Πέντε Κέντρα Υγείας χωρίς μικροβιολογικά εργαστήρια μεταξύ αυτών Σκόπελος - Αλόννησος
2022-08-24 11:52:11
Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι πολίτες στις περισσότερες περιοχές της περιφέρειας του Νομού να εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα, αφού δεν έχουν πρόσβαση στη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
«Από το 2015 και μετά, δηλαδή εδώ και επτά χρόνια, δεν λειτουργούν μικροβιολογικά εργαστήρια σε πέντε Κέντρα Υγείας. Πρόκειται για τα Κέντρα Υγείας Βελεστίνου, Αργαλαστής, Ζαγοράς και Σκοπέλου, καθώς και το περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου» τόνισε η γραμματέας του Συλλόγου εργαζομένων Κέντρων Υγείας Μαγνησίας κ. Νέλη Χονδρογιάννη η οποία συμπλήρωσε πως το 2015 έληξε η σύμβαση που είχε το Νοσοκομείο με την εταιρεία που διαχειριζόταν τα μηχανήματα και δεν υπήρξε ανανέωση.
Στη συνέχεια η εταιρεία πήρε και τα μηχανήματα που υπήρχαν στα εργαστήρια. Από τότε δεν έχει γίνει ξανά κάποια σύμβαση. «Αίτημά μας είναι να λειτουργήσουν τα μικροβιολογικά εργαστήρια σε όλα τα Κέντρα Υγείας, προκειμένου οι πολίτες να εξυπηρετούνται. Μέχρι και το 2015 μπορούσαμε να κάνουμε όλες τις εξετάσεις στους πολίτες, όπως αίματος, ούρων. Είχαμε αυτή τη δυνατότητα με τα μηχανήματα και τα υλικά. Τώρα αυτή τη δυνατότητα την έχουν μόνο τα Κέντρα Υγείας Αλμυρού και Σκιάθου. Μάλιστα στη Ζαγορά υπάρχει εργαζόμενος με την ειδικότητα του παρασκευαστή, αλλά όπως προανέφερα, δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με τα ακτινολογικά εργαστήρια η κ. Χονδρογιάννη είπε πως λειτουργούν σε όλα τα Κέντρα Υγείας με εξαίρεση του Βελεστίνου, όπου δεν υπάρχει προσωπικό.
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα των Κέντρων Υγείας είναι τα πληρώματα ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες βάρδιες.
Η κ. Χονδρογιάννη επισήμανε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού στα πληρώματα ασθενοφόρου εντοπίζεται στα Κέντρα Υγείας Βελεστίνου και Ζαγοράς, όπου αντί για έξι άτομα υπάρχουν τρεις ή τέσσερις. Μάλιστα η έλλειψη οδηγών φάνηκε σε δύο περιστατικά αντίστοιχα σε Ζαγορά και Κανάλια, όπου η διακομιδή των ασθενών για κάποια χιλιόμετρα έγινε με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως ως Σύλλογος να καλυφθούν οι θέσεις αυτές με μόνιμο προσωπικό».
Ένα Κέντρο Υγείας μπορεί να διαθέτει μαία, επισκέπτρια υγείας, ακόμη και διατροφολόγο που μέσα από τη δράση τους ωφελούν το κοινωνικό σύνολο.
«Μέχρι και πριν λίγους μήνες στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής δραστηριοποιούταν μαία η οποία έκανε πολύ καλή δουλειά με τα τεστ Παπ στον γυναίκειο πληθυσμό και εκπονούσε και άλλα προγράμματα. Όμως συνταξιοδοτείται και αυτές οι υπηρεσίες θα λείψουν» ανέφερε η κ. Χονδρογιάννη.
Άλλωστε έχει παρατηρηθεί για τα Κέντρα Υγείας πως, όταν αποχωρεί ένας μόνιμος εργαζόμενος, δύσκολα αναπληρώνεται με άλλον μόνιμο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων το κενό να καλυφθεί από επικουρικό προσωπικό ή από συμβάσεις του ΟΑΕΔ.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ