Αλ. Μεϊκόπουλος: Χάος & ανισότητες στις αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες
2021-02-04 08:13:23
Τις αντιφατικές Υπουργικές Αποφάσεις που δημιουργούν χάος και ανισότητες μεταξύ των πολιτών σε σχέση με το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων για τους νέους δασικούς χάρτες, στηλίτευσε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του ώστε να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων για το σύνολο των δασικών χαρτών συμπεριλαμβανομένων και των μη αναμορφωθέντων τμημάτων τους και να εκλείψουν τα φαινόμενα ανισοτιμίας μεταξύ των πολιτών.
Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά όλο το έργο αναμόρφωσης και κατάρτισης των νέων δασικών χαρτών, το οποίο ωστόσο έσπευσε να ακυρώσει η ΝΔ με τον αντιπεριβαλλοντικό Νόμο 4685/2020. Με το από 12/01/2021 έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις Διευθύνσεις Δασών, ανακοίνωσε ότι από τις 15-01-2021 έως τις 26-02-2021 θα πραγματοποιηθεί σταδιακά η ανάρτηση των δασικών χαρτών από τις 57 Διευθύνσεις Δασών της Χώρας. Ακολούθως, στις 14/01/2021, απεστάλη εκ νέου εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία «για τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν πριν την ισχύ του ν. 4685/2020, αντιρρήσεις δέχεται μόνο το αναμορφούμενο τμήμα του δασικού χάρτη».
Η εν λόγω εγκύκλιος δόθηκε σε εφαρμογή της παρ. 10 του άρθρου 48 του ν. 4685/2020, από το οποίο ωστόσο δεν προκύπτει με σαφήνεια ότι οι αντιρρήσεις θα πρέπει να αφορούν μόνο το αναμορφούμενο τμήμα του δασικού χάρτη. «Από τις διευκρινήσεις της εγκυκλίου προκύπτει σαφέστατα ζήτημα ανισοτιμίας των πολιτών στην διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων και αυτό γιατί παρόλο που ο κ. Χατζηδάκης ακύρωσε το σύνολο των κυρωμένων δασικών χαρτών και ενώ δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους πολίτες να υποβάλλουν με καθυστέρηση δικαιολογητικά που δεν είχαν προσκομισθεί για αναμορφωμένα τμήματα δασικών χαρτών, σε άλλους πολίτες, των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, τους στερείται η δυνατότητα υποβολής αντίρρησης για μη αναμορφωμένα τμήματα του δασικού χάρτη», τόνισε ο Βουλευτής.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, χιλιάδες ενδιαφερόμενοι πολίτες στη Μαγνησία αλλά και πανελλαδικά, από τον Ιούλιο του 2020 έως τις 14 Ιανουαρίου του 2021 ενημερώνονταν από τις διευθύνσεις δασών της χώρας ότι θα «ανοίξουν» ξανά οι αντιρρήσεις για το σύνολο του δασικού χάρτη μετά την αναμόρφωση και ξαφνικά με τη νέα εγκύκλιο η δυνατότητα αυτή αποκλείεται για το μη αναμορφούμενο μέρος.
«Μαζί με τους πολίτες που αποκλείονται από την υποβολή αντιρρήσεων, «εγκλωβισμένοι» βρίσκονται και 9.000 ιδιοκτήτες οικοπέδων στο Πήλιο, των οποίων οι ιδιοκτησίες βρίσκονται εκτός σχεδίου μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώθηκαν τα Όρια Οικισμών του Πηλίου και οι οποίοι περίμεναν την ανάρτηση του νέου δασικού χάρτη, καθώς είχαν ενημερωθεί πρόσφατα από το Κτηματολόγιο ότι αν το επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν ενστάσεις για τις ιδιοκτησίες τους που διεκδικούνται από το δημόσιο», σημείωσε ο Βουλευτής, ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό να επιλύσει χωρίς άλλη καθυστέρηση το πρόβλημα και να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να προστατεύσουν τις ιδιοκτησίες τους.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ