Health Hub: Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Υγείας και των Φαρμάκων
2021-04-17 12:48:03
Σε ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας αναδεικνύεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη δημιουργία του πρώτου Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας για την Υγεία, Health Hub, που ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό σε Συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή εκπροσώπων πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρηματικών φορέων που συμμετέχουν στο καινοτόμο εγχείρημα.
Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub θα αποτελέσει «κατάστημα μιας στάσης» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορέων του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα της Υγείας και των Φαρμάκων, αναπτύσσοντας ένα καινοτόμο οικοσύστημα με περισσότερους από 2.000 οργανισμούς, 1 εκατομμύριο χρήστες των προϊόντων και των υπηρεσιών του και περισσότερους από 100 οργανισμούς που θα λαμβάνουν υποστήριξη κατά τη διαδικασία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού τους.
Παράλληλα, υπό το πρίσμα της εξωστρέφειας έχουν ήδη υπογραφεί περισσότερα από 10 μνημόνια συνεργασίας για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών από κοινού με άλλους Ευρωπαϊκούς Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας, τη μεταφορά της γνώσης και τεχνογνωσίας μεταξύ των χωρών, την υλοποίηση Brokerage Events και ενημερωτικών εκδηλώσεων για την είσοδο επιχειρήσεων σε αγορές του εξωτερικού.
Στο Health Hub συμμετέχουν και υποστηρίζουν ενεργά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και συνολικά 18 ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα, εταιρίες του κλάδου και φορείς επιχειρηματικότητας. Επικεφαλής Οργανισμός είναι το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιείται στη Λάρισα από το 2005.
Αναλυτικά οι δηλώσεις κατά την παρουσίαση του Health Hub
Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:
«Για την Περιφέρεια μας αποτελεί προτεραιότητα να υποστηρίζει έμπρακτα και να συμμετέχει σε ανταγωνιστικές, εξωστρεφείς και υψηλής τεχνολογικής προοπτικής δράσεις και καινοτόμες πρωτοβουλίες.
Με συντονισμένες προσπάθειες και λόγω της δυναμικής που έχει αποκτήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στον τομέα της Υγείας και της Περίθαλψης, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα eHealth στην Ευρώπη και τον πρώτο Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας στην Περιφέρεια, το Health Hub.
Όραμα του Health Hub είναι να αναδείξει την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ολόκληρη την Ελλάδα ως κυρίαρχο σημείο αναφοράς πανευρωπαϊκά για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας, των Φαρμάκων και ολόκληρου του Οικοσυστήματος Υγείας και Περίθαλψης, μέσω εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών.
Μέσω του εταιρικού σχήματος του Health Hub, θα προσφέρονται υπηρεσίες ψηφιακού μετασχηματισμού σε άτομα, επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου τομέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ειδικότερα, το Health Hub θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και τεχνολογίας αιχμής.
Ποιοι και πώς ωφελούνται
Κατά τα πρώτα έτη λειτουργίας του Health Hub προβλέπουμε:
Επικεφαλής οργανισμός της δράσης είναι το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, το οποίο δραστηριοποιείται ενεργά στη Λάρισα από το 2005 και πρωτοπορεί σε οτιδήποτε καινοτόμο εγχείρημα ευρωπαϊκού επιπέδου.
Στο επιτυχημένο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, 9 ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα:
- το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας
- το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με το Εργαστηρίο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης
Ηλεκτροφυσιολογίας (BIHELab) του Τμήματος Πληροφορικής,
- το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Εργαστήριο Γενετικής του Τμήματος Βιοτεχνολογίας,
- το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικότερα το Εργαστήριο
Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής
- το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης
- το Πανεπιστήμιο Πατρών με 2 εργαστήρια - το Εργαστήριο Γενικής Βιολογίας και το Εργαστήριο Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας και Τεχνολογίας της Πληροφορίας
- το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με το Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας
- Hygieia Scientific Research And Educational Cluster, τεχνοβλαστός του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας “Κώστας Στεφανής”
- το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μελέτης και Αντιμετώπισης Γενετικών και Κακοηθών Νοσημάτων Παιδικής Ηλικίας
Και 9 καινοτόμες και δυναμικές εταιρείες και φορείς επιχειρηματικότητας:
- Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας
- Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών
- Animus Ανώνυμη Εταιρεία Κέντρο Αποκατάστασης
- Gisemi Hub-Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Ε-Trikala αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρεία Ο.Τ.Α
- Ι Και Δ Τσακιριδης Ο.Ε. (Infolyseis)
- Wecare Ι.Κ.Ε.
- Home Care Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Ιατρικών και Συναφών Υπηρεσιών
- Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας
Οι φορείς του οικοσυστήματος θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που θα προάγουν την ανάπτυξη πιστοποιημένων ψηφιακών δεξιοτήτων και την προσθήκη νέων ψηφιακών υπηρεσιών μέσω προηγμένων τεχνολογιών εκπαίδευσης Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας (VR και AR). Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες: Δοκιμή πριν την επένδυση καινοτόμων υπηρεσιών, προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, υπηρεσίες υποστήριξης στην εύρεση επενδυτών και επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς και πολλαπλές ευκαιρίες δικτύωσης και πρόσβασης στο οικοσύστημα της καινοτομίας.
Το Health Hub προσφέρει ευκαιρίες νέων συνεργασιών με άλλες εταιρίες, ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ψηφιακή Υγεία και καθιστά τη Θεσσαλία πόλο έλξης με την υλοποίηση περισσότερων από 100 δράσεων δικτύωσης (διεθνή ιατρικά επιστημονικά συνέδρια, συμπόσια καινοτομίας κ.ά.). Σύντομα θα δημιουργηθούν χώροι υποστήριξης επιχειρήσεων εντός των σύγχρονων εγκαταστάσεων του νέου πάρκου επιχειρηματικής καινοτομίας στο οποίο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται.
- Τον ψηφιακό μετασχηματισμό περισσότερων από 300 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου Τομέα
- Περισσότερες από 100 τοπικές επιχειρήσεις και start-ups θα αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Αγορά της Υγείας και των Φαρμάκων
- Την Ανάπτυξη ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας σχεδιασμού και χρήσης Φαρμάκων
- Πάνω από 1000 φορείς που θα αποκτήσουν πρόσβαση και θα αξιοποιήσουν τις Πλατφόρμες Νέφους για τη διαχείριση των νέων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης των ιατρικών δεδομένων
- Την ανάδειξη και αξιοποίηση περισσότερων από 50 τεχνολογιών ψηφιακής υγείας (όπως ανάπτυξη εργαλείων προσομοίωσης (VR) με τη μεταφορά σε εικονικά περιβάλλοντα για την ταχύτερη αποκατάσταση και ενδυνάμωση ασθενών, 3D printing οργάνων ανθρωπίνου σώματος, εφαρμογή τεχνικών οπτικοποίησης επαυξημένης πραγματικότητας (AR) στον προ εγχειρητικό σχεδιασμό και άλλα)
- Τη σύναψη περισσότερων από 100 συμβολαίων συνεργασίας μεταξύ των φορέων του Οικοσυστήματος
- Πάνω από 2.000 εκπαιδευόμενους από την Περιφέρεια, την Ελλάδα και την Ευρώπη σε ψηφιακές δεξιότητες και νέες τεχνολογίες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ