Η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που ολοκληρώνεται την Κυριακή, 11 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί σε 16.000 τ.μ. στους χώρους της ΔΕΘ-HELEXPO.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού, (ΕΛΙΒΙΠ) Νίκο Μπακουνάκη, που είναι από φέτος ο φορέας διοργάνωσης της ΔΕΒΘ, η φετινή έκθεση είναι «μεταβατική». Αυτό επειδή από το 2026 σχεδιάζεται να παρουσιαστεί «ένα άλλο, πιο θεσμικό μοντέλο, που θα λάβει υπόψιν όλες τις σημαντικές εξελίξεις στο λεγόμενο εκδοτικό οικοσύστημα και οικοσύστημα του βιβλίου».

«Η 21η ΔΕΒΘ είναι η πρώτη που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού και είναι μία από τις δράσεις Ιδρύματος, η οποία εντάσσεται μέσα στο γενικότερο πρόγραμμά του για την προώθηση του ελληνικού βιβλίου, της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής, της ελληνικής λογοτεχνίας, των Ελλήνων συγγραφέων, την προώθηση των μεταφράσεων μέσα από ειδικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ Νίκος Μπακουνάκης. Συγκεκριμένα για τη φετινή έκθεση, είπε πως είναι χωρισμένη σε τρεις κατηγορίες: Το γενικό πρόγραμμα για όλους επισκέπτες, το πρόγραμμα για τα παιδιά και τους εφήβους που θα διεξαχθεί στη αναβαθμισμένη φέτος παιδική και εφηβική γωνιά, αλλά και το επαγγελματικό πρόγραμμα.

Ο Μπακουνάκης σχολίασε τον τίτλο της φετινής διοργάνωσης «Α(I)νθρώπινη Δημιουργικότητα», λέγοντας πως σ’ αυτόν γίνεται ένα παιχνίδι γραμμάτων, θίγοντας την ανθρώπινη δημιουργικότητα σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη.
Η τιμώμενη χώρα, Ιταλία
Η Ιταλία, η τέταρτη εκδοτική αγορά της Ευρώπης, που διαθέτει μια δυναμική λογοτεχνική σκηνή με σημαντικούς συγγραφείς, πρόκειται να είναι για πρώτη φορά φέτος τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
«Σκοπός της συμμετοχής της Ιταλίας ως τιμώμενης χώρας, είναι αναμφίβολα η ανάπτυξη μιας πλούσιας και ενδιαφέρουσας εκδήλωσης τόσο για το αναγνωστικό κοινό όσο και για τους επαγγελματίες του εκδοτικού κλάδου. Φιλοδοξία μας, ωστόσο, είναι η ΔΕΒΘ να αποτελέσει μια ευκαιρία για να εδραιωθούν ακόμη στενότερες και βαθύτερες σχέσεις μεταξύ συγγραφέων, εκδοτών και αναγνωστών των δύο χωρών, δημιουργώντας μια νέα βάση της ήδη έντονες πολιτιστικές μας σχέσεις», επισήμανε ο διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών Φραντσέσκο Νέρι (Francesco Neri).
Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα σκοπεύει να καλύψει ένα ευρύ φάσμα ειδών, από τη λογοτεχνία έως τα δοκίμια και από τα κόμικς, έως τα βιβλία για εφήβους και νέους, ενώ θα παρευρεθούν πολλοί γνωστοί Ιταλοί συγγραφείς, όπως η Μελάνια Ματζούκο (Melania Mazzucco), ο Αντόνιο Μαντζίνι (Antonio Manzini), ο Ματέο Νούτσι (Matteo Nucci), η Αντρέα Μαρκολόνγο (Andrea Marcolongo).
Το πρόγραμμα της τιμώμενης χώρας θα αναπτυχθεί μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες οι οποίες είναι εξής:
«Μια κοινή ματιά», στην οποία αφετηρία θα είναι η σχέση μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.
«Πέρα από τον ορίζοντα», στην οποία θα πραγματοποιηθεί μια ελεύθερη πτήση πάνω από τα πολλά μονοπάτια -ατομικά, συλλογικά, αφηγηματικά, μυθοπλαστικά- της σύγχρονης ιταλικής λογοτεχνίας και εκδοτικής βιομηχανίας.
«Περιπέτειες της στεριάς και της θάλασσας», που θα περιλαμβάνει αφιερώματα στον Andrea Camilleri (100 χρόνια από τη γέννησή του) και στον Hugo Pratt (30 χρόνια μετά τον θάνατό του), με συναντήσεις, αναλύσεις και εκθέσεις.
Το «Επαγγελματικό Πρόγραμμα», που απευθύνεται σε επαγγελματίες από τον κόσμο των εκδόσεων.