Ηλεκτρονικά τσιγάρα και προϊόντα καπνού αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στόματος
2018-07-30 10:37:32
Η χρήση καπνού παραμένει η κύρια αιτία καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, αλλά το πεδίο των καπνικών προϊόντων διευρύνεται διαρκώς με τους εναλλακτικούς τρόπους χρήσης νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει ανακοίνωση με τίτλο Nicotine and Carcinogen Exposure by Tobacco Product Type and Dual-Use, που έγινε κατά την 96η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Εταιρείας για την Οδοντιατρική Έρευνα (IADR), στο Λονδίνο.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν την έκθεση σε γνωστούς καρκινογόνους παράγοντες βάσει πρόσφατης χρήσης διαφόρων καπνικών προϊόντων, μεμονωμένα ή συνδυαστικά.
Τα στοιχεία προέρχονταν από δείγμα ενηλίκων Αμερικανών που είχαν δώσει δείγματα ούρων για ανάλυση των ακόλουθων ουσιών που σχετίζονται με το κάπνισμα: TSNAs, NNN, NNAL, NNK.
Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με τη χρήση των καπνικών προϊόντων και η πρόσφατη χρήση για κάθε προϊόν ορίστηκε ως η χρήση πριν από τρεις ημέρες από τη λήψη του δείγματος ούρων ενώ η μη χρήση, ως η μη χρήση καπνικού προϊόντος εντός 30 ημερών από τη λήψη των ούρων.
Σε όλες τις κατηγορίες καπνικών προϊόντων εντοπίστηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις νικοτίνης και TSNAs στους χρήστες. Η έκθεση σε TSNAs ήταν υψηλότερη στους χρήστες καπνικών προϊόντων χωρίς καπνό, μεμονωμένα ή συνδυαστικά με άλλα παρόμοια προϊόντα. Η αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων εξέθετε τους χρήστες σε χαμηλότερα επίπεδα NNN και NNAL, παρά τη συγκρίσιμη έκθεση στη νικοτίνη.
Ωστόσο, οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων χρησιμοποίησαν ταυτόχρονα καιόμενο καπνό με αποτέλεσμα την έκθεση σε TSNA παρόμοια με τους αποκλειστικούς καπνιστές τσιγάρων.
Η ανάλυση καταλήγει λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών καπνικών προϊόντων, όχι κλασσικών τσιγάρων, εκτίθενται σε συγκρίσιμα ή και μεγαλύτερα από τους συμβατικούς καπνιστές, επίπεδα καρκινογόνων παραγόντων που θέτουν την υγεία τους σε ουσιαστικό κίνδυνο.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ