SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Σταύρος Τσέλα:«Ταξίδεψα στο μέλλον και ονειρεύτηκα πως θέλω να είναι»

2023-09-15 13:01:09
Το όνομα του είναι Ρέντι Τσέλα και το βαφτιστικό του Σταύρος.
Είναι 28 χρόνων, γεννήθηκε στην Αλβανία, αλλά από μωρό μαζί με τους γονείς του ήρθανε στο νησί της Σκιάθου για ένα νέο ξεκίνημα και ένα καλύτερο μέλλον.
Όλα τα παιδικά και εφηβικά χρόνια τα πέρασε στη Σκιάθο από νηπιαγωγείο έως και πρώτη λυκείου, μετέπειτα αποφασίσανε με τους γονείς του πώς θα ήταν καλύτερα για το επαγγελματικό του μέλλον να συνεχίσει σε ένα ΕΠΑΛ και έτσι στην ηλικία των 16 μετακόμισε στον Νότιο Τομέα Αθηνών και στην πόλη της Γλυφάδας, με την οικονομική βοήθεια των γονιών του.
Εκεί αποφοίτησε με επιτυχία και επαίνους από το Τμήμα Διοίκηση Επιχειρήσεων με προσανατολισμό την διαχείριση τουρισμού και φιλοξενίας.
Μετά το ΕΠΑΛ συνέχισε τις Σπουδές του πάνω στον Τομέα του Τουρισμού και της Διοίκησης
 Στο πανεπιστήμιο του 'University Of Greenwich'.
Παράλληλα εργαζόταν πάνω στον κλάδο του τουρισμού σε τουριστικά καταλύματα σε Αθήνα, Μύκονο και Σκιάθο ώστε να μπορέσει να συνεισφέρει στην πληρωμή του πανεπιστημίου του και της διαβίωσης του στην Αθήνα.
Όσον αφορά τον λόγο που ασχολήθηκε με τον τομέα του τουρισμού είναι γιατί από μικρός ήθελε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσει νέους προορισμούς και κουλτούρες.
Γι' αυτό και αποφάσισε να ασχοληθεί περισσότερο με τα ταξίδια, δοκιμάζοντας τον κλάδο της αεροπορίας, στο επάγγελμα τού ιπτάμενου φροντιστή - "Αεροσυνοδού ".
Ο ίδιος θεωρεί πως είναι απαραίτητο ο καθένας από εμάς να έχει τουλάχιστον ένα πτυχίο στην κατοχή του, ενώ μας είπε πως «Ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας είναι μεγάλος και σκληρός σε όλους τους τομείς εργασίας.  Σε οποιαδήποτε κλάδο, η μόρφωση και γνώσεις είναι εφόδια πού χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να εξελιχθούμε στην κοινωνία».
Αναφορικά με τον δικό του επαγγελματικό τομέα στο κομμάτι της αεροπορίας, οι ενδιαφερόμενοι εκτός από πτυχίο χρειάζεται να έχουν γνώσεις σε ξένες γλώσσες αλλά και πάθος για τα ταξίδια για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του επαγγέλματος.
Έπειτα συνέχισε δίνοντας τα "Minimum Requirements" για την θέση τού ιπτάμενου φροντιστή 'Αεροσυνοδού":
- Είναι απαρατήρητο το απολυτήριο Λυκείου
- Ξένες γλώσσες (τουλάχιστον μία)
- Το ύψος πάνω από 1.60 (Στις περισσότερες εταιρίες)
- Τουλάχιστον ένα χρόνο εμπειρίας σε οποιαδήποτε θέση σχετικά με την εξυπηρέτηση πελατών.
- Ομαδικό πνεύμα
- Αν υπάρχουν τατουάζ να μην είναι σε εμφανές σημεία
- Ηλικία άνω των 18 σε Ευρώπη και άνω των 21 εκτός ΕΥ.
Συνέχισε λέγοντας πως το πιο σημαντικό εφόδιο είναι η πολιτιστική συνείδηση (cultural awareness), το πάθος για εξερεύνηση, το πάθος για ταξίδια, η εξυπηρέτηση πελατών, η υπομονή και το χαμόγελο.
Επεσήμανε επίσης πως είναι ένα επάγγελμα πού δεν έχει ωράρια σαββατοκύριακα και αργίες, ενώ πρόσθεσε :« το πιο βασικό πού πρέπει να καταλάβει κάποιος είναι ότι είναι ένα μοναχικό επάγγελμα και θέλει γερό στομάχι. Γιατί θα πρέπει ο κόσμος να καταλάβει πώς θα είναι πάντα μακριά από φίλους και οικογένεια, μακριά από γενέθλια, χαρές και λύπες.
Οπότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αυτό και να έχει δουλέψει με τον εαυτό του και να είναι οκ με αυτό».
Τόνισε  πως οι συνάδελφοι στη δουλειά είναι οι νέοι σου φίλοι και οικογένεια στα ταξίδια.
Είναι ευχαριστημένος με τα όσα πέτυχε και δε θα ήθελε να αλλάξει τίποτα από ότι έκανε και σπούδασε μέχρι τώρα και ο λόγος είναι γιατί κάποτε "ταξίδεψε στον μέλλον" και ονειρεύτηκε πως θέλει να είναι το μέλλον του. Δούλεψε και συνεχίζει να δουλεύει σκληρά για να πετύχει αυτό που κάνει και ζει τώρα. Στόχος του για το μέλλον είναι να εκπληρώσει όλα του τα όνειρα επαγγελματικά και προσωπικά και μέχρι στιγμής όλα πηγαίνουν με βάση το πλάνο του.
Παρόλα αυτά κάτι που είναι μέσα στα πλάνα του και ακόμα δεν το έχει καταφέρει είναι να μπορέσει να παίρνει μαζί και τους γονείς του στα ταξίδια και να είναι και αυτός ως πλήρωμα στην πτήση τους.
Ολοκληρώνοντας, μιλήσαμε για τον ρατσισμό στη χώρα μας, κάτι που αυτός κατά την διάρκεια της ζωής του και της διαμονής του στη Σκιάθο δε βίωσε, καθώς τα χρόνια που ήρθανε στη Σκιάθο με την οικογένεια του, ήρθαν επίσης και αρκετές άλλες ξένες οικογένειες, με αποτέλεσμα στο σχολείο στην τάξη να είναι σχεδόν 50/50 αλλοδαποί και ντόπιοι.
Φίλοι και συμμαθητές ήταν κατά μεγάλο ποσοστό δεκτικοί στο να τους ενσωματώσουν στην κοινωνία. Υπήρχαν βέβαια κάποια παιδικά πειράγματα και σχόλια (π.χ. για τα διαφορετικά ιδιαίτερα ονόματα ή στο χρώμα του δέρματος) από τα άλλα παιδιά, αλλά αυτά ήταν από παιδική άγνοια προς το ξένο διότι κανένα παιδί δε διδάχτηκε ποτέ πώς να συμπεριφερθεί, να μιλήσει και να πλησιάσει ένα αλλοδαπό παιδάκι και ακόμη και σήμερα αυτό στη χώρα μας δε διδάσκεται και δεν προωθείται στα σχολεία και στην κοινωνία.
Στους συναδέλφους του η λέξη ρατσισμός δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο τους.
«Κανένας επαγγελματίας του τουρισμού και της αεροπορίας δεν μπορεί να λέγεται επαγγελματίας εάν έχει θέματα ρατσισμού, καθώς σε αυτόν τον κλάδο έχουν  να κάνουν με χιλιάδες διαφορετικούς ανθρώπους από άλλες θρησκείες και κουλτούρες», λέει ο ίδιος.
Ειδικά, επισημαίνει:« Σίγουρα το σχολείο και γενικά το σύστημα ενσωμάτωσης αλλοδαπών στην κοινωνία, έχω να πω δυστυχώς, ότι έχει αποτύχει να το καταφέρει αυτό μέχρι και σήμερα ..οπότε, οτιδήποτε έχουμε καταφέρει το έχουμε κάνει οι άνθρωποι μεταξύ μας από κοινού αλλοδαποί και ντόπιοι μέσω της κοινής λογικής, της αγάπης και της φιλοξενίας που έχουμε μέσα μας» και συνεχίζει λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι μία χώρα που η βιομηχανία της είναι βασισμένη στο τουρισμό και τους ξένους και εκτός από τους τουρίστες που έρχονται για διακοπές θα πρέπει να σεβόμαστε και τους αλλοδαπούς που το μόνο που θέλουν είναι ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειες τους. Γιατί σίγουρα έχουν έρθει από χειρότερες καταστάσεις και δε χρειάζεται να τους πολεμάμε περισσότερο».
Ότι έχει, καταφέρει μέχρι στιγμής το έχει κάνει επειδή είναι ένα άτομο με φιλοδοξίες και θέληση στο να πετύχει τα όνειρα του και δουλεύει σκληρά για αυτά, ενώ θα το έκανε σε οποιαδήποτε χώρα και να είχε γεννηθεί και μεγαλώσει, δε θα άφηνε το ρατσισμό να μπει εμπόδιο στη ζωή του και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία.
Πάντα έχει τους γονείς του στο πλευρό του, σε όλα του τα βήματα και τους ευχαριστεί για ό,τι έχουν κάνει μέχρι στιγμής, που τον μεγάλωσαν με αξίες που κάθε άνθρωπος θα πρέπει να έχει.
Κλείνοντας, ευχήθηκε καλή τύχη και καλή επιτυχία σε όλες τις παρατάξεις και όλους τους υποψηφίους για τις ερχόμενες εκλογές (Δημοτικές και Περιφερειακές).
Ευελπιστώντας πως ο νέος νικητής των εκλογών θα δουλέψει σκληρά για το νησί και τους κατοίκους τους νησιού.