Ο ηθοποιός έφυγε από τη ΓΑΔΑ με σκυμμένο το κεφάλι, φορώντας  ένα μαύρο καπέλο και την απαιτούμενη μάσκα και μπήκε συνοδευόμενος από μια γυναίκα και δύο άνδρες της αστυνομίας, στην κλούβα η οποία θα τον μετέφερε στις φυλακές της Τρίπολης. Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Πέτρος Φιλιππίδης πέρασε το κατώφλι των φυλακών Τρίπολης, καθώς είχε αποφασιστεί η προφυλάκισή του, με τον δικαστή και τον εισαγγελέα να υποστηρίζουν ότι «θα μπορούσε να επαναλάβει τα αδικήματα». Επιπλέον, δικαστής και εισαγγελέας στάθμισαν και την ιδιαίτερη σκληρότητα που επέδειξε κατά της διάρκεια τέλεσης των πράξεων του, αφού φέρεται να μην κάμφθηκε από την αντίσταση των γυναικών και συνέχισε απτόητος την επίθεση σε βάρος τους. Υπενθυμίζεται ότι ο ηθοποιός, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού, έφτασε στην Τρίπολη το μεσημέρι και υποβλήθηκε σε θερμομέτρηση. Είχε προηγηθεί μια νύχτα στο κελί της ΓΑΔΑ μετά από την -υπό άκρα μυστικότητα- απολογία του και την ομόφωνη απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα που τον έκριναν προφυλακιστέο. Λίγες ώρες μετά την έξοδό του από τη ΓΑΔΑ, ο άλλοτε δημοφιλής ηθοποιός περνούσε το κατώφλι των φυλακών Τρίπολης, όπου για τις επόμενες 5-7 ημέρες θα μείνει σε καραντίνα -σε ειδικό θάλαμο- και μετά θα μεταφερθεί κατά πάσα πιθανότητα στον τρίτο θάλαμο των φυλακών, όπου βρίσκεται ο Δημήτρης Λιγνάδης.
Τα πρώτα λόγια του Φιλιππίδη
Σύμφωνα με πληροφορίες, o ηθοποιός βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή πίστευε ότι θα γλιτώσει την προφυλάκιση. Στις  πρώτες του ώρες στο κελί και  όταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον ρώτησαν αν είναι καλά εκείνος φέρεται να απάντησε: «Δεν είμαι καλά. Δεν περίμενα ποτέ να καταλήξω στη φυλακή». Καθοριστικός παράγοντας για την προφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη, ήταν για την ανακρίτρια και την εισαγγελέα ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων.
Το σκεπτικό της απόφασης για προφυλάκιση
Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν τον Πέτρο Φιλιππίδη ύποπτο τέλεσης νέων αδικημάτων. Ο γνωστός από κωμικούς ρόλους ηθοποιός και σκηνοθέτης αξιολογήθηκε από τις δικαστικές αρχές ως άνθρωπος που επί σειρά ετών επέδειξε δράση από τη θέση του ισχυρού, σύμφωνα με όσα φέρεται να καταγράφονται στο ένταλμα προσωρινής κράτησης. Οι δικαστικοί λειτουργοί φαίνεται, μεταξύ άλλων, να επικαλούνται για την απόφασή τους την «μακρά περίοδο δράσης» του κατηγορούμενου, η οποία καταγράφεται από το 2008 έως και το 2014, διάστημα που αφορά τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του και οδήγησαν στην απαγγελία κατηγορίας από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο που ερεύνησε την υπόθεση. Ο γνωστός καλλιτέχνης, σύμφωνα με την κρίση της Δικαιοσύνης, κατά το επίμαχο διάστημα φέρεται εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη – θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε στις πράξεις αυτές σε βάρος των θυμάτων του, γεγονός που καταγράφηκε ως ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την κατάληξη της χθεσινής διαδικασίας. Μάλιστα, φαίνεται να κρίθηκε ως επιβαρυντικό στοιχείο η καταγγελλόμενη «ιδιαίτερη σκληρότητα» που επέδειξε στα θύματα κατά την διάρκεια της τέλεσης των πράξεων που τον έφεραν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς και οι τρεις γυναίκες κατέθεσαν σε βάρος του ότι αν και αντιστάθηκαν, εκείνος δεν κάμφθηκε συνεχίζοντας την επίθεση εναντίον τους. Οι δικαστικοί λειτουργοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, εφόσον ο καλλιτέχνης επανέλθει στις επαγγελματικές του δραστηριότητες, είναι πιθανό να επαναλάβει αντίστοιχα αδικήματα. 
Το κατηγορητήριο
Στο κατηγορητήριο που συνέταξε η 15η Τακτική Ανακρίτρια σε βάρος του καλλιτέχνη, αναφέρεται ότι ο βιασμός φέρεται να έχει τελεστεί το 2008. Η υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, αρχικά φαίνεται να καταγγέλθηκε ως απόπειρα βιασμού αλλά αναβαθμίστηκε από τον εισαγγελέα Κ. Σπυρόπουλο που άσκησε ποινική δίωξη για τετελεσμένη πράξη. Ο βιασμός φέρεται να τελέστηκε στο καμαρίνι του ηθοποιού όπου το θύμα πήγε προκειμένου να συζητήσουν για κάποιον ρόλο. Οι δύο απόπειρες, σύμφωνα με τις καταγγελίες, τελέστηκαν το 2010 και το 2014, με τις καταγγέλλουσες να υποστηρίζουν πως ήρθαν αντιμέτωπες με βίαιες πράξεις του ελεγχόμενου ενώ βρέθηκαν μαζί του για επαγγελματικούς λόγους. Στη μία περίπτωση, που αφορά το έτος 2010, ο ελεγχόμενος ηθοποιός φέρεται να απομόνωσε την συνάδελφο του στο καμαρίνι του. Στη δεύτερη περίπτωση, το 2014, η παθούσα φέρεται να κλειδώθηκε από τον ελεγχόμενο μέσα στο αυτοκίνητο του σε ερημική τοποθεσία το Ψυχικό μετά από επαγγελματική συνάντηση που είχαν κατά τη λήξη της οποίας ο ηθοποιός προσφέρθηκε να επιστρέψει στο σπίτι της τη συνάδελφο του. Ειδικότερα, η πρώτη καταγγέλλουσα είχε καταθέσει πως το 2008 συναντήθηκε στο θέατρο με τον ηθοποιό στο πλαίσιο επαγγελματικού ραντεβού. Το θέατρο ήταν άδειο. Ο ηθοποιός της επιτέθηκε και τελικά την εξανάγκασε σε πράξεις που στοιχειοθετούν το αδίκημα του βιασμού. «Άρχισε να μου μιλάει άσχημα και μου έκανε χειρονομίες. Του ξέφυγα, έτρεξα στο διάδρομο. Με πρόλαβε, με έπιασε από το λαιμό και μου έκανε ό,τι μου έκανε». Η δεύτερη καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση το 2010, ενώ βρισκόταν στο καμαρίνι του ηθοποιού για να συζητήσουν για ενδεχόμενη επαγγελματική συνεργασία. «Μου όρμησε, με φιλούσε στο λαιμό και ήθελε να φτάσει στα χείλη μου. Προσπαθώντας να ξεφύγω του έλεγα ‘σας παρακαλώ σταματήστε, δεν θέλω να το κάνουμε αυτό, δεν αισθάνομαι καλά, αφήστε με, με πονάτε’. Τότε εκείνος μου απάντησε ‘μη φωνάζεις τσάμπα, δεν είναι κανείς στο θέατρο’». Η τρίτη γυναίκα κατέθεσε πως μετά από συνάντηση με τον Πέτρο Φιλιππίδη για έναν ρόλο, ο ηθοποιός προσφέρθηκε με το αυτοκίνητό του να την πάει στο σπίτι της. Την οδήγησε όμως σε ένα απόμερο σημείο στο Παλαιό Ψυχικό και αποπειράθηκε να τη βιάσει. «Τον απειλούσα ότι θα τον καταγγείλω και εκείνος απαντούσε με βρισιές. Υποκρίθηκα ότι έπαθα κρίση. Εκείνος συνέχιζε τη σεξουαλική του επίθεση κι εγώ να αντιστέκομαι σθεναρά, φωνάζοντας και χτυπώντας χέρια και πόδια. Ξαφνικά άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου και με πέταξε έξω, λέγοντας: ‘Άντε από δω, που θες να σου δώσω και ρόλο’».
Η αντίστροφη μέτρηση
Υπενθυμίζεται πως η αντίστροφη μέτρηση για τον Πέτρο Φιλιππίδη άρχισε πριν από έξι μήνες. Συγκεκριμένα, στις 4 Φεβρουαρίου 2021 τρεις ηθοποιοί, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη κατέθεσαν καταγγελία σε βάρος του, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Η καταγγελία των τριών ηθοποιών σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη αφορούσε ασελγείς πράξεις, λεκτική βία και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας επί και εκτός σκηνής και με αυτή ζητείτο η διαγραφή του Πέτρου Φιλιππίδη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, όπερ και εγένετο λίγους μήνες μετά. Οι καταγγελίες των τριών ηθοποιών σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη μπορεί να μην παρουσίαζαν ποινικό ενδιαφέρον, καθώς πλέον είχαν παραγραφεί, ωστόσο άνοιξαν το δρόμο προκειμένου να υπάρξουν κι άλλες γυναίκες-θύματα που έσπασαν τον κύκλο της σιωπής και βρήκαν τη δύναμη για να μιλήσουν στις αρμόδιες αρχές.
Το «κατηγορώ» των καλλιτεχνών κατά Φιλιππίδη
Η είδηση ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης προφυλακίζεται, καθώς είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, μεταφράζεται από πολλούς καλλιτέχνες ως ένα κομμάτι της κάθαρσης που πρέπει να επέλθει στον χώρο, κάτι που αποτυπώνεται και στις πρώτες δηλώσεις τους. Ο ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου, μιλώντας στο MEGA, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι νιώθει περήφανος που ο κόσμος άρχισε επιτέλους να καταγγέλλει κακοποιητικές συμπεριφορές. «Πιστεύω ότι δεν είναι μία αρχή, αλλά ένα τέλος. Ομολογώ ότι η προφυλάκιση του Πέτρου ήταν ένα διπλό χτύπημα για μένα. Από την μία έπρεπε να γίνει, από την άλλη αισθάνθηκα μία θλίψη». Ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, σχολιάζοντας στο MEGA την απόφαση της δικαιοσύνης, τόνισε ότι απέναντι στο νόμο είμαστε όλοι ίδιοι, ανεξάρτητα από τη δημοφιλία κάποιου. «Εφόσον η δικαιοσύνη έκρινε ότι πρέπει να προφυλακιστεί, αυτό πρέπει να γίνει. Το πειθαρχικό λειτούργησε άψογα. Εμείς διοχετεύσαμε στην εισαγγελία αυτά που έπρεπε και άσχετα με το αν είναι προσωπικά φίλος ή γνωστός πρωταγωνιστής, απέναντι στο νόμο είμαστε όλοι το ίδιο». Ο Πασχάλης Τσαρούχας, από την πλευρά του, είπε ότι αναμένεται τον Σεπτέμβρη να κλείσουν άλλες δύο υποθέσεις. «Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν έχουν ανοίξει τα στόματα. Είναι συντριπτικός ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πράγματα τα οποία τα κρατάνε κρυφά, επειδή υπάρχει φόβος». Τόνισε, δε, πως «από χθες το απόγευμα δέχομαι τα τηλεφωνήματα των κοριτσιών, όλων των κοριτσιών, που κλαίγοντας ευχαριστούν και λεν ότι μας χρωστάν. Τίποτα δε χρωστάτε. Τίποτα δεν ήταν αυτό που ζήσαμε εμείς τους τελευταίους μήνες μπροστά στον δικό σας εφιάλτη, τη δική σας υπέρβαση. Εμείς όλοι σας ευχαριστούμε. Για το κουράγιο, την εμπιστοσύνη, τα δάκρυα χαράς. Σας αγαπάμε πολύ και σας ευχαριστούμε. Μέχρι το τέλος». Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, σύζυγος της ηθοποιού, Λένας Δροσάκη που έχει καταγγείλει τον Πέτρο Φιλιππίδη, έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram: «Η δικαιοσύνη βρίσκεται ανάμεσα στην υπερβολική επιείκεια και την ανθρώπινη σκληρότητα». Τη σκυτάλη πήρε η ίδια η ηθοποιός, το βράδυ της Τετάρτης, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα συλλογικότητας και ευαισθητοποίησης απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης γυναικών. Αναπαράγοντας την ανάρτηση του προέδρου του πειθαρχικού συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Πασχάλη Τσαρούχα, στο Instagram, η Λένα Δροσάκη έκανε αναφορά στο ελληνικό metoo, που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό να παίρνει σάρκα και οστά στη χώρα μας, ενώ έγραψε «είμαστε όλοι μαζί».