Διέσωσαν τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα στη Σκόπελο
2017-12-27 22:16:49
Η διάσωση μίας θαλάσσιας χελώνας καρέττα από δύο άντρες στη Σκόπελο παραμονή Χριστουγέννων, είναι το πρώτο θέμα συζήτησης στο νησί των Βορείων Σποράδων τα τελευταία 24ωρα. Δύο φίλοι και κουμπάροι, ο Περικλής Πολυχρονόπουλος και ο Παντελής Χρυσοφός, την περασμένη Κυριακή έσωσαν μία νεαρή χελώνα, η οποία στάθηκε τυχερή μέσα στην ατυχία της. Ο τελευταίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τουριστικό κλάδο, διατηρώντας τουριστικά καταλύματα στο νησί. Ο κουμπάρος του είναι αξιωματικός στις Ένοπλες Δυνάμεις. Φέρει τον βαθμό του ταγματάρχη και είναι στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων, υπηρετώντας στην 32ηΤαξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο. Βρέθηκε στη Σκόπελο για να περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων μαζί με την οικογένειά του, αφού από εκεί κατάγεται η σύζυγός του.
Οι δύο κουμπάροι το πρωί της Κυριακής κατέβηκαν στο λιμάνι της Σκοπέλου, όπου εντόπισαν την τραυματισμένη χελώνα. Μία νεαρή καρέττα-καρέττα, η οποία θεωρείται ένα από τα πλέον εμβληματικά είδη των ελληνικών θαλασσών και κατ’ επέκταση της Μεσογείου, κειτόταν τραυματισμένη στην αμμουδιά. «Κατά τις 11 το πρωί κατεβήκαμε στο λιμάνι, για να βγάλουμε τη βάρκα ψαρέματος που έχω και πήρα τον Περικλή να με βοηθήσει», ανέφερε ο Παντελής Χρυσοφός.
«Η χελώνα ήταν έξω στη στεριά. Βρισκόταν μπερδεμένη ανάμεσα σ’ ένα νάιλον δίχτυ, ενώ στο αριστερό της πτερύγιο ήταν σφηνωμένο ένα αγκίστρι, προφανώς από κάποιο παραγάδι. Ήταν σφιχτό το νάιλον και είχε γυρίσει πολλές φορές γύρω από το ζώο», είπε στη συνέχεια ο 38χρονος Σκοπελίτης, ο οποίος πρόσθεσε: «Συνήθως οι πιο πολλές χελώνες που εντοπίζονται στο νησί, ξεβράζονται νεκρές από το κύμα. Αν δεν την εντοπίζαμε, δεν θα γλίτωνε. Είχε πολλή ώρα έξω από το νερό».
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Περικλής Πολυχρονόπουλος, ο οποίος διηγούμενος τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής, σημείωσε: «Είμαι σε άδεια αυτές τις ημέρες από την εργασία μου και μετέβηκα στη Σκόπελο, για να περάσω τις γιορτές μαζί με την οικογένειά μου. Παραμονές Χριστουγέννων κατέβηκα να βοηθήσω τον Παντελή. Ξαφνικά είδαμε μπροστά μας τη χελώνα. Τη λυπήθηκα, ήταν σε άθλια κατάσταση. Δεν περίμενα το Λιμενικό. Πήρα ένα μαχαίρι και την απελευθέρωσα από το δίχτυ. Αποφάσισα να επέμβω άμεσα, γιατί είναι και η φύση της δουλειάς μου τέτοια. Πρέπει να τα φτιάχνουμε αμέσως τα πράγματα, να μην τα αφήνουμε έτσι».
Ο Αθηναίος στρατιωτικός βλέποντας πως η θαλάσσια χελώνα δεν είχε συνέλθει, ειδοποίησαν με τον κουμπάρο του το Λιμενικό: «Όταν τη βάλαμε για πρώτη φορά στη θάλασσα, δεν κολυμπούσε καλά. Μπήκαμε πάλι μέσα και τη μαζέψαμε, γιατί δεν μπορούσε να φύγει. Ειδοποιήσαμε το Λιμενικό Τμήμα Σκοπέλου. Οι λιμενικοί ανταποκρίθηκαν άμεσα. Ήρθαν και την παρέλαβαν, ειδοποίησαν και κτηνίατρο, την κ. Νίκη Λεμονή. Περιθάλψανε το ζώο, πήρε αντιβίωση και μάλιστα έμαθα πως την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων απελευθερώθηκε και επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον».
Το συμβάν δεν άφησε ασυγκίνητο τον ταγματάρχη των Ειδικών Δυνάμεων, ο οποίος σχολίασε για το συμβάν: «Η χελώνα καρέττα είναι απειλούμενο είδος. Η άγρια ζωή πρέπει να προστατεύεται, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Όταν ένα είδος ζώου απειλείται με εξαφάνιση, στην ουσία δεν απειλείται μόνο αυτό, αλλά συμπαρασύρει και άλλα πολλά. Όσο για δική μας πράξη, δεν θεωρώ ότι κάναμε κάτι περισσότερο από αυτό που θα έπραττε κάθε ενεργός και συνειδητοποιημένος πολίτης. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως η χελώνα διασώθηκε».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ