Χρονιά «σταθμός» το 2026 για τα έργα θωράκισης της Θεσσαλίας
Όσα είπε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Δημήτρης Κουρέτας 2025-04-10 07:54:35
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας , παρουσιάζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία στην μετά Daniel εποχή. Η πολιτική προστασία και οι υποδομές είναι κορυφαία προτεραιότητα, όμως η Θεσσαλία δίνει βάρος στην ανταγωνιστικότητα της και τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό μέσα από τον τουρισμό, την καινοτομία, τον πολιτισμό, την υγεία, την κοινωνική συνοχή, την γεωργική ανάπτυξη, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Κουρέτας στην τοποθέτησή του τόνισε πως οι Περιφέρειες ως ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης όλης της χώρας, πρέπει να αλλάξουν προσανατολισμό καθώς την τελευταία 30ετια υπήρξαν στα περιφερειακά προγράμματα μεγάλες στρεβλώσεις στον σχεδιασμό τους. «Δεν είχαν ευθύνη οι Περιφέρειες αλλά ένα ολόκληρο σύστημα που δεν λάμβανε υπόψη του βασικές μεγάλες κοινωνικές μεταβολές. Ένα βασικό παράδειγμα είναι ότι δεν λήφθηκε υπόψην στον σχεδιασμό των προγραμμάτων 2021-2027, η μετά covid εποχή και το Ουκρανικό, που επηρέασε τον διατροφικό τομέα. Εμείς αναλάβαμε κυριολεκτικά την περίοδο των επιπτώσεων του Daniel και γι΄αυτό άμεσα και μέσα σε πέντε μήνες δημιουργήσαμε ένα υπερσύγχρονο κέντρο πολιτικής προστασίας που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός. Η πολιτική προστασία είναι κυρίαρχη και η αντιμετώπιση των καταστροφών από τις πλημμύρες και την κλιματική αλλαγή όλοι γνωρίζουν πως είναι ζήτημα σύνθετο. Για την ακρίβεια, την ώρα που το βάρος είχαν και έχουν οι αποκαταστάσεις, αντιμετωπίζαμε στην Θεσσαλία την πανώλη και την ευλογιά των αιγοπροβάτων, ένα τεράστιο ζήτημα πολιτικής προστασίας».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Κουρέτας ο κατάλογος των λαθών που είχαν γίνει στην Θεσσαλία στα ζητήματα θωράκισης, προτεραιοτήτων και πολιτικής προστασίας , είναι ήδη συμπληρωμένος και άλλα λάθη δεν χωράνε, γεγονός που αποδείχθηκε από το εύρος των καταστροφών.
«Σήμερα, εγώ ειδικά, θα ήθελα να βρίσκονται στην Θεσσαλία όλες οι τεχνικές εταιρείες της Ελλάδας, αλλά αυτό δυστυχώς δεν γίνεται. Εργαζόμαστε σκληρά, με τα χρήματα που διαθέτουμε, για τις αποκαταστάσεις ευθύνης μας , όμως μαγικό ραβδί δεν υπάρχει. Σαν Περιφέρεια έχουμε υποκαταστήσει πολλές υποδομές γιατί στην πρώτη σκέψη μας είναι να μπορεί να πάει ο πολίτης στο χωριό του, στο μαντρί του, στο χωράφι του και έχουμε εκκρεμότητα και τα μεγάλα έργα που πρέπει να ξεκινήσουν από το Υπουργείο Υποδομών. Υπάρχουν όμως και κορυφαία ζητήματα που είναι εκτός της λίστας των καταστροφών. Για εμάς, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η υγεία, η πρόνοια, η γεωργική ανάπτυξη , η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι κορυφαία και επενδύουμε πολλά εκατομμύρια για να δημιουργήσουμε συνθήκες προόδου και ανάπτυξης.
Η Θεσσαλία κατέχει μερίδιο 1% στον τουρισμό της χώρας, με την Μαγνησία και τις Σποράδες να είναι ελκυστικότερες, από άποψη επισκεψιμότητας. Διαθέτει όμως όλη η Θεσσαλία τοπόσημα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, τοπόσημα που δεν υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως ο Όλυμπος , το Πήλιο, τα Μετέωρα, η Λίμνη Πλαστήρα. Η παραγωγή της σε τυριά και κρέατα είναι σπουδαία. Η Ελασσόνα έχει οργανωμένη παραγωγή , τα κρασιά της είναι γνωστά και ο μεγάλος κάμπος παράγει άριστης ποιότητας προϊόντα. Η Θεσσαλία έχει τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και η προσοχή μας, είναι στραμμένη σε αυτό.
Στο τέλος του 2026 η Θεσσαλία θα «αντέχει» σε ποσοστό 80%
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην δευτερολογία του ρωτήθηκε για τις «αντοχές» του συστήματος, με τις υποδομές που κατασκευάστηκαν μετά τον Daniel. Υπογράμμισε πως με τα έργα που σήμερα έχει ολοκληρώσει η Περιφέρεια η Θεσσαλία αντέχει σε ποσοστό 40% . Σημείωσε πως πρέπει να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα της κεντρικής διοίκησης και δήλωσε πως ως το τέλος του 2026 η αντοχή του συστήματος σε αντίστοιχα φαινόμενα να ανέλθει στο 80%, γιατί θα έχουν κατασκευαστεί σε πολλά τμήματα έργα ορεινής υδρονομίας. «Όλοι έπρεπε να ξαναρχίσουν την ζωή τους με ασφάλεια όσο γρηγορότερα γινόταν και εμείς αυτό σαν Περιφέρεια το παλέψαμε. Στην Περιφέρεια δημιουργήσαμε μια ομάδα 80 επιστημόνων, συνεργαζόμαστε με το πανεπιστήμιο και το στοίχημα της ασφάλειας θα κερδηθεί σε ενάμιση χρόνο από σήμερα, δηλαδή συνολικά σε τρία χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων μας. Το επαναλαμβάνω συνεχώς για να καταλάβει ο κάθε πολίτης πως δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά, ειδικά όταν το καράβι για 30 χρόνια είχε λάθος ρότα. Χρειάζεται υπομονή, μεθοδικότητα και χρόνος και αισθάνομαι πως ο κόσμος το καταλαβαίνει και δείχνει εμπιστοσύνη».