Ο Δήμος Αλμυρού τιμά τον μεγάλο Έλληνα ερευνητή Χαράλαμπο Καλοδήμο
2024-07-05 10:45:49Με τη βοήθεια της τεχνολογίας ο Έλληνας ερευνητής του Νοσοκομείου St. Jude των ΗΠΑ Χαράλαμπος Καλοδήμος αποκάλυψε τη δομή και τη λειτουργία των κινασών, πρωτεϊνών που εμπλέκονται στον καρκίνο και όχι μόνο. Στόχος, ο σχεδιασμός αποτελεσματικών φαρμάκων χωρίς παρενέργειες.
Ο Δήμος Αλμυρού διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του Χαράλαμπου Καλοδήμου, διακεκριμένου Έλληνα της διασποράς με καταγωγή από τη Σούρπη, την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 και ώρα 20.30 στην πλατεία του χωριού.
Οι σπουδές, η καριέρα και οι βραβεύσεις
Ο δρ Χαράλαμπος Καλοδήμος κατέχει από το 2017 την έδρα βασικής έρευνας Josepf Simone στο Νοσοκομείο St. Jude, όπου ηγείται του Τμήματος Δομικής Βιολογίας. Με καταγωγή από τη Μαγνησία, αποφοίτησε από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το 1999 ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Ινστιτούτο Curie στο Παρίσι (Γαλλία) και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ουτρέχτη (Ολλανδία) πριν περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το 2004. Ηδη από την Ολλανδία ο δρ Καλοδήμος άρχισε να διερευνά τις δυνατότητες της φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (Nuclear Magnetic Resonance spectroscopy, NMR) στη διαλεύκανση της δομής βιολογικών μακρομορίων. Το 2016, όταν ήταν διαπρέπων καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, του απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο Raymond and Beverly Sackler για τις Φυσικές Επιστήμες ως αναγνώριση του έργου του. Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο δρ Καλοδήμος «πέτυχε να περιγράψει με εξαιρετική λεπτομέρεια τη δομή, τη λειτουργία και τη δυναμική που αναπτύσσεται σε μια σειρά δύσκολων και σημαντικών βιολογικών συστημάτων». Είναι ο μοναδικός που έχει λάβει το βραβείο του καλυτέρου νέου ερευνητή από την Εταιρεία Πρωτεϊνών και την Εταιρεία Βιοφυσικής την ίδια στιγμή.
Από το 2020 είναι εκλεγμένο μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοφυσικής, ενώ το μεγάλο πλήθος των ερευνητικών εργασιών του έχει δημοσιευθεί σε περίβλεπτα επιστημονικά περιοδικά.
Πηγή: gegonota.news