Είναι αυτονόητο ότι αν ο κ. Μπουτίνας επιθυμεί να απαντήσει η απάντησή του είναι ευπρόσδεκτη.

Η επιστολή

"Διαβάζοντας τα τελευταία στατιστικά σχετικά του 2018 και βλέποντας την Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με αυτή της Δυτικής Μακεδονίας να είναι οι μοναδικές με αρνητικό πρόσημο στις αφίξεις αλλά και στα έσοδα, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής σχετικά με το ταξίδι του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Μπουτίνα στο Ισραήλ.

Η ανάπτυξη του τουρισμού κύριε Αντιπερειφερειάρχη, όπως βλέπετε δεν επιτυγχάνεται μόνο με ακριβές τουριστικές εκθέσεις. Καλές είναι οι εκθέσεις όταν έχετε να προσφέρετε ένα καινούριο και διαφορετικό προϊόν αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα σοβαρό στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ πολυετούς ανάπτυξης.

Δεν μπορείτε να πηγαίνετε και να προβάλλετε στο Ισραήλ τα Μετέωρα, το Πήλιο ή τις Σποράδες, δηλαδή προορισμούς πού όλοι τους γνωρίζουν. Θα είχατε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα αν τα Μετέωρα τα συνδέατε με καινούργιους και άγνωστους προορισμούς για εκείνους και με νέες δράσεις, όπως  π.χ τον Ασπροπόταμο και την Λίμνη Πλαστήρα ή να προβάλλετε τον Όλυμπο μαζί με τον Κίσσαβο και το Πήλιο .Για να μπορέσετε όμως να το κάνετε θα πρέπει να δημιουργήσετε πρώτα τις απαραίτητες υποδομές. Οι Σποράδες δεν έχουν καλές και προσιτές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες,ενώ το Πήλιο έχει ένα ανεπαρκές οδικό δίκτυο, και τα Μετέωρα αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερτουρισμού γιατί η φέρουσα κατάσταση δεν αντέχει με τα κυκλοφοριακά προβλήματα που υπάρχουν στην πόλη και στα μοναστήρια.

Θα έπρεπε να σάς προβληματίζει το ότι δεν μπορούν να παραμείνουν οι επισκέπτες παραπάνω από μία διανυκτέρευση και να ψάξετε να βρείτε πώς θα μπορούσατε να τούς κρατήσετε με περισσότερες διανυκτερεύσεις εμπλουτίζοντας και συνδέοντας τα μοναστήρια ή το γεωλογικό φαινόμενο των βράχων με άλλες δράσεις πού θα μπορούσαν να γίνουν στην περιοχή. .

Πρέπει να ξεφύγετε από την πεπατημένη η οποία έχει κουράσει και, όπως βλέπετε, δεν φέρνει αποτελέσματα .Δείτε ότι ακόμα και η νησιωτική Ελλάδα για να αμβλύνει την εποχικότητα στρέφεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Η Θεσσαλία αποτελεί ένα τόπο πλούσιο σε φύση με τεράστια χλωρίδα και πανίδα με θάλασσα, βουνά με προϊόντα αγροτουριστικά πού θα πρέπει να συνδεθούν με τον τουρισμό, θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία πού θα μπορούσαν να την φέρουν πολύ υψηλά στην τουριστική ανάπτυξη, εάν υπήρχε ένα φιλόδοξο σχέδιο με φαντασία, εικόνες και γνώσεις.

Εάν συνεχίσετε να κινείστε με τον ίδιο απαρχαιωμένο τρόπο, τα αποτελέσματα δυστυχώς θα είναι ή περαιτέρω συρρίκνωση των τουριστικών αφίξεων και εσόδων, το κλείσιμο και άλλων ξενοδοχειακών μονάδων, η εγκατάλειψη περιοχών, η απώλεια θέσεων εργασίας κ.α

Κλείνοντας ελπίζω τα αποκαρδιωτικά στοιχεία τού ΙΝΣΕΤΕ να σας προβληματίσουν και αντί για πανηγυρισμούς για επιτυχημένες παρουσιάσεις σε εκθέσεις να σας κάνουν να αλλάξετε ρότα".

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΜΠΟΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΕΚ -ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ