδώ και μέρες έχει σταματήσει τη μετάδοση ζωντανής εικόνας από το ναυάγιο στην ιστοσελίδα του συστήματος… Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει προκαλέσει και το ενδιαφέρον της Microsoft, που υποστήριξε την ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων με το τμήμα τεχνητής νοημοσύνης…
Για την συντήρηση του συστήματος των υποβρύχιων καμερών απαιτούνται κονδύλια από το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα και κατόπιν πρέπει να διενεργηθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου, που θα αναλάβει το έργο της συντήρησης. Κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου βρίσκεται από προχθές στο νησί, προκειμένου να ελέγξει τον χώρο και να κάνει τις ανάλογες προετοιμασίες, ώστε να λειτουργήσει το ναυάγιο για τους επισκέπτες από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Το αντίτιμο του εισιτηρίου έχει οριστικοποιηθεί στα 50 ευρώ, ενώ το κόστος λειτουργίας του ναυαγίου για ένα πεντάμηνο Ιούνιος-Οκτώβριος κυμαίνεται στις 65.000 ευρώ. Τα προηγούμενα δύο χρόνια, οπότε λειτούργησε πιλοτικά το ναυάγιο, το επισκέφθηκαν 600 δύτες.
Η νησίδα Περιστέρα βρίσκεται απέναντι από την ανατολική πλευρά της Αλοννήσου. Εκεί, το 1985 ένας ψαράς ανακάλυψε τυχαία ένα αρχαίο ναυάγιο σε βάθος 28 μέτρων. Πρόκειται για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο φορτωμένο με αμφορείς και άλλα αγγεία που βυθίστηκε σε εκείνο το σημείο γύρω στα 425 π.Χ. Αναφερόμαστε σε ένα από σημαντικότερα ναυάγια της κλασικής αρχαιότητας, για ένα τεράστιο πλοίο, οι διαστάσεις του οποίου υπολογίζονται σε 25Χ9 μέτρα.
Οι αμφορείς είναι 4.000, οι περισσότεροι χωρίς να έχουν σπάσει! Από το 2020 το ναυάγιο της Περιστέρας άνοιξε για το κοινό των αυτοδυτών ως το πρώτο υποβρύχιο μουσείο. Μπορεί να το επισκεφθεί καθένας ύστερα από ειδική εκπαίδευση σε καταδύσεις με μπουκάλα κι αφού έχει την ανάλογη πιστοποίηση. Η δημιουργία αυτού του καταδυτικού πάρκου έχει προσελκύσει δεκάδες νέους τουρίστες στο νησί της Αλοννήσου.
Έτσι, το νησί που ήταν γνωστό για το θαλάσσιο πάρκο με τις φώκιες, πλέον διαφημίζεται παγκοσμίως και για το υποβρύχιο μουσείο.