Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
2016-10-30 23:26:36
Η εικόνα της άλλης Ελλάδας, της εξωστρέφειας, της προσπάθειας, της ελπίδας και της ανάπτυξης, παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη, σε διημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, με θέμα "Ο Τουρισμός Υγείας στην Ελλάδα και οι ευοίωνες προοπτικές του", οι οποίες σύμφωνα με τους ομιλητές υπάρχουν και πρέπει να τις εκμεταλλευθεί η χώρα μας.
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, μέλη της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, μέλη της ομογένειας, καθώς και αντιπρόσωποι εταιρειών τουρισμού και υγείας, συμμετείχαν στην ημερίδα, όπου παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες της χώρας μας στον ιατρικό τουρισμό και οι προσπάθειες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων, στην κατεύθυνση μια εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό υγείας, που μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Ελλάδα.
Κατά το χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης επισήμανε την ανάγκη "φυγής" της Ελλάδας προς τα μπρος και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της. Η Ελλάδα είπε, μπορεί να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στον τομέα της υγείας, καθώς διαθέτει υψηλό επίπεδο επιστημονικού προσωπικού και σύγχρονες εγκαταστάσεις. Μίλησε για "αξιοποίηση της τεράστιας αμερικάνικης αγοράς με τη συμβολή των 6.000 Ελλήνων γιατρών που βρίσκονται σε Νοσοκομεία και Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ". Αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια αυτή είναι η Πολιτεία η οποία, όπως είπε, πρέπει να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο για ταχεία ανάπτυξη. Μίλησε για "πανεθνική, ομόψυχη" προσπάθεια προκειμένου να αναγεννηθεί η ελληνική κοινωνία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές, ο παγκόσμιος τζίρος της αγοράς ιατρικού τουρισμού ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 20-30 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα οι δαπάνες που αφορούν ιατρικές υπηρεσίες, εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 15-20 δις δολάρια .Πρόκειται για μια δαπάνη της τάξης των 4.000 δολαρίων κατά μέσο όρο για τους 5.000.000 ασθενείς που αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες σε άλλες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον τελευταίο χρόνο περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πολίτες επισκέφθηκαν άλλες χώρες για υπηρεσίες υγείας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΑ, της ΚΕΔΕ και του τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας στη χώρα μας. " Ξεκινάμε σειρά δράσεων και διεθνών επαφών για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας στη χώρα μας ,στα πλαίσια των οποίων εντάσσεται η διημερίδα στη Νέα Υόρκη", ανέφερε ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας ότι τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να αναπτύξουν στρατηγικές προώθησης της Ελλάδας ως παγκόσμιου προορισμού. Στόχος να δρομολογηθούν νέες θέσεις εργασίας, να αναδειχτούν οι μεγάλες ελληνικές πόλεις ως City Break προορισμοί, να προσελκύονται οι ασθενείς τουρίστες υψηλού επιπέδου και να τονωθούν οι επενδύσεις στη σύνθεση του ιατρικού τουρισμού, ως ανταγωνιστικού προϊόντος σε παγκόσμια κλίμακα.
"Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τον ιατρικό τουρισμό στην πατρίδα μας και να δώσουμε το στίγμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αντεπεξέλθει", επεσήμανε από την πλευρά του ο Βασίλης Αποστολόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. "Ο Ιατρικός τουρισμός είναι μεγάλη βιομηχανία και παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη διεθνώς και η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και να λάβει τη θέση που της αξίζει στο διεθνή χάρτη", τόνισε. Ο κ. Αποστολόπουλος μίλησε επίσης για εθνική προσπάθεια στην οποία όλοι πρέπει να συμβάλλουν και αναφέρθηκε στις δράσεις του Ομίλου, που πρωτοστατεί σε αυτό τον τομέα εδώ και αρκετά χρόνια. Ξεκίνησε από το 2000 με την δημιουργία του Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου δέχεται ασθενείς από τις γειτονικές χώρες. Συνολικά ο Ομιλος δέχεται ετησίως 7.500 ασθενείς από 53 χώρες. Ανακοίνωσε ότι ο Ομιλος προσφέρει την κάρτα "Υγεία στην πατρίδα" μέσω της οποίας θα παρέχονται υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στους ομογενείς που επισκέπτονται την Ελλάδα. Η κάρτα θα προσφέρει δωρεάν ιατρικές επισκέψεις, δωρεάν χρήση ασθενοφόρου στα επείγοντα περιστατικά και ειδικά προγράμματα ελέγχου και εξετάσεων σε ομογενείς .
Η εξωσωματική γονιμοποίηση ως πόλος έλξης υπογόνιμων ζευγαριών, απ’ όλο τον κόσμο ήταν το θέμα της ομιλίας του Κωνσταντίνου Πάντου, Γυναικολόγος, γενικός γραμματέας Ελληνικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Ο κ. Πάντος παρουσίασε την υπεροχή της χώρας μας και επεσήμανε την αναγκαιότητα να εμπεδωθεί αίσθημα εμπιστοσύνης μέσα από την πραγματικότητα που καταγράφει η άφιξη ζευγαριών από διάφορες άλλες χώρες στην Ελλάδα. Μίλησε για δράσεις ανάπτυξης του τουρισμού υγείας με προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, έναντι άλλων χωρών και για "εξαγωγή γνώσεων" και. εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το στοίχημα της ανάπτυξης ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάντος, αρκεί όλοι μαζί να "δουλέψουμε" και να συντονίσουμε τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Το κλίμα φορτίστηκε όταν στο βήμα ανέβηκαν γονείς με τα παιδιά τους. Ο Σωτήρης, ο Ανδρέας, ο Θανάσης , η Βασιλεία, είναι παιδιά που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι γονείς τους ταξίδεψαν από την Αμερική όπου μένουν , μετά από αποτυχημένες προσπάθειες, και έκαναν εξωσωματική στην Ελλάδα, και όπως ανέφερε η Βούλα Λητσόγιαννη, μητέρα δίδυμων, από το Σικάγο, "στην πατρίδα πέρα από τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες βρήκα και την συμπαράσταση και ανθρωπιά σε κάθε βήμα της προσπάθειας μου. Όταν μου είπαν ότι είμαι έγκυος δεν το πίστευα. Θα γινόμουν μαμά, αλλά εγώ νόμιζα ότι ήταν όνειρο... το οποίο έγινε πραγματικότητα". Πραγματικότητα έγινε και το όνειρο της Μαίρης Κούστας από την Αυστραλία, η οποία μετά από 20 αποτυχημένες προσπάθειες ήρθε στην Ελλάδα και σήμερα κρατάει στην αγκαλιά της το κοριτσάκι της.
Στην αξιόλογη δυναμική που έχει αναπτύξει ο τομέας της πλαστικής χειρουργικής στη χώρα μας αναφέρθηκε ο πλαστικός χειρουργός Ζήσης Μπουκουβάλας ενώ ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, διευθυντής Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, μίλησε για την "Αεροδιαστημική Τεχνολογία και τις υπερσύγχρονες επεμβάσεις ρομποτικής χειρουργικής που μπορούν να γίνουν μαγνήτης έλξης για τον Ιατρικό Τουρισμό". Στις σημαντικές προοπτικές της οφθαλμολογίας στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Ιωάννης Δατσέρης, χειρουργός Οφθαλμίατρος, μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ.
Από την πλευρά ο Πέτρος Γαλάτουλας ,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, τόνισε την αμέριστη στήριξη της ελληνικής ομογένειας ,στην προσπάθεια για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας.
Στη συνέχεια ακολούθησε η βράβευση των κ.κ. Γ. Πατούλη για το ανθρωπιστικό και κοινωνικό του έργο, Π. Γαλάτουλα για την προσφορά του στον Απόδημο Ελληνισμό και Β. Αποστολόπουλο ,για την προσφορά του στην Ομογένεια.
Μεταξύ των παρευρισκόμενων στην διημερίδα ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κώστας Κούτρας,ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Γιάννης Ευθυμιόπουλος ,ο Οικονομικός Ελεγκτής της περιφέρειας της Νέας Υόρκης Γιώργος Μαράγκος, καθώς και επιφανή μέλη της ελληνικής ομογένειας και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Συλλόγων όπως ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης Γιώργος Λιακέας και του Δικηγορικού Συλλόγου Πήτερ Μέτις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ