Συνεχίζεται η συνεργασία της εικαστικού Καλατζή Μαρίας με τον Ιταλικό εκδοτικό οίκο Εdizioni Universum.
2025-05-10 06:31:13
Την Πέμπτη 8 Μαίου άνοιξε τις πύλες της η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τιμώμενη χώρα για πρώτη φορά την Ιταλία, συμμετέχοντας περισσότεροι από χίλιοι ομιλητές Ευρωπαικών χωρών.
Η Ιταλία διαθέτει σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος, αποτελώντας κατά σειρά την τέταρτη χώρα εκδοτικής αγοράς στην Ευρώπη.
Ο γνωστός Ιταλικός εκδοτικός οίκος Edizioni Universum τον οποίον εμπιστεύονται αξιόλογοι ποιητές και συγγραφείς από όλο τον κόσμο, συνεχίζει τη συνεργασία του με την γνωστή συμπατριώτισσά μας εικαστικό Μαρία Καλατζή, η οποία φιλοτεχνεί τα εξώφυλλα ορισμένων νέων βιβλίων τους.
Η εικαστικός απαθανατίζει με τις δημιουργίες της στα εξώφυλλα 27 ποιητικών συλλογών έως τώρα, τη συμπόρευση της έμπνευσης και της τέχνης σε τριετή συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Edizioni Universum που εδρεύει στo Capri Leone στην Messina της Σικελίας - Ιταλία.
Ο εκδότης και συγγραφέας proff. Giovanni Campisi, έχει προταθεί για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας λόγω του μεγάλου αριθμού βιβλίων που έχει εκδώσει, αλλά και για τη διαπολιτισμική ανταλλαγή μέσω των multilingual εκδόσεων αποσκοπώντας τη διάδοση της ιταλικής κουλτούρας σε όλο τον κόσμο.
Τα τελευταία 7 βιβλία που αποτυπώνουν την πρώτη προσέγγιση των σκέψεων των ποιητών στα εξώφυλλά τους αλλά και στις σελίδες τους μέσω των εικαστικών έργων της Μαρίας Καλατζή είναι:
Οι κάτωθι 2 ποιητικές ανθολογίες της Renza Angelli.
Της αξιόλογης αυτής λογοτεχνικής προσωπικότητας και γόνου της οικογένειας Αngelli της αυτοκινητοβιομηχανίας FIAΤ.
«Αurora Boreale»- Βόρειο Σέλας και «Roma caput Mundi»- «Ρώμη η πρωτεύουσα του Κόσμου».
Το «Roma caput Mundi» είναι ένα βιβλίο μεγάλης ιστορικής σπουδαιότητας που αναφέρεται στην αρχαία Ρώμη, ξεκινώντας από τη γέννηση της πόλης μέχρι τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και την επακόλουθη παρακμή της.
O εκδότης απέστειλε το εν λόγω ιστορικό βιβλίο στον Πρόεδρο Δημοκρατίας της Ιταλίας Sergio Mattarella.
Στην Μαρία Καλατζή απενεμήθη το Βραβείο Gran Premio D’ Αutore από τη Διεθνή Επιτροπή Ανάγνωσης.
Οι κάτωθι 3 ποιητικές συλλογές του διεθνούς φήμης λογοτέχνη Kurt Svatek.
1) H δίγλωσση ποιητική ανθολογία «Kein Adler fliegt so hoch wie die Träume» - «Εκεί που πετούν οι αετοί, υπάρχει μια ανάσα ελευθερίας», είναι γραμμένη στην Γερμανική και Εβραική γλώσσα.
Εκτός από το εξώφυλλο, 43 εικαστικά έργα της Μαρίας Καλατζή κοσμούν τις σελίδες του βιβλίου καθώς και φωτογραφίες της Σκιάθου.
2) Η ποιητική συλλογή «Οltre de colonne di Ercole»- «Πέρα από της στήλες του Ηρακλή», με 24 εικαστικά έργα της Μαρίας Καλατζή να κοσμούν τις σελίδες του.
3) Η πολύγλωσση ανθολογία «Gedichte zienht es in die welt»- «Τα ποιήματα έλκονται από τον κόσμο», με 64 εικαστικά έργα της Μαρίας Καλατζή να κοσμούν τις σελίδες του, γραμμένο σε 24 γλώσσες: Ελληνικά, Ιαπωνικά, Aφρικάανς, Kινέζικα, Φαρσί, Εβραικά, Εσπερνάντο, Αλβανικά, Γαλλικά, Χίντι, Ιντερλίνγουα, Μογγολικά, Αραβικά, Μπενγκάλι, Βραζιλιάνικα, Γίντις, Καταλανικά, Οriya (μια απ’ τις γλώσσες της Ινδίας), Κροατικά, Iταλικά, Δανέζικα, Πολωνικά, Αγγλικά και Πορτογαλικά.
Την ποιητική συλλογή της Sara Ciampi «Aurora Boreale» - «Bόρειο Σέλας», με 21 εικαστικά έργα της Μαρίας Καλατζή, επίσης το εμπροσθόφυλλο και οπισθόφυλλο.
Η νέα άκρως αξιόλογη ποιητική συλλογή «Sicilia, Amata terra mia»- «Σικελία, η αγαπημένη μου γη», του συγγραφέα και εκδότη της Edizioni Universum, proff. Giovanni Campisi.
Στο εμπροσθόφυλλο η εικαστικός Μαρία Καλατζή απέδωσε το τρισκέλιον ή γοργόνιο της σημαίας της Σικελίας και στο οπισθόφυλλο την έκρηξη του ηφαιστείου Αίτνα.
Το αρχαίο σύμβολο του Triskelion συναντάται και στην αρχαία Ελλάδα.
Είναι το κεφάλι της Μέδουσας και στον πνευματικό κόσμο των πολιτισμών συμβολίζει τους τρεις κύκλους της ζωής «Γέννηση-Ζωή-Θάνατος».
Σε μικροκοσμικό επίπεδο, το σύμβολο αυτό ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την κίνηση, την ταχύτητα, την γενναιότητα και την ανδρεία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίοι οι αρχαίοι Έλληνες πολεμιστές έβαζαν το σύμβολο αυτό στις ασπίδες τους. Τα «πάντα ρει», αλλά και «Ο πόλεμος είναι ο πατέρας όλων», έλεγε ο Ηράκλειτος. Η ακινησία είναι θάνατος.
Η Σικελία ήταν επίσης γνωστή αργότερα από τους Ρωμαίους με το ελληνικό της όνομα Trinacria (τρία άκρα - από το τριγωνικό σχήμα) και είναι το αρχαιότερο γνωστό όνομα του νησιού της Σικελίας – παλαιότερα Ελληνική ιδιοκτησία (Μεγάλη Ελλάδα).