Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά της χώρας μας και αφορούν στην ιατρική περίθαλψη, κυρίως κατά την τουριστική περίοδο, συνεχίζονται, χωρίς μάλιστα να φαίνεται “φως στο τούνελ”, τουλάχιστον στο άμεσα ορατό μέλλον.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αναμένεται να μείνουν ενόψει του Πάσχα 15 νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, χωρίς τον απαραίτητο αριθμό ιατρών και νοσηλευτών, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και στους κατοίκους αλλά και στους τουρίστες.
Οι Δήμοι των νησιών αυτών, προσπαθούν με οικονομικά κίνητρα να δώσουν λύση στο ζωτικό αυτό πρόβλημα, όμως δεν υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση, καθώς οι λύσεις που θα πρέπει να δοθούν δεν περιορίζονται μόνο σε αμοιβές και επιδόματα αλλά θα πρέπει να διευρυνθούν και σε επιστημονικά κίνητρα, κυρίως για τους ιατρούς.
Τη δική τους αγωνία αλλά και την δική τους συμβολή στο να λυθεί το εν λόγω ζήτημα, αποτυπώνουν στο Aftodioikisi.gr, δήμαρχοι νησιών τονίζοντας, μεταξύ των άλλων, ότι, εάν δεν γίνει κάποια γενναία μεταρρύθμιση το πρόβλημα, δυστυχώς, δεν θα λυθεί ποτέ.
Αλέξανδρος Αθανασίου, Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης: “Έχουν δρομολογηθεί κάποια πράγματα. Ευτυχώς εδώ και 3 μήνες τοποθέτησαν και διοικητή στο νοσοκομείο μας. Ο Δήμος μας δίνει 300 ευρώ το μήνα στους γιατρούς και στους νοσηλευτές ως κίνητρο. Πιστεύουμε ότι το καλοκαίρι θα είναι καλύτερα τα πράγματα. Τώρα το Πάσχα θα έχουμε πρόβλημα. Το ήδη υπάρχον προσωπικό, υπερβάλλει εαυτόν”.
Παναγής Δρακουλόγκωνας, Δήμαρχος Σάμης: “Υπάρχει έλλειψη προσωπικού και στο νοσοκομείο και στο κέντρο υγείας. Πώς θα έρθει γιατρός εδώ με τους μισθούς αυτούς; Ο Δήμος μας χρηματοδοτεί τους νεοδιορισθέντες ιατρούς του Κέντρου Υγείας μας με 500 ευρώ το μήνα και μέχρι 5 ιατρούς στο νοσοκομείο στο Αργοστόλι. Αλλά με αυτά τα ενοίκια δεν φτάνουν τα χρήματα. Πρέπει να υπάρξει ειδικό μισθολόγιο και μια σωστή νησιωτική πολιτική.”.
Θεοδόσης Σουσούδης, Δήμαρχος Άνδρου: “Στο νησί μας υπάρχει 1 γενικός ιατρός, μία γενική ιατρός με απόσπαση, 1 παθολόγος με παρατάσεις στη σύνταξή του για να μας βοηθάει, ένας παιδίατρος που σε 1 ή 2 χρόνια παίρνει σύνταξη και εγώ που είμαι ορθοπεδικός εδώ από το 2003. Κάνουμε προκηρύξεις αλλά βγαίνουν άγονες, παρά τα 600 ευρώ το μήνα που δίνουμε σε κάθε μόνιμο ιατρό. Αν δεν υπάρξουν σοβαρά κίνητρα δεν πρόκειται να έρθει κανείς εδώ. Και το μπλοκάκι που λέει ο Άδωνις δεν ισχύει για το νησί μας επειδή δεν έχουμε ιδιώτες γιατρούς. Η νησιωτικότητα στην ουσία δεν υπάρχει. Πρέπει να υπάρξει μια βαθειά τομή”.
Ελευθέριος Καραΐσκος, Δήμαρχος Αμοργού: “Έχουμε πρόβλημα. Ήρθε με απόσπαση ένας γενικός ιατρός και έφυγε με άδεια. Κάνουμε προκηρύξεις αλλά βγαίνουν άγονες. Πρέπει να δοθούν και επιστημονικά κίνητρα αλλιώς δεν θα βρεθεί ποτέ λύση στο πρόβλημα αυτό. Να σημειωθεί ότι, ο Δήμος μας δίνει μέχρι και 1400 ευρώ το μήνα στους ιατρούς με ειδικότητα κι όμως, κανείς δεν έρχεται.”
Ελεωνόρα Γεώργα, Δήμαρχος Λήμνου: «Η Λήμνος, ένα νησί του οποίου ο πληθυσμός υπερβαίνει τους 16.000 κατοίκους και το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα αστικά κέντρα, έχει αναντίρρητα ανάγκη από πληρέστερη υγειονομική κάλυψη τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο προσωπικού. Παρά τις εντατικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την κάλυψη κενών σε ιατρικό προσωπικό και τη βελτίωση των υποδομών του νοσοκομείου μας, υπάρχουν ακόμα σημαντικές ανάγκες, όπως η ανάγκη κάλυψης ειδικοτήτων που σήμερα δεν υπάρχουν, ενώ έχει επίσης σημασία ότι κρίσιμες ειδικότητες καλύπτονται από έναν μόνο ιατρό. Οι κάτοικοι του νησιού μας πολλές φορές υποχρεούνται να ταξιδεύουν για την αντιμετώπιση των θεμάτων της υγείας τους, με το συνεπαγόμενο κόστος αλλά και την ταλαιπωρία που υφίστανται λόγω αυτών των μετακινήσεων. Για λόγους ισότιμης πρόσβασης των νησιωτών σε υπηρεσίες υγείας, απαιτείται σίγουρα πληρέστερη κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της Λήμνου στον συγκεκριμένο τομέα».