Αλ. Μεϊκόπουλος: Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο – Άμεση λύση η διπλωματία
2022-02-24 15:43:14
Να δοθούν λύσεις για την άμεση ειρήνευση στην Ουκρανία ζητά με δήλωσή του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ενώ υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει καμία πολεμική εμπλοκή στην Ουκρανία με τη χώρα μας αλλά, αντίθετα, να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας, εγγυητής του διεθνούς δικαίου και «γέφυρα» επικοινωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας.
Αναλυτική η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας:
“Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μια απαράδεκτη μονομερή ενέργεια που παραβιάζει την ελευθερία, την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων.
Μια εστία πολέμου με απρόβλεπτες διαστάσεις έχει ανάψει σε ευρωπαϊκό έδαφος τορπιλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια δύσκολη περίοδο που η ανθρωπότητα προσπαθεί να ορθοποδήσει από την πανδημική κρίση και τις πολλαπλές και αλυσιδωτές κρίσεις ενέργειας και ακρίβειας που αυτή επέφερε.
Η ρωσική επέμβαση αποτελεί ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αναθεωρητική και γεωστρατηγικά επεκτατική ενέργεια που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τη Ρωσία, τις Η.Π.Α., την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ είχαν κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση.
Ο πολιτικός προσανανατολισμός και ο «αμφιλεγόμενος» τρόπος εκλογής της τωρινής ουκρανικής Κυβέρνησης δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι για τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση που απειλεί να προκαλέσει γενικευμένη πολεμική σύρραξη, απώλειες αμάχων, και οικονομική, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση.
Κρίσιμο ζήτημα παραμένουν η ασφάλεια της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας και των Ελλήνων πολιτών που ζουν σε περιοχές όπου πραγματοποιούνται ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και η λήψη ειδικής πρόνοιας, από πλευράς Ελλάδας, για την προστασία τους. Στην περιφέρεια της Μαριούπολης, που είναι στόχος του ρωσικού στρατού, υπάρχουν 29 χωριά Ελλήνων.
Η χώρα μας δεν πρέπει έχει καμία πολεμική εμπλοκή στην Ουκρανία, αλλά αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση να λειτουργήσει ως παράγοντας σταθερότητας, εγγυητής του διεθνούς δικαίου και «γέφυρα» επικοινωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας.
Η λύση βρίσκεται στη διπλωματία. Είναι αναγκαίο να αποκλιμακωθεί άμεσα η ένταση και να εδραιωθεί μια πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και ελέγχου εξοπλισμών που να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία.”
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ