Επίδομα μητρότητας: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για επαγγελματίες και αγρότισσες
Μέσα στον Απρίλιο ξεκινά τη λειτουργία της η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες για πρώτη φορά υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης σε συνέντευξη του. 2024-03-21 15:19:35"Είναι ένα από τα μέτρα που αφορούν και το δημογραφικό και την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Πλέον με το νέο κατώτατο μισθό, όπως τελικά διαμορφωθεί, οι κυρίες που θα γεννήσουν ή θα υιοθετήσουν θα μπορούν να απολαύσουν μέχρι 9 μήνες το επίδομα μητρότητας, το οποίο θα ισούται με τον κατώτατο μισθό και να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος κάνοντας μία αίτηση στη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης".
Ο ΕΦΚΑ θα αντλεί τα στοιχεία από εκεί, θα βλέπει την ενημερότητα του ασφαλισμένου ή της ασφαλισμένης και θα χορηγεί χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία το επίδομα μητρότητας στις κυρίες που έχουν γεννήσει ή έχουν υιοθετήσει από 24/9 και μετά.
Τι θα ισχύσει για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Παράλληλα μίλησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ασφαλιστική ικανότητα για όσους έχουν μικρές οφειλές, το επίδομα μητρότητας αλλά και το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Για τον Κατώτατο Μισθό σημείωσε ότι έχει εξαντληθεί ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, υπήρξαν διάφορες εισηγήσεις, υπήρξε και η εισήγηση του ΚΕΠΕ μεταξύ 4% και 5%. H αύξηση του κατώτατου είναι η τέταρτη μέσα στα τελευταία 4 χρόνια από το 2019 και μετά θα επηρεάσει και τον κατώτατο και 19 συνολικά επιδόματα. Η αρμόδια Υπουργός, η κυρία Μιχαηλίδου, θα κάνει την εισήγηση και βέβαια το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει.
Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι σίγουρα θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ και θα δούμε πως θα διαμορφωθεί γιατί πρέπει να υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων αλλά και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ούτως ώστε η ανάπτυξη η οποία βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια να συνεχίσει να είναι σταθερή και ανθεκτική.
Ασφαλιστική ικανότητα για χρέη έως 100 ευρώ
Κάθε Μάρτιο εξετάζεται η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας. Άνθρωποι οι οποίοι γνώριζαν ότι δεν έχουν παλαιά χρέη αλλά έχουν τρέχουσες οφειλές έστω και αν ήταν πολύ μικρές κάτω από 100 ευρώ, έστω και μερικά ευρώ που δεν ξεπερνούσαν τα 50 βρέθηκαν με την ασφαλιστική ικανότητα μη ενεργή. Αυτό αυτομάτως δημιουργεί προβληματισμό γιατί από την ασφαλιστική ικανότητα απορρέουν μια σειρά δικαιώματα είτε για τον ίδιο τον ασφαλισμένο, είτε για τα παιδιά, είτε για τη σύζυγο. Με τροπολογία που πιθανότατα θα έρθει τις επόμενες 10 ημέρες στη Βουλή η ασφαλιστική ικανότητα θα αποδίδεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ληξιπρόθεσμες ή καθυστερούμενες ή βεβαιωμένες οφειλές μέχρι το ποσό των 100 ευρώ.
Για το ΤΕΚΑ
Το ΤΕΚΑ ιδρύθηκε με ένα νόμο του 2021, είναι το ταμείο επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης. Με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα που εισήχθη στο ασφαλιστικό μας σύστημα για τη διασπορά και την αντιμετώπιση του δημογραφικού κινδύνου το 6% της επικουρικής ασφάλισης, 3% του εργοδότη και 3% του εργαζόμενου πέφτουν σε έναν ατομικό κουμπαρά, που έχει το όνομα του ελάχιστου ασφαλισμένου, αυτά τα λεφτά επενδύονται και στο τέλος του εργασιακού βίου ο ασφαλισμένος θα απολαύσει τουλάχιστον τις εισφορές που έχει δώσει και το επιπλέον ποσό που θα προκύψει από τις επενδύσεις και μάλιστα με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Αυτή τη στιγμή το ταμείο αριθμεί περίπου τους 350 χιλιάδες κι έχει ήδη δημιουργήσει ένα αποθεματικό 112 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς μπαίνει στη δεύτερή του φάση και είναι έτοιμο για επενδύσεις. Πρόκειται για ένα Ταμείο με Επενδυτική Επιτροπή, σοβαρούς κανόνες διακυβέρνησης και διαφάνειας, Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλο που είναι άνθρωποι έμπειροι της αγοράς που δεν πρόκειται να ριψοκινδυνεύσουν τα χρήματα των ασφαλισμένων.
Έχουν γίνει όλα τα σωστά βήματα ώστε το ταμείο σε λίγα χρόνια να μετατραπεί στον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της ελληνικής οικονομίας με κομμάτι των χρημάτων που θα σωρεύονται να επανεπενδύονται στην ελληνική οικονομία.