Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ ΑΠ’ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΩΣ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ / ΜΕΡΟΣ Β’: 1824-1830 | γράφει ο Γιώργος Σανιδάς
2022-09-18 20:41:49
Στα χρόνια αυτά οι Σποράδες δέχτηκαν χιλιάδες πρόσφυγες από την ηπειρωτική Ελλάδα και στη Σκιάθο οι περισσότεροι κάτοικοι παρέμειναν κλεισμένοι στο Κάστρο γιατί πολλοί από δαύτους επιδόθηκαν σε άγριες λεηλασίες.
Είναι γνωστά μόνο κάποια ονόματα δασκάλων που δίδαξαν εκείνα τα χρόνια στο νησί:
‐ Το 1824 ο Νικόλαος Σακελλάριος
‐Το 1827 ο μοναχός Aζαρίας
‐ Το 1828 ως το 1830 στο Ελληνικό σχολείο ο Επιφανιάδης Διονύσιος (βλέπε ΜΕΡΟΣ Α΄)
- Το 1830 ο Αποστολίδης Αλέξανδρος (δημοδιδάσκαλος, βουλευτής, εκπρόσωπος της Σκιάθου στη Συνταγματική Εθνοσυνέλευση του 1843 και δήμαρχος από το 1841ως το 1849)
Τότε στην Ελλάδα ιδρύθηκαν και τα Αλληλοδιδακτικά σχολεία που συνέβαλλαν στο να μάθουν γραφή, ανάγνωση κι αριθμητική περισσότερα παιδιά. Το σύστημα στηριζόταν στους πρωτόσχολους, εκείνους δηλαδή που είχαν διδαχθεί απευθείας από τον δάσκαλο. Αυτοί κυρίως μετέδιδαν τις γνώσεις τους στους άλλους μαθητές.
Στη Σκιάθο το αλληλοδιδακτικό σχολείο ξεκίνησε το 1828 με την ανάληψη από τον Καποδίστρια της διακυβέρνησης της χώρας.
Ως πρώτος δάσκαλος στο νησί σ’ αυτό τον τύπο σχολείου διορίστηκε ο αγωνιστής της Επανάστασης και αγιογράφος, Τιμόθεος Ζωγράφος που γεννήθηκε στη Γαλάτιστα της Χαλκιδικής το 1793. Ως δάσκαλος έμεινε για δυο χρόνια στη Σκιάθο.
Οι δημογέροντες του νησιού, βεβαιώνοντας την αγαθή παρουσία του Τιμόθεου στο νησί, ανέφεραν σε σχετικό έγγραφό του 1830 τα εξής :
«Ο κύριος Τιμόθεος Ζωγράφος Μακεδών διορισθείς προ δύο σχεδόν έτη εις την νήσον μας διδάσκαλος της αλληλοδιδακτικής, έδειξεν άοκνον επιμέλειαν, εχειραγώγησεν την νεολαίαν εις χρηστήθειαν και καλήν του ηθικού της μεταμόρφωσην, εμπνέων εις όλους τους αυτού μαθητάς και τον φόβον του Θεού και την προς τον πλησίον αγάπην και γενόμενος αυτός τύπος και παράδειγμα της ευσεβείας και εναρέτου πολιτείας, ούτω προσφερθείς καθόλο αυτό το διάστημα έδειξεν καρπόν ουκ ολίγον…παρευρέθη δε και σωματικώς εις πολλάς μάχας κατά των τυρράνων…» .
Τη διδακτική επάρκεια του Τιμόθεου Ζωγράφου στο σχολείο της Σκιάθου βεβαίωσε και ο προσωρινός διοικητής των Σποράδων Δ. Κριεζής σε μια αναφορά του προς το υπουργείο της Θρησκείας και της Παιδείας τον Δεκέμβριο του 1829 : «…εις δε το δεύτερον (σχολείο) σχολαρχεί ο κ. Τιμόθεος Ζωγράφος εκ Μακεδονίας, άνθρωπος με καλήν ηθικήν, ικανός να διδάξει την μέθοδον ταύτην (αλληλοδιδακτική)» (Γ.Α.Κ., Καποδιστριακό, Υπουργ. Θρησκ., φ. 22β, έγγρ. 257΄)
Το πού γίνονταν τα μαθήματα στο νησί εκείνη την περίοδο είναι άγνωστο. Έχει γραφτεί μόνο απ’ τον αείμνηστο Δρα Ιω Φραγκούλα πως το πρώτο σχολειό φτιάχτηκε στη σημερινή πόλη το 1835 από τον πρώτο δήμαρχο του νησιού τον Φιλικό αγωνιστή Αναγνώστη Μπονάκη ο οποίος χάρισε την πενιχρή αντιμισθία του γι’ αυτό τον σκοπό...
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ