SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Σκόπελος: Πανηγυρίζει ο Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων στο Νέο Κλήμα |Λίγα λόγια για τους Αγίους Ανάργυρους

2024-10-31 13:55:11
Σκόπελος: Πανηγυρίζει ο Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων στο Νέο Κλήμα |Λίγα λόγια για τους Αγίους Ανάργυρους

ΠΑύριο Παρασκευή 1 Νοεμβρίου η εκκλησίας μας τιμά την μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

Στην Σκόπελο θα τελεστεί σήμερα Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 7μ.μ. Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό ναό Αγιών Αναργύρων ο οποίος και Πανηγυρίζει, και αύριο Παρασκευή 1 Νοεμρβίου στις 7:30π.μ. θα τελεστεί η Πανηγυρική Θεία λειτουργία.

Λίγα λόγια για τους Άγιους Κοσμάς και Δαμιανός, οι Ανάργυροι & θαυματουργοί:

Στην εκκλησία μας υπάρχουν τρια ζευγάρια Αγίων Αναργύρων. Και τα τρία ζευγάρια ονομάζονταν Κοσμάς & Δαμιανός και τα τρία ασκούσαν την ιατρική και κτηνιατρική τέχνη και τα τρία ζευγάρια δεν αμοίβονταν για τις υπηρεσίες τους προς τους ανθρώπους και τα ζώα και για αυτό ονομάστηκαν και Α-νάργυροι. Η διαφορές ανάμεσα στα ζεύγη είναι στην καταγωγή και στο χρόνο που έζησαν. Το ένα ζευγάρι δε από τους Αγίους Ανάργυρους πέθανε με μαρτυρικό θάνατο.

Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ανάργυροι και Θαυματουργοί που εορτάζουν αύριο 1 Νοεμβρίου, κατάγονταν από την Ασία. Οι γονείς τους ήταν άριστο πρότυπο χριστιανών συζύγων.

Όταν η μητέρα τους Θεοδότη έμεινε χήρα, αφιέρωσε κάθε προσπάθεια της στη χριστιανική ανατροφή των δυο παιδιών της, Κοσμά και Δαμιανού. Τους δύο αδελφούς διέκρινε μεγάλη ευφυΐα και επιμέλεια, γι` αυτό και σπούδασαν πολλές επιστήμες. Ιδιαίτερα όμως, επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον. Θεράπευαν τις ασθένειες των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχών, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι` αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι. Πολλοί ασθενείς που θεραπεύθηκαν ήθελαν να τους ευχαριστήσουν. Αλλά αυτοί, δε δέχονταν τις ευχαριστίες και απαντούσαν με τον ορθό λόγο της Αγίας Γραφής: «Ἡ εὐλογία καὶ ἡ δόξα καὶ ἡ σοφία καὶ ἡ εὐχαριστία καὶ ἡ τιμὴ καὶ ἡ δύναμις καὶ ἡ ἰσχὺς τῷ Θεῷ ἡμῶν εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων» (Αποκάλυψη Ιωάννου, ζ` 12). Δηλαδή, όλος ο ύμνος και η δόξα και η σοφία και η ευχαριστία και η τιμή και η δύναμη και η ισχύς, ανήκει στο Θεό μας, στους αιώνες των αιώνων.

Έτσι ταπεινά αφού διακόνησαν σε όλη τους τη ζωή τον πλησίον, πέθαναν ειρηνικά και ετάφησαν στην τοποθεσία Φερεμά.

Η μνήμη τους γιορτάζεται στην 1η Νοεμβρίου.

Αγιοι Αναργυροι, Κοσμάς και Δαμιανός, οι Ρωμαίοι.
Οι εκ Ρώμης Κοσμάς και Δαμιανός, έζησαν την εποχή του αυτοκράτορα Καρίνου και Νουμεριανού περί το 284 μ.χ. Και αυτοί ήταν ιατροί και θεράπευαν χωρίς να παίρνουν χρήματα. Κάποιοι Ρωμαίοι τους κατήγγειλαν στον αυτοκράτορα ότι θεραπεύουν με μάγια και εκείνος διέταξε να τους συλλάβουν.
Πριν συλληθούν οι δύο γιατροί πήγαν μόνοι τους στον αυτοκράτορα Καρίνο και παραδόθηκαν.
Εκεί όχι μόνο δεν άλλαξαν την πίστη τους αλλά θεραπεύοντας τον ίδιο τον αυτοκράτορα τον έκαναν να πίστεψει και ο ίδιος. Μετά από αυτό αφέθηκαν ελεύθεροι.
Δυστυχώς ο ίδιος ο δάσκαλός τους, που τους είχε διδάξει την ιατρική επιστήμη λόγω ζήλια, τους παρέσυρε στο βουνό τάχα να μαζέψουν βότανα και εκεί λιθοβολήθηκαν.
Η μνήμη τους γιορτάζεται στην 1η Ιουλίου

Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός από Αραβία.
Πήγαιναν και αυτοί από χωριό σε χωριό θεραπεύοντας όχι μόνο το σώμα αλλά και την ψυχή των ασθενών τους χωρίς αμοιβή.
Έζησαν όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός περί το 292 μ.χ. Την εποχή εκείνη μαζί με άλλους τρείς αδελφούς τους πήγαν στην πόλη Αιγαίς της Λυκίας να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες.
Ο εκεί ηγεμόνας Λυσίας, τους συνέλαβε για την χριστιανική τους πίστη μαζί με τους συνεργάτες αδελφούς τους, τον Λεόντιο, τον Ανθιμο και τον Ευπρέπιο.
Βασανίστηκαν, τους πέταξαν στη θάλασσα, τους έβαλαν σε φωτιά και τέλος τους σταύρωσαν αλλά θαυματουργικά δεν πέθαναν.
Τέλος τους αποκεφάλισαν. Η εκκλησία γιορτάζει την μνήμη των πέντε μαρτύρων μαζί στις 17 Οκτωβρίου.

Ιερά Λείψανα: 

Τμήματα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά υπάρχουν στις Μονές Διονυσίου και Παντοκράτορος Αγίου Όρους.
Τμήματα των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Δαμιανού υπάρχουν στις Μονές Διονυσίου και Παντοκράτορος Αγίου Όρους και στον Ρωμαιοκαθολικό Ναό Ρώμης που φέρει το όνομά του.

 

Γιώργος Κεχριώτης

Πληροφορίες: agiosbios.gr, saint.gr

Φωτογραφίες: Λένα Σκλάβου