Έχασε την μάχη με τον καρκίνο 20χρονη στον Βόλο -Τρια νέα περιστατικά το 2021
2022-02-15 11:33:28
Την ώρα που η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊού, πολλά παιδιά μαζί με τις οικογένειες τους συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη με έναν «ισχυρό» εχθρό, τις νεοπλασματικές ασθένειες, τον παιδικό καρκίνο.
Στη χώρα μας, περίπου 380 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά. Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί.
Το 2022 έκανε “είσοδο” με τον θάνατο μιας 20χρονης κοπέλας στον Βόλο, που ασθένησε πριν 4 χρόνια, και το 2021 εκδηλώθηκαν στο Νομό 3 κρούσματα παιδικού και εφηβικού καρκίνου.
Το 2020 εκδηλώθηκαν στον Βόλο δύο νέα κρούσματα, ενώ δυο παιδιά υποτροπίασαν. Το ένα περιστατικό προέρχεται από τις Σποράδες, με τους γονείς να αντιμετωπίζουν και τη δυσκολία της συγκοινωνιακής απομόνωσης για τις θεραπείες του παιδιού, τους χειμερινούς μήνες.
“Στατιστικά με ψυχρούς αριθμούς, αντιμετωπίζουμε στο Νομό τρία περιστατικά το χρόνο.
Οι γονείς και τα παιδιά, έχουν μάθει να αγωνίζονται απέναντι σε όποιον κίνδυνο βρεθεί μπροστά τους, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των γιατρών και να κάνουν τα πάντα ώστε να κερδίσουν όποια μάχη κληθούν να δώσουν. Από την ημέρα ίδρυσης του τμήματος της Μαγνησίας, δηλαδή πριν 34 χρόνια, έχουν καταγραφεί 355 περιστατικά παιδιών με καρκίνο. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι σήμερα καλά. Σπουδαία παιδιά, που διαμόρφωσαν σημαντικές προσωπικότητες. Ενήλικες αγωνιστές. Ο Βόλος είναι το «αρχαιότερο» τμήμα με αυτό των Πατρών και διοικείται από γονείς που τα παιδιά τους έχουν ασθενήσει, σύμφωνα με το καταστατικό. Υπήρξαν σπουδαίες χρονιές χωρίς καμία διάγνωση παιδικού καρκίνου, όπως συνέβη το 2019. Το 2020 ήταν μια χρονιά δύσκολη. Δύσκολες ηλικίες, δύσκολες διαγνώσεις, δισεπίλυτα προβλήματα, «πόλεμος» για τη ζωή μέσα στον κορωνοιο όπως έγινε και το 2021. Πραγματικός γολγοθάς για τις οικογένειες και τα παιδιά που ζούσανε στην απομόνωση μέσα στα διαμερίσματα των ξενώνων και ατελείωτες ώρες αναμονής για τις θεραπείες καθώς έπρεπε να γίνουν και οι έλεγχοι», δήλωσε η εκπρόσωπος της “Φλόγας” κ. Ντίνα Τριανταφύλλου.
Η ίδια σημειώνει πως λόγω των πολυετών θεραπευτικών σχημάτων που δέχονται τα παιδιά είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για τιθάσευση της ασθένειας σε σύντομο χρονικό διάστημα και να προχωρά σε στατιστικές καταγραφές.
«Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 7 χρόνια και όλη αυτή η μάχη είναι σκληρή. Ενημερωνόμαστε άμεσα για κάθε διάγνωση γιατί έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την «Ελπίδα» και τον Σύλλογο «Λάμψη» στη Θεσσαλονίκη. Η ενημέρωση μας κινητοποιεί και αμέσως ξεκινά η στήριξη της οικογένειας. Ο καρκίνος δεν είναι «επάρατος», αλλά μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή του παιδιού νόσος, που με χρόνο και κατάλληλη, εξειδικευμένη θεραπεία μπορεί να ιαθεί. Τα παιδιά με καρκίνο πρέπει να θεραπεύονται σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα και να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα τα φροντίζουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και στην περίοδο της επανένταξης, υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Είμαστε εδώ για να στηρίζουμε οικογένειες», υπογράμμισε.
Στους ξενώνες της Φλόγας οι γονείς βρίσκουν στέγη αλλά τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τον κορωνοϊό κάνουν δύσκολη τη διαβίωση.
Τα παιδιά που ζουν μέσα στον ξενώνα μαζί με τις μητέρες τους δεν μπορούν να δεχτούν επισκέψεις από τους πατεράδες τους και τα αδέρφια τους.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες η «Φλόγα» συνεχίζει το έργο της και στέκεται έμπρακτα δίπλα στις οικογένειες με την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν σύντομα στην κανονικότητά τους, όπως έμαθαν να τη ζουν. Οι τρεις ξενώνες λειτουργούν με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό την καθοδήγηση των γιατρών και εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες ώστε να προστατευθούν οι οικογένειες που φιλοξενούνται.
* Φλόγα Μαγνησίας
Χαρισιάδου 3 – πρωην ΠΙΚΠΑ – 24210 24628
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ