SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Βένια Δημητρακοπούλου : "Εύχομαι ο κόσμος της Σκιάθου να το αγαπήσει, να το χαρεί και να το εντάξει στην καθημερινότητά του"

Η διεθνώς καταξιωμένη δημιουργός, μιλάει αποκλειστικά στο Skiathoslife.gr για το γλυπτό στον Κυκλικό Κόμβο του νησιού και την εκδήλωση παρουσίασης την Κυριακη 2024-12-14 12:05:37
Βένια Δημητρακοπούλου :

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου και στις 12 το μεσημέρι ο Δήμος Σκιάθου διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με αφορμή την εγκατάσταση του γλυπτού «Λαλάρια» στον κόμβο της Ακρόπολης. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στο Μπούρτζι, ενώ σε αυτή θα παρευρεθεί και θα μιλήσει μεταξύ άλλων και η δημιουργός του γλυπτού «Λαλάρια» κ. Βένια Δημητρακοπούλου. Η διεθνώς καταξιωμένη δημιουργός, η οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά έργο της στην Σκιάθο,  θα μιλήσει με θέμα: «Λαλάρια, λίθοι πολύτιμοι σμιλεμένοι από νερό και φως». 

Το όλο έργο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Σκιάθου ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό των εργασιών, ενώ επίσης θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το έργο αυτό αποτελεί μια δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει συμβάλλει και αυτή από την πλευρά της με την παροχή των υλικών του έργου» τονίζει μιλώντας στο Skiathoslife η κα. Δημητρακοπούλου, ενώ αναφέρει και τα εξής: «Αυτή την γλυπτική σύνθεση την ονόμασα Λαλάρια. Για την δημιουργία του έργου χρησιμοποίησα λευκό μάρμαρο και ανοξείδωτο χάλυβα. Το λευκό μάρμαρο παραπέμπει στα λευκά βότσαλα, τα Λαλάρια. Δεν πρόκειται για ένα έργο που υπήρχε στο συρτάρι μου μαζί με άλλα σχέδια, προσχέδια, μακέτες και το έβγαλα, όταν δέχτηκα την συγκεκριμένη πρόταση για την Σκιάθο, προκειμένου να πάω εκεί επί τόπου και να το προσαρμόσω. Ακολούθησα μια διαφορετική διαδικασία: Επισκέφτηκα την Σκιάθο και μελέτησα προσεκτικά τον συγκεκριμένο χώρο. Τον αφουγκράστηκα, είδα το φως του, εξέτασα την κίνηση των ανθρώπων και των αυτοκινήτων γύρω από εκείνο το σημείο, το οποίο είναι κυκλικό, ενώ επίσης συγκέντρωσα και πολλές πληροφορίες για την ιστορία του νησιού τους ανθρώπους του , την πλούσια φύση του. Φρόντισα λοιπόν να ακολουθήσω μία διαδικασία έτσι ώστε το έργο, το οποίο προέκυψε να είναι αυτό που λέμε: ``τόπο-ειδικό``. Στα αγγλικά site specific. Ένας δηλαδή οργανικός τρόπος να γεννιέται ένα έργο και να φτιάχνεται  ειδικά για τον συγκεκριμένο τόπο για τον οποίο προορίζεται» υπογραμμίζει η κ.Δημητρακοπούλου. 

Στο αεροδρόμιο της Σκιάθου είχε δεί μια εικόνα που της έκανε μεγάλη εντύπωση και αποτέλεσε αντικείμενο προβληματισμού. Ο Δήμαρχος της Σκιάθου έχει τοποθετήσει εκεί ένα κουτί, στο οποίο καλούνταν οι επισκέπτες του νησιού να επιστρέφουν τα λαλάρια, που έχουν  πάρει μαζί τους από την ομώνυμη παραλία. Με αυτό τον τρόπο η δημοτική αρχή του νησιού θέλησε  να καταστήσει σαφές σε όλους, πως αυτό το αντικείμενο είναι πολύτιμο για το φυσικό περιβάλλον της Σκιάθου και με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει  να εκλείψει: «Αυτή η εικόνα στο αεροδρόμιο, που αποτυπώθηκε στη μνήμη μου σε συνδυασμό με την μοναδική, φημισμένη σε όλο τον κόσμο παραλία του νησιού με τα άσπρα σμιλεμένα από το φως και το νερό βότσαλα, αποτέλεσαν την πηγή της έμπνευσης για το συγκεκριμένο έργο» αναφέρει η κ. Δημητρακοπούλου δίνοντας μερικές ακόμη πληροφορίες για το έργο αυτό: «Μετά από τις μελέτες και τα σχέδια που έκανα, πρότεινα να δημιουργηθούν τρία υπερμεγέθη λαλάρια που ακουμπούν πάνω σε μια μεταλλική επιφάνεια. Τα τοποθέτησα  στη συνέχεια  επάνω σε μια μεταλλική επιφάνεια που θυμίζει υδάτινη επιφάνεια και που μετά από μια ειδική επεξεργασία θα μπορούν να καθρεπτίζονται επάνω της τα σύννεφα, οι εναλλαγές του φωτός, το γύρω τοπίο κλπ. Με αυτόν τον τρόπο τα γλυπτά Λαλάρια θα μοιάζουν σαν να βρίσκονται πάνω σε μια οθόνη που καταγράφει τα όσα συμβαίνουν γύρω τους προσδίδοντας στην σύνθεση μια δυναμική. Άφησα τον τίτλο «Λαλάρια», επειδή πρόκειται για μια λέξη που προέρχεται από την λέξη Λάας που σημαίνει λίθος και που επίσης με τα δύο υγρά της σύμφωνα το λ και το ρ παραπέμπουν στο στοιχείο του νερού. Λέξη που συναντάμε επίσης και στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Τα πολύτιμα Λαλάρια της Σκιάθου παρουσιάζονται εδώ υπερμεγέθη, ασάλευτα για όλους και για πάντα. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πώς κάτω από το ελληνικό φως το μάρμαρο στο πέρασμα του χρόνου γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον. Εύχομαι ο κόσμος της Σκιάθου να το αγαπήσει, να το χαρεί και να το εντάξει στην καθημερινότητά του».