Αυστηρή κριτική Μπουκώρου στις πολιτικές της Ε.Ε. για Αγρότες και Δημογραφικό (video)
Παρουσία του Μαργαρίτη Σχοινά στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων 2024-02-01 20:19:40Ζήτησε μεταξύ άλλων:
-
Αναστολή των οικολογικών σχημάτων (eco schemes) για τρία χρόνια.
-
Transit πετρέλαιο για τους αγρότες.
-
Ενίσχυση της δημογραφικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα στην παρέμβασή του τόνισε: «Κύριε αντιπρόεδρε, είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Συζητάμε για το διατροφικό, χωρίς να έχουμε λύσει το αγροτικό. Συζητάμε για το μεταναστευτικό, χωρίς να λέμε κουβέντα για το δημογραφικό. Συζητάμε για την ενίσχυση της γεωπολιτικής σημασίας της Ευρώπης, χωρίς να έχουμε επιλύσει το ζήτημα της αμυντικής θωράκισης της Ευρώπης. Συζητάμε για την περιβαλλοντική μετάβαση, χωρίς να έχουμε αποφασίσει ποιο είναι το κόστος και ποιος πληρώνει αυτό το κόστος.
Φτάσαμε φέτος στο θλιβερό φαινόμενο στην Ελλάδα, να πάνε να εισπράξουν τα χρήματά τους οι αγρότες και να διαπιστώσουν ότι είναι 15%, 20%, 30% λιγότερο, γιατί λέει πρέπει να εφαρμόσουν τα eco schemes, τα οικολογικά σχήματα, για τα οποία ελάχιστα ενημερωμένοι ήταν οι αγρότες μας. Αναρωτιέμαι εδώ μέσα ή σε οποιαδήποτε αίθουσα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αν πηγαίναμε στην τράπεζα και βρίσκαμε τις αποδοχές μας μειωμένες 10%, 20%, 30% ή η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία έβλεπε μειωμένες τις αποδοχές της δεν θα υπήρχε καμία αντίδραση;
Εγώ προέρχομαι από τη Μαγνησία, τη Θεσσαλία που επλήγησαν, που επισκεφθήκατε και σας τιμάει αυτό. Τα πράγματα είναι πλέον πολύ σοβαρά, ακόμα και αν έχουμε αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων σε αυτή τη φάση. Οποιαδήποτε προσπάθεια κάνει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, να ξέρετε ότι το αγροτικό ζήτημα έρχεται με φόρα από το μέλλον, το τροφοδοτεί η επερχόμενη διατροφική κρίση.
Θα σας παρακαλούσα να μεταφέρετε στην Κομισιόν, να ανασταλούν τουλάχιστον για τρία χρόνια αυτές οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις των αγροτών, γιατί δεν ξέρουμε ποιες είναι πράγματι οι υποχρεώσεις άλλων μεγαλύτερων παραγωγών άλλων κλάδων της οικονομίας, να ενημερωθούν οι αγρότες μας, να προσαρμοστούν ομαλά.
Όταν κράτη όπως η Κίνα και η Ινδία δεν συμμορφώνονται απολύτως, αναρωτιέμαι μήπως είμαστε Δον Κιχώτες τελικά στην Ευρώπη και προσπαθούμε να αναστείλουμε την κλιματική αλλαγή μόνοι μας, όταν αγοράζουμε την ίδια στιγμή τρόφιμα ή και άλλα προϊόντα βιομηχανικά από υπερδυνάμεις, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με την ανάγκη περιβαλλοντικής μετάβασης και με το πλαίσιο του Green Deal που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θέλω να πιστέψω ότι δεν με αφορά το περιβάλλον ή η περιβαλλοντική μετάβαση ή η συμμόρφωση μας. Το θέμα είναι πώς πάμε και ποιος πληρώνει και αν έχει νόημα να αγωνιζόμαστε από μόνοι μας, όταν δεν έχει επέλθει μια παγκόσμια συμφωνία.
Για δεύτερη φορά, λοιπόν, θα σας παρακαλέσω ιδιαίτερα για δύο πράγματα, να γίνει κάτι με το αγροτικό ζήτημα τώρα γιατί δεν μπορούν οι αγρότες μας να αντέξουν με αυτό το κόστος παραγωγής. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι πολυεθνικές εταιρείες να έχουν transit πετρέλαιο και να μην τα έχουν οι αγρότες οι ευρωπαίοι και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι και οι Έλληνες. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει, να παράγουν μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα μέσω ΑΠΕ ηλεκτρισμό για να πιάσουμε τους στόχους του Green Deal, αλλά χωρίς προηγουμένως να έχουμε εξασφαλίσει το δικαίωμα στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους βιοτέχνες μας, για αυτοπαραγωγή, για Net Metering, ώστε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής.
Θα σας παρακαλέσω και για κάτι τελευταίο, να μεταφέρετε στην Κομισιόν την αγωνία μας για το δημογραφικό. Καλά κάνει η Ευρώπη και είναι Ευρώπη της συμπερίληψης και αναζητά τις βέλτιστες λύσεις, δεν είδα να απασχολείται ούτε η Ευρώπη για το δημογραφικό της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, ούτε και εμείς να καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για το δημογραφικό της χώρας. Ναι, για τα δικαιώματα και τις μειονότητες, όλοι μαζί να αγωνιστούμε, αλλά δεν είδα να κλαίει κανείς για τα 40.000 παιδιά ελληνόπουλα που πλέον δεν γεννιούνται κάθε χρόνο. Σας ευχαριστώ και είμαι βέβαιος, ότι θα μεταφέρετε τις αγωνίες μας».