Ξεκληρίζεται η παράκτια αλιεία: Σε απόγνωση οι Έλληνες ψαράδες – «25.000 οικογένειες ζουν από το επάγγελμα»
2025-04-14 06:39:15
Σε απόγνωση βρίσκονται οι Έλληνες ψαράδες, λόγω της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, σχετικά με τον τρόπο ζύγισης των αλιευτικών προϊόντων, αλλά και για τη χρήση ταμιακών μηχανών και POS που υποχρεούνται να τοποθετούν στα καΐκια.
Οι αλιείς διαμαρτύρονται για την εφαρμογή ευρωπαϊκού κανονισμού που τους υποχρεώνει να ζυγίζουν τα αλιεύματά τους κατά την εκφόρτωση στο λιμάνι, κάτι που όπως λένε οι ίδιοι, είναι ανεφάρμοστο στη χώρα μας, δημιουργεί πολλά προβλήματα και είναι επικίνδυνο υγειονομικά.
Η εφαρμογή των νέων μέτρων που έχουν και τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πρόκειται να επιβαρύνει με μια σειρά από επιπλέον απαιτήσεις τους αλιείς. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο για να αντιμετωπίσει τα διαχρονικά και σοβαρά προβλήματα των ψαράδων, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Δημήτρη Κοτσόργιου, ψαρά από το Μεσολόγγι και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Πανελληνίου Δικτύου Παράκτιων Αλιευτικών Συλλόγων, «ο υπουργός αρνήθηκε την επανασύσταση των οργανώσεων της αλιείας, καθώς δεν θέλει οι ψαράδες να έχουν εκπροσώπηση».
Παράλληλα, η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Αιγαίου, όπου υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την παράνομη αλιεία Τούρκων ψαράδων, εντός των χωρικών υδάτων του ελληνικού κράτους, με την ανεξέλεγκτη χρήση απαγορευμένων για τους Έλληνες ψαράδες εργαλείων από μηχανότρατες και άλλα αλιευτικά μεγάλης δυναμικότητας, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το έργο τους.
Όπως ανέφερε στο topontiki.gr, o κ. Κοτσόργιος «Η υπουργική απόφαση του ν.12/24 θέλει να εξοντώσει τους παράκτιους αλιείς. Θέλουν να καταστρέψουν τη μικρή παραγωγή της χώρας μας. Εμείς δεν έχουμε τις δομές να υποστηρίξουμε τη ζύγιση, μιας και τα περισσότερα καΐκια δεν δένουν σε λιμάνια, αλλά σε άλλα σημεία».
Μιλώντας για την επικινδυνότητα της ζύγισης στο κομμάτι της υγείας, τόνισε ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί στο καΐκι η ψυκτική αλυσίδα, που διατηρεί φρέσκο το αλίευμα.
Επιπλέον, όπως υπογράμμισε «η νέα υπουργική απόφαση επιβάλλει στον ψαρά το point system όπου με κάθε παράβαση του επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο ή παραπομπή στο ποινικό, αλλά και του χρεώνει μόρια από 9 έως 12. Όταν όμως ο ψαράς συγκεντρώσει 90 μόρια χάνει την επαγγελματική άδεια του σκάφους του, μένει δηλαδή άνεργος, τη στιγμή που το εργασιακό του δικαίωμα είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα».
«25.000 οικογένειες ψαράδων ζουν από το επάγγελμα»
Δίνοντας και μια πιο αναλυτική περιγραφή για την κατάσταση της αλιείας στη χώρα μας, εστίασε στο γεγονός πως «υπάρχουν 12.500 παράκτια αλιευτικά σκάφη, κάτι που σημαίνει 25.000 οικογένειες ψαράδων ζουν από αυτό το επάγγελμα. Πολλοί από αυτούς είναι σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παράκτια αλιεία είναι τομέας στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας».
Όπως σχολίασε, «η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι αν αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειά, θα φύγουν από τα νησιά. Και μάλιστα νησιά που βρίσκονται στα σύνορα. Σε καθημερινή βάση οι Τούρκοι ψαράδες μπαίνουν στα ελληνικά ύδατα και μας παίρνουν τη δουλειά. Έχουν φτάσει ακόμη και μέχρι την Κυλλήνη! Γιατί το κράτος τους αφήνει ανεξέλεγκτους και δεν τους ελέγχει;».
Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των ψαράδων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, προειδοποίησε «ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών ήταν απόλυτα επιτυχημένες, καθώς είχαν 100% συμμετοχή. Τη Δευτέρα (14/4) θα έχουμε διαδικτυακή συνάντηση με πολιτικούς αρχηγούς».
«Στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Θα κλιμακώσουμε τις δράσεις μας. Θα δώσουμε τη μάχη μας μέχρι το τέλος. Με το μέλλον των παιδιών μας δεν θα παίξει κανένας πολιτικός και καμία κυβέρνηση», κατέληξε.