Ο Ντράγκι έκλεισε την πόρτα του QE για την Ελλάδα
2017-06-28 09:45:13
Τέλος στις συζητήσεις για την ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προς το παρόν τουλάχιστον, βάζει με επιστολή του ο Μάριο Ντράγκι.
Απαντώντας στον Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, σχετικά με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθαρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει σε πλήρη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, έως ότου υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα ελάφρυνσής του.
«Λάβαμε υπ’ όψιν μας την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, όμως τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν της 15ης Ιουνίου δεν είναι αρκετά για να αξιολογήσουμε τις ποσοτικές τους συνέπειες και την επίδρασή τους στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι.
«Ως αποτέλεσμα, έως ότου υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα ελάφρυνσης, παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» προσθέτει. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει, προς το παρόν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίσει ανεξάρτητα πότε και πώς θα προχωρήσει σε αγορά των ελληνικών τίτλων υπό το πρόγραμμα (PSPP) βασιζόμενη τόσο στην έκθεση βιωσιμότητας (όταν ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό) όσο και σε άλλες παραμέτρους διαχείρισης κινδύνων» αναφέρει.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το επιτόκιο που θα μπορούσε να πετύχει η Ελλάδα εξερχόμενη στις αγορές ομολόγων, ο Μάριο Ντράγκι τονίζει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών, όπως π.χ. μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Πρόκειται για ένα σημαντικό μονοπάτι προς την μακροπρόθεσμη μείωση του spread μεταξύ των ελληνικών και των ευρωπαϊκών επιτοκίων δανεισμού» καταλήγει.
Τι είναι το QE
Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση, η ΕΚΤ στράφηκε σε δραστικά μέτρα, όπως η ποσοτική χαλάρωση (QE), η οποία στοχεύει στην αύξηση της ποσότητας του χρήματος σε μια οικονομία μέσω της μαζικής αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Ουσιαστικά, η Κεντρική Τράπεζα «κόβει χρήμα», αγοράζοντας μαζικά ομόλογα στην ονομαστική τους αξία, απελευθερώνοντας έτσι ρευστότητα από τράπεζες και επιχειρήσεις.
Φτηνό χρήμα για την Ελλάδα
Αν και στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν δηλώσει ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές ακόμη και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση, πρέπει να σημειωθεί πως για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει και πάλι στις αγορές με ευνοϊκούς όρους θα πρέπει να έχει ανοίξει την πόρτα του QE η ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα. Σε αυτή την περίπτωση, οι διεθνείς επενδυτές ενδεχομένως να δουν με ενδιαφέρον ένα νέο ελληνικό ομόλογο, καθώς θα αποτελεί ευκαιρία.
Ο άμεσος αντίκτυπος της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα θα είναι οι χαμηλότερες αποδόσεις τους, οπότε θα είναι καλύτεροι οι όροι δανεισμού.
Αν λοιπόν η Ελλάδα γινόταν δεκτή στο πρόγραμμα τότε θα έφτανε φτηνό χρήμα στις τράπεζες και στη συνέχεια στην ελληνική αγορά με τη μορφή δανείων.
Βέβαια, δεδομένου ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να κατέχει ποσοστό άνω του 33% του εμπορεύσιμου χρέους μιας χώρας, υπολογίζεται ότι το μέγιστο ποσό των ελληνικών ομολόγων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα δεν ξεπερνά τα 4-5 δισ. ευρώ.
Το πραγματικό όφελος όμως είναι σε επίπεδο ψυχολογίας, καθώς αναμένεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Με την ένταξη στο QE, ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή στις αγορές και για προσέλκυση ξένων funds που έχουν ως προϋπόθεση να επενδύουν σε κράτη «επιλέξιμα» από την ΕΚΤ.
ΠΗΓΗ: zougla
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ