Αλόννησος: Μνημόνιο για την ενίσχυση της φύλαξης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου
2022-04-21 17:29:16
Η κίνηση αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσω της εγκατάστασης συστημάτων εποπτείας και επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας σε επιλεγμένα σημεία της Α΄ ζώνης του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ., σε συνδυασμό με δοκιμασμένες μεθόδους επιτόπιας φύλαξης.
Το μνημόνιο υπεγράφη στις 19 Απριλίου 2022, μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), του Ιδρύματος Θάλασσα, της ΑΜΚΕ «ΑΕΝΑΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ» και της Οργάνωσης «ΜΟm» – Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας.
Τα συμβαλλόμενα μέρη θα συνεισφέρουν ώστε μέσω της αξιοποίησης των εν λόγω συστημάτων, να επιτευχθεί η πρότυπη πρόταση φύλαξης του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.
Το Λιμενικό θα μπορεί να διεξάγει έρευνες σε ύποπτα σκάφη στην Αλόννησο
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο φύλαξης που θα εκπονηθεί, θα παρέχεται η δυνατότητα στις τοπικές Λιμενικές Αρχές να διεξάγουν, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και των αστυνομικών τους καθηκόντων, στοχευμένους ελέγχους σε ύποπτα σκάφη.
Επίσης, το μνημόνιο προβλέπει την εκτέλεση κοινών περιπολιών με τη δυνατότητα επιβίβασης στελεχών των Λιμενικών Αρχών σε σκάφος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική αποτροπή έκνομων δραστηριοτήτων.
Το Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ. παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον, η δε γεωγραφική του θέση, η μορφολογία του και η απομόνωση της περιοχής το καθιστούν ιδανικό καταφύγιο για πολλά απειλούμενα με εξαφάνιση είδη της χερσαίας και θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας.
Το Πάρκο καλύπτεται από πυκνή βλάστηση κωνοφόρων και αειθαλών δέντρων, από ενδημικά φυτά και υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας.
Στην περιοχή κατοικούν διάφορα σπάνια είδη ζώων
Η περιοχή είναι επίσης ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους, όπου διαβιούν πολλά είδη ψαριών (περίπου 300 είδη), πτηνών (περισσότερα από 80 είδη), ερπετών και θηλαστικών.
H μεσογειακή φώκια, το κόκκινο κοράλι, ο μαυροπετρίτης, ο αιγαιόγλαρος, ο θαλασσοκόρακας και το αγριοκάτσικο των Γιούρων είναι μερικά από τα σπάνια είδη που απαντώνται στην περιοχή.
Επίσης μεγάλη ποικιλομορφία παρουσιάζει η υποβρύχια πανίδα με πολλά βενθικά και πελαγικά είδη. Δελφίνια, καθώς και μερικά είδη φαλαινών απαντώνται στην περιοχή, τα πιο συνηθισμένα των οποίων είναι το κοινό δελφίνι, το ζωνοδέλφινο, το ρινοδέλφινο, o φυσητήρας και ο ζιφιός.
Τέλος, σημειώνεται ότι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων είναι το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη (περίπου 2,220 km2).
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ