SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΡΗ: Η ταλαντούχα εικαστικός από την Σκιάθο που με το έργο της αγγίζει ζητήματα σχετικά με την πολυπλοκότητα των Σωμάτων και την διαχείριση των ατελειών

«Μέσα από τα έργα μου δημιουργώ έναν διάλογο για το πως οι κοινωνικές αντιλήψεις επηρεάζουν την εικόνα μας και πως μπορούμε να βρούμε την εσωτερική αρμονία» δηλώνει στο Skiathoslife.gr 2024-10-31 08:10:52
ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΡΗ: Η ταλαντούχα εικαστικός από την Σκιάθο που με το έργο της αγγίζει ζητήματα σχετικά με την πολυπλοκότητα των Σωμάτων και την διαχείριση των ατελειών

Οι εμπειρίες της από διαφορετικά περιβάλλοντα την ώθησαν να εξερευνήσει την ανθρώπινη μορφή και την αλληλεπίδρασή της με το χώρο ξεδιπλώνοντας παράλληλα το ταλέντο και την ευρηματικότητά της. Ο λόγος φυσικά για την εικαστικό Μαρία Σαρρή, η τέχνη της οποίας αγγίζει ζητήματα που σχετίζονται με την αυτοαποδοχή, την πολυπλοκότητα του σώματος και τη διαχείριση των ατελειών ως αναπόσπαστα κομμάτια της ανθρώπινης ύπαρξης. Η Μαρία Σαρρή γεννήθηκε στον Βόλο το 1999 και έχει καταγωγή από τη Σκιάθο, έναν τόπο που συνδυάζει την παράδοση με τη φυσική ομορφιά και την έχει επηρεάσει απόλυτα ως καλλιτέχνη. Σπούδασε εφαρμοσμένες τέχνες στη σχολή Βακαλό στην Αθήνα και σήμερα κατοικεί στο Άμστερνταμ, όπου αφιερώνω το χρόνο της στην εικαστική τέχνη και συγκεκριμένα στη ζωγραφική.

«Από μικρή ηλικία η ζωγραφική αποτελούσε το καταφύγιό μου, μια διέξοδο για την εξερεύνηση των συναισθημάτων και των σκέψεών μου. Με την πάροδο του χρόνου συνειδητοποίησα ότι η τέχνη αυτή μου δίνει την ελευθερία να δημιουργήσω κόσμους, που αντανακλούν τις ανησυχίες και τις ιδέες μου» υπογραμμίζει μιλώντας στο Skiathoslife η Μαρία Σαρρή συμπληρώντας συγχρόνως πως «η ζωγραφική είναι ένας τρόπος να συνδυάζω τον ρεαλισμό με την αφαίρεση, αποτυπώνοντας την πολυπλοκότητα και την ομορφιά της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι ο τρόπος μου να επικοινωνώ και να αφηγούμαι ιστορίες χωρίς τις περιοριστικές γραμμές των λέξεων». Ένας από τους κύριους στόχους που έχει θέσει η ίδια είναι να προκαλέσει τον θεατή να εξετάσει την έννοια της ατέλειας και να την δει όχι ως αδυναμία, αλλά ως ένα ουσιώδες και αυθεντικό στοιχείο της ανθρώπινης εμπειρίας. Επιδιώκει επίσης να θέσει ερωτήματα γύρω από την εσωτερική πάλη που βιώνει ο άνθρωπος για την αποδοχή του εαυτού του και των αλλαγών που υφίσταται με το πέρασμα του χρόνου: «Μέσα από τα έργα μου προσπαθώ να δημιουργήσω έναν διάλογο για το πώς οι κοινωνικές αντιλήψεις επηρεάζουν την εικόνα μας και πώς μπορούμε να βρούμε την εσωτερική μας αρμονία, ανεξαρτήτως των ατελειών μας» τονίζει χαρακτηριστικά η Μαρία Σαρρή.

Μέσα από τις αναζητήσεις και τον προβληματισμό της η Μαρία Σαρρή έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η αποδοχή των ατελειών του σώματος είναι μια βαθιά προσωπική και συχνά δύσκολη διαδικασία, όπου η ζωγραφική μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης σε αυτό το ταξίδι: «Η τέχνη προσφέρει έναν ασφαλή χώρο όπου μπορεί κανείς να εξερευνήσει τις ατέλειές του, να τις εκφράσει και να τις δει με μια νέα ματιά» τονίζει με έμφαση η ίδια και προσθέτει: «Μέσα από τις μορφές και τις γραμμές, μπορεί να δημιουργηθεί ένας διάλογος με τον εαυτό μας, που επιτρέπει την αποδοχή της ατέλειας ως μια μορφή μοναδικότητας και ομορφιάς. Η ζωγραφική μου συχνά επικεντρώνεται σε αυτή τη θεματική, με στόχο να δείξει ότι οι ατέλειες δεν είναι κάτι που πρέπει να κρύψουμε, αλλά να αναγνωρίσουμε και να αγκαλιάσουμε. Είναι ένας τρόπος να επαναπροσδιορίσουμε την αξία μας, πέρα από τα κοινωνικά πρότυπα που μας επιβάλλονται».

Αναγνωρίζει πως η επιλογή των χρωμάτων στα έργα της παίζει σημαντικό ρόλο στην έκφραση των ιδεών και των συναισθημάτων, που η ίδια θέλει ν` αναδείξει. Συχνά επιλέγει αποχρώσεις του ροζ και του καφέ, καθώς αυτές οι γήινες και απαλές χρωματικές παλέτες αντικατοπτρίζουν την ευαλωτότητα, την ηρεμία και τη γείωση. Το ροζ συμβολίζει για αυτήν την ευαισθησία και την αθωότητα, ενώ οι τόνοι του καφέ συνδέονται με τη σταθερότητα και τη ζεστασιά. Παράλληλα, χρησιμοποιεί συχνά σκούρα φόντα για να δημιουργήσει αντίθεση αναδεικνύοντας έτσι τις μορφές και τα συναισθήματα που θέλει να τονίσει.

Πηγή έμπνευσης για την ταλαντούχο όσο και δημιουργική νεαρά εικαστικό έχει αποτελέσει ο Γκαμπριέλ Ροσέλ χάρη στην ικανότητά του να εξερευνά την ανθρώπινη μορφή μέσα από αφηρημένες και ρεαλιστικές προσεγγίσεις, καθώς και την χρήση χρώματος και υφής στα έργα του. Ιδιαίτερη αναφορά βεβαίως κάνει και στον Μπασκιά, που με τις κοινωνικές και πολιτικές του προεκτάσεις προβάλλει την ανθρώπινη κατάσταση με έναν πρωτότυπο και εκρηκτικό τρόπο με τον οποίο αναφέρεται σε σύγχρονα θέματα: «Αυτοί οι καλλιτέχνες, με τις διαφορετικές αλλά και συμπληρωματικές προσεγγίσεις τους, επηρεάζουν τη δική μου καλλιτεχνική διαδικασία και με ενθαρρύνουν να εξερευνώ τα δικά μου θέματα και τις ιδέες. Επίσης, θαυμάζω τη δουλειά του Ροντέν, του οποίου οι γλυπτικές φόρμες και η ικανότητα να αποτυπώνει την ζωτικότητα και την κίνηση του ανθρώπινου σώματος με εμπνέουν να εξερευνώ τις δικές μου εκφραστικές δυνατότητες» σημειώνει επίσης η Μαρία Σαρρή.

Το μέλλον κάθε άλλο παρά τρομάζει την ίδια, αφού βλέπει το μέλλον της τέχνης της ως μια συνεχώς εξελισσόμενη περιπέτεια. Επιδίωξή της είναι να συνεχίσει να πειραματίζεται και να εξερευνά νέα θέματα όπως είναι η αυτοαποδοχή και η ανθρώπινη κατάσταση, ενώ ταυτοχρόνως προσπαθεί να ενσωματώνει διαφορετικές πολιτισμικές επιρροές στη δουλειά της. Και ως προς τα μελλοντικά της σχέδια ανακοινώνει πως προγραμματίζει την ατομική της έκθεση, η οποία θα γίνει στη Σκιάθο στα μέσα του καλοκαιριού και πιθανότατα να μεταφερθεί και στην Ολλανδία: «Μακάρι να πάνε όλα καλά και να πραγματοποιηθεί. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να δείξω τη δουλειά μου και να επικοινωνήσω με το κοινό. Επίσης, σκοπεύω να συμμετάσχω σε διεθνείς εκθέσεις και να συνεργαστώ με άλλους καλλιτέχνες για να δημιουργήσουμε κοινά έργα που προάγουν τη δημιουργικότητα και τη συνύπαρξη» τονίζει η Μαρία Σαρρή.

Στην ερώτηση για κατά πόσο υπάρχει ένα θέμα, που έως σήμερα δεν το έχει αποτυπώσει εικαστικά, με σαφήνεια και ωριμότητα εκφράζει τις σκέψεις της: «Ένα θέμα που με απασχολεί τα τελευταία δύο χρόνια είναι η αποδοχή των σωματικών ατελειών και η σημασία τους στην αυτοεκτίμηση και την ταυτότητά μας. Στην αρχή, ένιωθα ότι δεν είχα την καλλιτεχνική ωριμότητα να το αποτυπώσω όπως ήθελα. Όμως, όταν επισκέφτηκα το νησί μου για λίγο, ένιωσα να με κατακλύζει μια έμπνευση. Σαν να είχα ανακαλύψει τον τρόπο να το προσεγγίσω και εκείνη τη στιγμή όλα έγιναν πιο φυσικά για μένα. Έτσι, ξεκίνησε η εξερεύνηση αυτής της θεματολογίας. Τώρα, καθώς συνεχίζω την καλλιτεχνική μου πορεία και αναπτύσσω τις δεξιότητές μου, νιώθω ότι είμαι έτοιμη να εμβαθύνω περισσότερο σε αυτό το θέμα».