Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προκλήθηκε αναστάτωση από τους δύο γονείς, όταν έφεραν αντίρρηση σε μετάγγιση αίματος στην μητέρα, αλλά και σε χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων στο μωρό.
Σώθηκαν την τελευταία στιγμή
Η Σεβαστή πριν από μια εβδομάδα έφερε στον κόσμο το πέμπτο παιδί της οικογένειας. Ένα κοριτσάκι σχεδόν 4 κιλά, όμως μητέρα και παιδί παραλίγο να μην τα καταφέρουν. Γιατί, η Σεβαστή είχε αποφασίσει να γεννήσει σπίτι μόνη της με τη βοήθεια μιας μαίας, ενώ δεν είχε προηγηθεί κανένας προγεννητικός έλεγχος έχοντας ήδη στο ιστορικό της τέσσερις καισαρικές τομές.
Σύμφωνα με το πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ήταν παράλογο μια γυναίκα που έχει κάνει τέσσερις καισαρικές τομές στα προηγούμενα παιδιά και ενώ έχει αιμορραγία να παραμένει σπίτι.
Από την πλευρά του, ο σύζυγός της Μανώλης, βλέποντας την να αιμορραγεί πήρε την απόφαση να ζητήσει βοήθεια. «Είχαμε κάποια περιπέτεια γιατί η Σεβαστή είχε κάποιες επιπλοκές. Η σύζυγός μου είχε αποφασίσει να γεννήσει στο σπίτι, δεν ήταν δυνατόν όμως να γίνει τελικά αυτό γιατί είχε χαμηλό πλακούντα, την φέραμε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, δεν ήθελε, αλλά είναι πολλές φορές, όταν συγκρούονται τα “πιστεύω” ενός ανθρώπου με το τι πρέπει να γίνει. Ήταν δύσκολη η θέση μου», δηλώνει ο ίδιος στο Live News.
Οι γιατροί έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσουν μητέρα και παιδί στη ζωή. Η Σεβαστή μπήκε αμέσως στο χειρουργείο. «Η γυναίκα ήταν σε σοκ, σχεδόν πεθαμένη από την ακατάσχετη αιμορραγία. Το παιδάκι βγήκε κι αυτό μισοπεθαμένο και κανείς δεν ξέρει αν θα μείνουν βλάβες στον οργανισμό του με δεδομένο ότι έμεινε στη μήτρα χωρίς οξυγόνο για αρκετή ώρα», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
«Γεννήθηκε σχεδόν 4 κιλά, βέβαια το έμαθα μετά από 3-4 ημέρες, να φανταστείτε δεν ήξερα καν αν ήταν αγόρι ή κορίτσι, αν και στην κατάσταση που ήμουν δεν μπορούσα να καταλάβω το φύλο του όταν γεννήθηκε», αναφέρει από την πλευρά της η μητέρα. Τελικά, η Σεβαστή και το μωρό επέζησαν με τους γιατρούς να τη σώζουν από βέβαιο θάνατο, αγνοώντας τις παράλογες απαιτήσεις του συζύγου της, αλλά και της ίδιας να μην της γίνει μετάγγιση αίματος, περί δήθεν αλλοίωσης του DNA της μητέρας με τη λήψη αίματος, αλλά και της όποια βοήθειας στο μωρό με τη λήψη ενέσιμων φαρμάκων.
«Δεν ήθελαν να πάρει αίμα, ούτε ο σύζυγός της ούτε η ίδια. Όταν έχεις μια γυναίκα με πίεση 3, με ακατάσχετη αιμορραγία, δηλαδή στα πρόθυρα του θανάτου, με 16 αιματοκρίτη, δεν ακούς κανέναν παλαιοχριστιανό. Εδώ μιλάμε για μεσαίωνα, για αναχρονιστικές ιδέες», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Δεν τους δίνουν το μωρό
Το μωρό, η Άννα, όπως έχουν αποφασίσει να το ονομάσουν, συνεχίζει να νοσηλεύεται στη μονάδα νεογνών με τους γιατρούς να είναι ακόμα επιφυλακτικοί για την πορεία της υγείας του. Μετά την απίστευτη αυτή περιπέτεια η κοινωνική λειτουργός συνάντησε την Σεβαστή και τελικά αποφασίστηκε το μωρό να παραμείνει στο νοσοκομείο, έως ότου ελεγχθούν οι συνθήκες στις οποίες πρόκειται να ζήσει το παιδί το υπόλοιπο της ζωής του. Απόφαση με την οποία το ζευγάρι διαφωνεί.
«Κοντέψαμε να χάσουμε τη ζωή μας κι εγώ και το παιδί μου και το μόνο που την ένοιαξε ήταν… πού μένω. Μένω εκεί που έμενα… Την πείραξα; Ήρθα να ζητήσω από κανέναν τίποτα; Δεν μπορώ να καταλάβω. Το μόνο που θέλω είναι να φύγω από εδώ μαζί με το μωρό, εφόσον μου δώσουν το οκ και οι γιατροί», λέει η Σεβαστή. Από την πλευρά του, ο Μανώλης δηλώνει ότι θα πρέπει «να φύγει η μάνα από το νοσοκομείο με το παιδί στην αγκαλιά, όπως είναι το λογικό και το πρέπον». Μάλιστα, το ζευγάρι ισχυρίζεται ότι πλέον ζει με τα παιδιά του σε περιοχή της Αττικής κοντά στη φύση, όχι σε σπηλιά όπως αυτή της ορεινής Κορινθίας, απομονωμένοι όμως ξανά από τον πολιτισμό.
Από την πλευρά του, ο Μανώλης δήλωσε έχοντας στο πλευρά του τον δικηγόρο του, Ανδρέα Θεοδωρόπουλο, ότι ο ίδιος δεν έκανε κάποιο θέμα για τη μετάγγιση αίματος. «Μπορεί να έκαναν κάποιοι συγγενείς, όχι εγώ. Δεν έχουμε καμία θρησκευτική ένσταση», είπε χαρακτηριστικά.