Ομιλία Χρ. Τριαντόπουλου σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Βόλου: Η Μαγνησία ως διαμετακομιστικό κέντρο με διεθνή εμβέλεια
2022-04-19 22:30:20
Ομιλία με θέμα «Η Μαγνησία ως διαμετακομιστικό κέντρο με διεθνή εμβέλεια» παρέθεσε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ροταριανού Ομίλου Βόλου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου. Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος τις παρεμβάσεις και το σχεδιασμό, μέχρι στιγμής, της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του ρόλου της Μαγνησίας στο συγκεκριμένο πεδίο, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, τις επόμενες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης και τις προοπτικές της περιοχής να καταστεί εμπορευματικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας. Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:
«Αναφορικά με το ζήτημα της Μαγνησίας ως διαμετακομιστικού κέντρου με διεθνή εμβέλεια έχουν γίνει βήματα την τελευταία περίοδο, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με όλους τους εμπλεκόμενους, τόσο σε τοπικό/περιφερειακό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Πρόκειται για έναν στόχο, η υλοποίηση του οποίου θα διαμορφώσει συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και διατηρήσιμων θέσεων απασχόλησης για την περιοχή, για αυτή, αλλά και για τις επόμενες γενιές. Πρόκειται για έναν στόχο που δεν είναι απλός, καθώς έχει ως βασική προϋπόθεση την αξιοποίηση των υποδομών της περιοχής, αλλά και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων: λιμάνι, σιδηροδρομικό δίκτυο, αεροδρόμιο, οδικοί άξονες, βιομηχανικές περιοχές και νέες επιχειρηματικές περιοχές. Ας δούμε, όμως, τι έχει γίνει μέχρι τώρα, καθώς και τι δρομολογείται.
1ον. Το λιμάνι του Βόλου. Η ανάπτυξη και η αξιοποίηση του λιμανιού έχουν αποτελέσει προτεραιότητες από την πρώτη στιγμή και προωθείται μια σειρά παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα:
- Αναλύθηκε η μελέτη αξιολόγησης που ολοκλήρωσε το ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια.
- Δόθηκε κατεύθυνση άμεσης έναρξης των διαδικασιών αξιοποίηση των λιμανιών, με αυτό του Βόλου να είναι στην πρώτη φάση αξιοποίησης.
- Θεσμοθετήθηκε (ν. 4664/2020) η αύξηση της ανώτατης επιτρεπόμενης διάρκειας των συμβάσεων παραχώρησης από 50 σε 60 χρόνια, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση ενός μακρόπνοου οράματος.
- Θεσμοθετήθηκε (ν. 4664/2020) η δυνατότητα σύναψης περισσότερων συμβάσεων μερικής υπο-παραχώρησης επιχειρησιακών μονάδων, λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών σε κάθε λιμάνι. Έτσι, σε λιμάνια με πολλαπλές διαστάσεις δραστηριότητας, όπως αυτό του Βόλου, παρέχεται η ευκαιρία να πραγματοποιηθούν περισσότερες από μία επενδύσεις, μεγιστοποιώντας το επενδυτικό ενδιαφέρον.
- Εμπλουτίστηκε (ν. 4664/2020) ο τρόπος προσδιορισμού του αντισταθμιστικού/ανταποδοτικού τέλους υπέρ του οικείου οργανισμού λιμένος σε περίπτωση υπό-παραχώρησης.
- Διευθετήθηκε με τροπολογία (ν. 4706/2020) το καθεστώς διαχείρισης των ακινήτων κυριότητας του ΟΣΕ που βρίσκονται εντός χερσαίας ζώνης λιμένος. Για το λιμάνι του Βόλου, το ζήτημα αφορούσε στην ύπαρξη εκτάσεων κυριότητας ΟΣΕ στη χερσαία ζώνη του κεντρικού λιμένος Βόλου που κάλυπταν το σύνολο σχεδόν της εισόδου, δημιουργώντας ασάφεια ως προς το καθεστώς διαχείρισης και εκμετάλλευσης, που ήταν αποθαρρυντική για την προώθηση των επενδύσεων. Με τη συγκεκριμένη τροπολογία ολοκληρώθηκαν οι προαπαιτούμενες ενέργειες για να προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησης του λιμανιού του Βόλου.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ