Τα περισσότερα ελληνικά νησιά είχαν ανέκαθεν πρόβλημα έλλειψης νερού. Την ήδη δύσκολη κατάσταση έχει επιδεινώσει σήμερα από τη μία η κλιματική κρίση και από την άλλη η τεράστια αύξηση του τουρισμού τόσο ποσοτικά όσο και σε χρονική διάρκεια. Στο 15ο Συνέδριο Μικρών Νησιών που έγινε στη Μήλο η λειψυδρία ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ανάμεσα σε ειδικούς και δημάρχους που αναζητούν λύσεις.
«Στροφή» στις αφαλατώσεις συνδυασμένες με έργα ΑΠΕ για κάλυψη του ενεργειακού κόστους και εγκατάλειψη των γεωτρήσεων είναι η κεντρική κατεύθυνση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη νησιωτική Ελλάδα και σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Για το λόγο αυτό πρόκειται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ έργα αφαλάτωσης σε άνυδρα νησιά ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Στο Αιγαίο λειτουργούν συνολικά 57 µονάδες αφαλάτωσης, ενώ υπολογίζεται ότι στις Κυκλάδες το 51% του πληθυσµού πίνει αφαλατωμένο νερό. Οι επιστήμονες ωστόσο εκφράζουν αμφιβολίες για την ποιότητά του.
Στην ΕΡΤ1 και την εκπομπή "Συνδέσεις" μίλησε για το πρόβλημα και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας o Δημήτρης Εμμανουλούδης, καθηγητής Υδρολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ο Δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ "ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ"