Μήνυμα της κας Παπανάτσιου για την 25η Μαρτίου
2021-03-25 12:01:12
Η επανάσταση του 1821 αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας. Στον απόηχο των μεγάλων επαναστάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο όπως της Γαλλικής και της Αμερικανικής και εμπνεόμενοι από τις αρχές του διαφωτισμού για ελευθερία, ισονομία και δικαιοσύνη, οι υπόδουλοι Έλληνες ξεσηκώθηκαν και αγωνίστηκαν ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορική κυριαρχία και κατάφεραν μετά από αιματηρούς αγώνες τη δημιουργία του πρώτου εθνικού κράτους στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η Μαγνησία έδωσε το δικό της στίγμα στον μεγάλο αυτό αγώνα. Η συνεισφορά του Ρήγα Φεραίου από το Βελεστίνο στην προετοιμασία της επανάστασης με την διάδοση των αρχών του διαφωτισμού μέσω του έργου του είναι τεράστια. Το ποίημα του «Θούρειος» έμελλε να εμπνεύσει τους επαναστατημένους «ραγιάδες» που οραματίστηκαν μια ελεύθερη πατρίδα με ισότητα, ισονομία και δικαιοσύνη για όλους. Από τις Μηλιές του Πηλίου ο «Φιλικός» και δάσκαλος του γένους Άνθιμος Γαζής συνιδρυτής της Μηλιώτικης Σχολής -μαζί με τους Γ. Κωνσταντά και το Δ. Φιλιππίδη - πρωτοστάτησε στο ξέσπασμα της επανάστασης στις 7 Μαΐου του 1821 στο Πήλιο, η οποία όμως κατεστάλη από τις στρατιές του Δράμαλη.
Διακόσια χρόνια μετά, τα αιτήματα της επανάστασης παραμένουν επίκαιρα. Η ισότητα, η δικαιοσύνη, η εθνική ανεξαρτησία και αυτονομία, η δημοκρατία, είναι αρχές τις οποίες μας κληρονόμησαν οι αγωνιστές του 1821 και για τις οποίες αξίζει ακόμα και τώρα να αγωνιζόμαστε.
Στο ζοφερό σημερινό περιβάλλον, οι συνέπειες των αλλεπάλληλων κρίσεων σκιάζουν ολόκληρο το κόσμο δημιουργώντας συνθήκες αμφισβήτησης θεμελιωδών δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών. Παράλληλα, η αλλοπρόσαλλη επεκτατική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προκαλεί τη χώρα μας και τη διεθνή κοινότητα, ενώ οι “Μεγάλες Δυνάμεις” της εποχής μας προσπαθούν όπως πάντα να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το μήνυμα του 1821 παραμένει αναλλοίωτο. Διαρκής αγώνας ενάντια στην ανισότητα, το σκοταδισμό, τον απολυταρχισμό και σε κάθε μορφής δουλεία. Όπως το οραματίστηκε και ο Ρήγας Φεραίος, μια πολιτεία όπου όλοι και όλες, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση, ανεξάρτητα από την καταγωγή και το θρήσκευμά τους, θα ζούν ελεύθερα και θα συμμετέχουν ισότιμα στη διακυβέρνησή της.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ