SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Σκόπελος: Εορτάζει ο Όσιος Μιχαήλ Συνάδων |Το θαύμα του Οσίου σε Σκόπελο & Κυρά Παναγιά

2024-05-22 08:30:10
Σκόπελος: Εορτάζει ο Όσιος Μιχαήλ Συνάδων |Το θαύμα του Οσίου σε Σκόπελο & Κυρά Παναγιά

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μιχαήλ Συνάδων την Τετάρτη 22 Μαϊου και ώρα 6:30 μ.μ. θα τελεστεί ο πανηγυρικός εσπερινος, με αρτοκλασία και λειτανεψη λειψανου. Την Πέμπτη 23 Μαϊου θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία και αγιασμός καθώς ο Όσιος Μιχαήλ, (Όπως και ο Άγιος Τρύφωνας) είναι προστάτης των αμπελώνων και των καλλιεργειών.

Λίγα λόγια για τον Βίο του Οσίου Μιχαήλ

Ο Όσιος Μιχαήλ, έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα του Αρμένιου και καταγόταν από πλούσια και αρχοντική οικογένεια, από τα Σύναδα της Φρυγίας. Σπούδασε με ζήλο τα ιερά γράμματα και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στην Κωνσταντινούπολη.

Εκεί γνωρίστηκε με ένα φημισμένο πνευματικό άνθρωπο το Θεοφύλακτο (Εορτάζει 8 Μαρτίου), και αποφάσισαν να αφοσιωθούν στην άσκηση της σάρκας και τη μελέτη των Θείων Γραφών. Αποσύρθηκαν σε κάποιο μοναστήρι στον Εύξεινο Πόντο το οποίο είχε ιδρύσει ο Πατριάρχης Ταράσιος, ο οποίος όταν έφτασαν οι δυο τους στο μοναστήρι, τους υποδέχθηκε εγκάρδια και πολύ γρήγορα τους χειροτόνησε πρεσβυτέρους.

Στη συνέχεια, ο μεν Θεοφύλακτος εξελέγη επίσκοπος Νικομήδειας, ο δε Μιχαήλ επίσκοπος Συνάδων.

Από τη θέση του Επισκόπου ο Μιχαήλ έλαμψε πνευματικά. Δυναμικός μαχητής της πίστης, δίδασκε καθημερινά το λόγο του Θεού, κήρυττε, νουθετούσε και βοηθούσε δυναμικά τους πτωχούς, τους πάσχοντες και τους αδυνάτους. Διακρίθηκε επίσης για την προσήλωσή του στα ορθόδοξα δόγματα και την σφοδρή καταπολέμηση των αιρετικών διδασκαλιών.

Όταν ο αυτοκράτορας Λέων ο Αρμένιος, κήρυξε διωγμό εναντίον όσων υπερασπιζόταν τις ιερές εικόνες, ο Μιχαήλ με γενναιότητα αντιτάχθηκε στη προκλητική αυτή ενέργεια του αυτοκράτορα. Εξοργισμένος ο Λέων έδωσε εντολή να φυλακισθεί σε ένα φρούριο, το οποίο ονομαζόταν Ευδοκιάς.

Ο Όσιος όμως συνέχιζε να διακηρύσσει την αλήθεια με αντίτιμο συνεχείς εξορίες κακουχίες και στερήσεις για να καταλήξει σε κάποια ανθυγιεινή περιοχή όπου από τις ταλαιπωρίες παρέδωσε την αγία ψυχή του ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού.

Την κάρα του Αγίου Μιχαήλ αποθησαυρίζει η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας στο Άγιον Όρος, που της παραχωρήθηκε με χρυσόβουλο από τους βασιλείς Βασίλειο και Κωνσταντίνο.

 Το θαύμα με τις ακρίδες που βιώσαν οι Σκοπελίτες αλλά και η νήσος Κυρά Παναγιά

Η  κάρα του Αγίου Μιχαήλ βρίσκεται στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος, που της παραχωρήθηκε με χρυσόβουλο από τους βασιλείς Βασίλειο και Κωνσταντίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Σκοπελίτες οι οποίοι έχουν επαφές με την Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, τον 18ο αιώνα το νησί πληττόταν από μαζική εισβολή εισβολή ακριδών και καμπιών (Ενδεχομένως λόγω κάποιας μεγάλης κακοκαιρίας τότε) που εκτός από τις καλλιέργειες των ντόπιων που καταστράφηκαν, υπήρχαν και επιθέσεις των εντόμων σε αποθήκες και υπόγεια που οι οκογένειες κρατούσαν την σοδειά ή το φαγητό τους.Τότε έγινε παράκληση στην Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας από τους νησιώτες και ήρθε το λείψανο του Οσίου στην Σκόπελο κάνοντας τα  "Μαμούνια κλέφτες" όπως ονομάστηκαν τότε από τους ντόπιους, να φεύγουν σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα από το νησί. Για τον λόγο αυτό χτίστηκε στην Σκόπελο η εκκλησία προς τιμή του Όσιου Μιχαήλ που βρίσκεται απέναντι από το σημερινό Αστυνομικό Τμήμα Σκοπέλου, ενώ για να ευχαριστήσουν την Ι.Μ. για το λείψανο έστειλαν δεκάδες βαρέλια με κρασί παραγωγής των Σκοπελιτών (Το κάθε βαρέλι ήταν τουλάχιστον πενήντα κιλών). Μάλιστα όπως μας λέει ο κος Καστάνης Νικόλαος όταν είχε επισκεφτεί παλιότερα την Ιερά Μονή ο  τότε Ηγούμενος Γέροντας Ιωαννίκιος Καραφωτιάς του έλεγε με χιουμοριστικό ύφος "Ακόμα μας χρωστάει κρασί η Σκόπελος"

Ακόμα ένα θαύμα υπάρχει σύμφωνα μα μαρτυρίες στην νήσο Κυρά Παναγιά που είναι κοντά στην Αλόννησο. Πάλι σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν τον 20ο αιώνα το νησί είχε μεγάλες πληγές από την εμφάνιση ακρίδας και κάμπιας σε όλη την έκταση του νησιού. Εκείνες τις ημέρες έφεραν το λείψανο του Οσίου στο νησί και σύμφωνα με μαρτυρίες οι ακρίδες και οι κάμπιες κατευθηνθήκαν προς την θάλασσα. Για το θαύμα αυτό υπάρχει αγιογράφημα εντός του ναού της νήσου Κυρά Παναγιά.

 

Γραπτές μαρτυρίες αναφέρουν ότι έγιναν πολλές φορές προσπάθειες να πάει στην Κύπρο η κάρα του Αγίου Μιχαήλ, γιατί και η Κύπρος μαστιζόταν χρόνια η από ακρίδες.

 

Πρώτη προσπάθεια έγινε από τον  Ιλαρίωνα Κιγάλα (1586 -1654)  το 1628 ο οποίος ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, κατ` εντολήν του τότε αρχιεπισκόπου Κύπρου Χριστόδουλου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, με αποστολή να φέρει στην Κύπρο την κάρα του αγίου Μιχαήλ του Συνάδων. Διευθετήθηκε τελικά, μαζί με το λείψανο του αγίου να έλθουν στην Κύπρο, συνοδεύοντάς το, μοναχοί της Μεγίστης Λαύρας, στους οποίους ο αρχιεπίσκοπος υπεσχέθη να τους συνοδεύει στην περιοδεία τους σ` ολόκληρη την Κύπρο. Σώζονται τα σχετικά έγγραφα για εξασφάλιση της κάρας από το μοναστήρι της Μεγίστης Λαύρας, που περιλαμβάνουν και σχετική επιστολή του αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ημερομηνίας 15 Ιουνίου 1628.

Άλλη μια περίπτωση αφορά τον επίσκοπο Ιωακείμ ο οποίος με επιστολή του στη Μονή Μεγίστης Λαύρας  το Νοέμβριο του 1757,  ζητά  όπως το μοναστήρι επιτρέψει τη μεταφορά στην Κύπρο της κάρας του αγίου Μιχαήλ Συνάδων, προς υποβοήθηση του αγώνα για εξολόθρευση των ακρίδων. Πέραν των ακρίδων εκείνη την εποχή είχε ξεσπάσει μια πολύ σοβαρή επιδημία, η πανώλης, η οποία προκάλεσε το θάνατο στο ένα τρίτο του πληθυσμού και ερήμωσε ολόκληρα χωριά.

 

Γιώργος Κεχριώτης