Γαστρεντερίτιδα και διατροφή | της Κλινικής Διαιτολόγου - Διατροφολόγου Όλγας Μαριδάκη
2018-12-12 13:53:29Η γαστρεντερίτιδα έκανε πάλι την εμφάνιση της
Η γαστρεντερίτιδα είναι μια πάθηση του γαστρεντερολογικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από έντονους εμετούς, πυρετό και κολικούς πόνους στην κοιλιά. Γαστρεντερικές διαταραχές, όπως είναι η διάρροια και ο εμετός, προκαλούνται συχνά από μολύνσεις (γαστρεντερίτιδα) ή από τροφικές δηλητηριάσεις. Διατροφικές οδηγίες • Πρωταρχικό μέλημα στην αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας είναι η πρόληψη της αφυδάτωσης που ενδέχεται να προκληθεί από τους επαναλαμβανομένους εμετούς και τη διάρροια. Έτσι συστήνεται ή λήψη μικρών ποσοτήτων νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου ανά 15-20 λεπτά). • Η διατροφή σας πρέπει να χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Μπορείτε να καταναλώσετε καλά βρασμένα κολοκυθάκια και καρότα καθώς και κομπόστες φρούτων ή μήλο με τη φλούδα και μπανάνα. • Χρησιμοποιήστε απλούς υδατάνθρακες στο μενού σας, δηλαδή, άσπρο ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, φρυγανιές. • Αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. • Προτιμήστε κοτόπουλο, ψάρι, μοσχάρι άπαχο ψητά ή βραστά. Αποφύγετε τηγανητά και σάλτσες. • Μη χρησιμοποιείτε μπαχαρικά, κρεμμύδι και σκόρδο κατά την παρασκευή των γευμάτων.
Μετά από 2 ή 3 ημέρες και εφόσον ξεκουράζεστε και προσέχετε να ενυδατώνεστε καλά και να επανέλθετε αργά και σταδιακά στο φαγητό, τα συμπτώματα (διάρροια, έμετος, πυρετός, μυαλγία) θα υποχωρήσουν, αφού συνήθως η γαστρεντερίτιδα είναι βακτηριακή και όχι ιογενής.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ