SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Γιώργος Κεχριώτης για την 25η Μαρτίου: Από Ρωμιοί, Γραικοί και από Γραικοί, Έλληνες!

Ο δημοσιογράφος του Skiathos Life βγάζει από την καρδιά του συναισθήματα για την επέτειο της Επανάστασης 2024-03-25 14:25:36
Γιώργος Κεχριώτης για την 25η Μαρτίου: Από Ρωμιοί, Γραικοί και από Γραικοί, Έλληνες!

Από τα 400 χρόνια σκλαβιάς φτάνουμε στο σήμερα στα 203 χρόνια ελευθερίας λοιπόν... Δεν είναι και λίγο. Όπως έγραψε και ο ίδιος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματα του "Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμε την επανάσταση"

Από Ρωμιοί, Γραικοί και από Γραικοί, Έλληνες!

Για φανταστείτε... Από εκεί που έσκυβες το κεφάλι καθημερινά επειδή ήσουν σκλάβος των Τούρκων, από εκεί ήσουν ξεγραμμενος από κάθε πιθανότητα ελπίδας, εκεί που παρακαλούσες καθημερινά τους Τούρκους να μην σού ξεκληρίσουν την οικογένεια, να σε αφήσουν να δουλέψεις, να σε αφήσουν να εκκλησιαστείς, να σε αφήσουν να μορφώσεις τα παιδιά σου... Να αποφασίζεις μια μέρα μαζί με όλους Έλληνες ότι ήρθε η ώρα να επαναστατήσεις, και με την βοήθεια του Θεού που σύμφωνα με ιστορικές ομολογίες για πολλούς ήταν έμπρακτη και φανερή, να παίρνεις πίσω ότι έχασες. Έδαφος, θρησκευτική ανεξαρτησία,διοικητική δύναμη μα πάνω από όλα την ΕΛΛΑΔΑ σου! Και ξέρουμε όλοι ότι δεν είναι μια τυχαία Ελλάδα, είναι η Ελλάδα πού πρέπει να είμαστε περήφανοι, η Ελλάδα της Ορθοδοξίας, της ανεξαρτησίας, η Ελλάδα της ελπίδας, η Ελλάδα πού έδωσε σε όλο τον κόσμο όλες τις επιστήμες, πού δάνεισε σε όλους τους λαούς το λιγότερο από δέκα λέξεις.
Η Ελλάδα πού είναι ένα βράχος ανθεκτικός σε κάθε χτύπημα και δυνατή γροθιά σε κάθε ομόφωνη απόφαση.Παγκοσμίως έχει αναγνωριστεί η προσφορά της χώρας μας σε πολλούς τομείς, γιαυτό και όταν πήραν οι προγόνοι μας και επίσημα την Εθνική ανεξαρτησία η πρώτη χώρα που μας αναγνώρισε ως "Ελλάδα" ήταν μια χώρα της Καραϊβικής θάλασσας στην Βόρεια Αμερική. Η Αίτη.Μια Ελλάδα που ιστορικά πάντοντε επιβίωνε από τεράστιες πληγές. Σίγουρα όχι εύκολα αλλά σίγουρα με γενναιότητα και θάρρος. 

Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να πει ότι στο λεξικό στην λέξη θάρρος θα μπορούσε σαν παράδειγμα να είχε την Επανάσταση του 1821. 

Ίσως κάποιος να πει ότι είναι υπερβολικό το παράδειγμα, αν όμως αναλογιστούμε ότι στις πρώτες μάχες που έγιναν οι Τούρκοι είχαν από γιαταγάνια μέχρι και τουφέκια ενώ οι Έλληνες ξεκίνησαν να μάχονται με τις "Πάλες" (Ή αλλιώς "Σπάθες") και στην πορεία καταφέραν να ενισχύσουν το οπλοστάσιο τους με όπλα ανάλογα του Οθωμανικού στρατού ίσως και να καταλάβει.
Αν κάτσουμε να σκεφτούμε τούς λόγους για τους οποίους σήμερα η καθημερινότητα μας θεωρούμε ότι είναι μέτρια προς άσχημη θα πρέπει να νιώσουμε ντροπή και μόνο που το σκεφτήκαμε. Αν βάλουμε στο μυαλό μας ότι άνθρωποι που είχαν ξεχαστεί από κάθε λαό σαν ύπαρξη, κατάφεραν να ανασάνουν πάλι ελεύθερα, λέει πολλά. Γιατί ήταν Έλληνες με πίστη στον Θεό και τη πατρίδα. Δίχως διχασμό για κομματικά ή κερδοσκοπικά συμφέροντα της τότε επικαιρότητας. Ο σκοπός ήταν ένας. Η απελευθέρωση!
Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας, χρόνια πολλά στους Έλληνες, και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!
Ευχαριστούμε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, τον Μάρκο Μπότσαρη, τον Ρήγα Φεραίο, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Κωνσταντίνο Κανάρη και όλους τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που τους έγραψε η ιστορία ως τούς πραγματικούς Εθνικούς ευεργέτες.
Να είστε περήφανοι για την προσευχή σας την οικογέννεια σας και τον Εθνικό σας ύμνο.