Τον ασκό του αιόλου έχει ανοίξει ο Ρίσι Σούνακ μετά το διπλωματικό φάουλ που έκανε ακυρώνοντας την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή τη στιγμή τον «αδειάζουν», τόσο οι Τόρις, όσο και το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο.
Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου στα ΝΕΑ, «Η θέση του Βρετανικού Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές».
Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το μουσείο μπορεί να «καταλήξει σε μια συμφωνία με την Ελλάδα» που θα προβλέπει την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με αντάλλαγμα αρχαιότητες που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Έξι στους δέκα Βρετανούς διαφωνούν με την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη
Έντονη κριτική δέχτηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τόσο από τους πολίτες, όσο και από την πολιτική ηγεσία της Βρετανίας. Πολλοί Βρετανοί έχουν χαρακτηρίσει τη κίνηση του αδύναμη, αγενή και με πολιτική σκοπιμότητα.
Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση του YouGov, το 66% των Βρετανών διαφωνεί πλήρως με την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να μη δεχτεί να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μόλις το 11% πιστεύει πως ήταν σωστή η ακύρωση του ραντεβού.
«Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;»
Στην ερώτηση, το 11% απάντησε ότι η απόφαση ήταν σωστή, το 22% ότι δεν γνωρίζει, ενώ το 66% θεωρεί ότι η απόφαση ήταν λάθος.
«Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο στεγάζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα (επίσης γνωστά ως Ελγίνεια Μάρμαρα), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα κρατήσει στη Βρετανία;»
Σε αυτήν την ερώτηση, το 49% (ένας στους δύο Βρετανούς) θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, ενώ το 15% θέλει να παραμείνουν στη Βρετανία. Το 26% δεν έχει πρόβλημα με καμία από τις δύο επιλογές, ενώ 10% απαντά πως «δεν γνωρίζει».
Πολλαπλά τα μέτωπα που έχουν ανοίξει μετά την ακύρωση της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό
Το χρονικό της σύγκρουσης Αθήνας – Λονδίνου
Όλα ξεκίνησαν από την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC, όπου ανέφερε ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: «Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν. Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Και διερωτήθηκε: «Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;».
Μετά από την δήλωση αυτή, η βρετανική πλευρά επικαλέστηκε αλλαγή προγράμματος και πρότεινε την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανίας, μία πρόταση που η ελληνική πλευρά απέρριψε, καθώς θεώρησε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν ήθελε να τεθεί στη συνάντηση το θέμα των Γλυπτών.
Την επόμενη μέρα, η Ντάουνινγκ Στριτ διέρρευσε ότι «οι Έλληνες αθέτησαν την υπόσχεσή τους να μην σηκώσουν το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα». Μετά την διατύπωση του ισχυρισμού και την δημοσίευση του σχετικού άρθρου στο BBC, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως δεν δόθηκαν διαβεβαιώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ότι δεν θα γίνει συζήτηση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.