Τσίπρας και Ζάεφ υποψήφιοι για το επόμενο Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης
2018-12-18 19:38:14
Η κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2015, Τυνήσια Wided Bouchamaoui (Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας), παρουσίασε σήμερα, σε εκδήλωση σε ιδιωτικό Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, την πρωτοβουλία να είναι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, υποψήφιοι για το επόμενο Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Στη σχετική εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο πρύτανης του ιδιωτικού Πανεπιστημίου των Σκοπίων, FON, Νάνο Ρούζιν οι οποίοι υποστηρίζουν την πρωτοβουλία.
Η Wided Bouchamaoui και ο κ. Κούλογλου θα μεταβούν στην Αθήνα, όπου αύριο θα συναντηθούν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να του ανακοινώσουν την πρωτοβουλία.
Η Τυνήσια Wided Bouchamaoui, μιλώντας στην εκδήλωση σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δείχνει πως οι δύο χώρες μπόρεσαν να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε συμφωνία και υπογράμμισε ότι αποτελεί τιμή για την ίδια να προτείνει τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
«Η υποψηφιότητα δεν αφορά προσωπικά τον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα αλλά όλους τους πολίτες. Πρόκειται για ένα μοντέλο διαλόγου και ευημερίας. Πιστεύω πραγματικά ότι η "Μακεδονία" - ή πρέπει να πω η Βόρεια Μακεδονία - και η Ελλάδα θα κερδίσουν το Βραβείο Νόμπελ και αυτό θα δείξει στον κόσμο ότι τα πάντα μπορούν να επιτευχθούν με συμφωνία. Από την στιγμή που θα κυρωθεί, η Συμφωνία θα αποτελεί ισχυρό μήνυμα ότι ο διάλογος είναι δυνατός», είπε η Bouchamaou.
Πρόσθεσε ότι ήρθε στα Σκόπια για να υποστηρίξει αυτόν τον τρόπο επίτευξης συμφωνίας, ο οποίος, όπως είπε, συνιστά μοντέλο για την υπέρβαση των προβλημάτων στο μέλλον. «Πρέπει να είστε υπερήφανοι για αυτό που πετύχατε», τόνισε.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι αν υπήρχε Βραβείο Νόμπελ Πολέμου τα Βαλκάνια θα το είχαν λάβει πολλές φορές και πρόσθεσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η μοναδική καλή και θετική εξέλιξη σε μία Ευρώπη που αυτή τη στιγμή είναι διχασμένη και αντιμέτωπη με πολυάριθμα προβλήματα.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία συμφωνία που επιλύει το πολυετές πρόβλημα, όχι μόνο για το όνομα, αλλά και εξασφαλίζει την οριστική λύση του μακεδονικού ζητήματος. Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξαν σε συμφωνία για την οποία χρειάστηκε γενναιότητα και έβαλαν τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τα κομματικά. Την συμφωνία την οφείλαμε στις προηγούμενες γενιές αλλά και στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές, που πρέπει να ζουν σε ειρήνη και ευημερία», είπε ο Κούλογλου. Σημείωσε, ακόμα, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει αντιπάλους και στις δύο πλευρές και τόνισε ότι είναι παράλογο το γεγονός πως οι δύο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την κατηγορία των αντιπάλων τους ότι πρόδωσαν τα εθνικά συμφέροντα.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου FON, Νάνο Ρούζιν είπε ότι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κατάφεραν να βγουν από το μοντέλο των Βαλκάνιων πολιτικών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρωτοβουλία να προταθούν οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ ως υποψήφιοι για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα λάβει μεγάλη υποστήριξη.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ