Πώς φορολογούμενος κατάφερε να διαγράψει πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ
2024-01-16 11:26:00Εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις φορολογουμένων που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, αναζητώντας το… δίκιο τους για φορολογικές υποθέσεις.
Μια τέτοια περίπτωση κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης υπηρεσίας όταν έφτασε αίτημα από φορολογούμενο, ο οποίος καλούνταν να πληρώσει πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα, του είχε επιβληθεί πρόστιμο 250 ευρώ, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ για τη φορολογική περίοδο 01/04/2022-30/06/2022, ήτοι μετά την καταληκτική προθεσμία της 29/07/2022, από την εκκαθάριση της οποίας προέκυψε χρεωστικό υπόλοιπο ποσού 830,09 ευρώ.
Ο φορολογούμενος διατηρεί ατομική επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών την παραγωγή προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών που παράγονται ή ολοκληρώνονται κατόπιν παραγγελίας, τηρεί απλογραφικά βιβλία και έχει ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, άσκησε ενδοκοφανή προσφυγή με την οποία αιτήθηκε την ακύρωση του προστίμου.
Το αίτημα διαγραφής του προστίμου
Το βράδυ της 29/07/2022 ο φορολογούμενος ετοιμαζόταν να υποβάλλει τη δήλωση ΦΠΑ, ωστόσο ο γιος του αρρώστησε ξαφνικά και αναγκάστηκε να τον μεταφέρει επειγόντως σε νοσοκομείο.
Μετά τις εξετάσεις που υποβλήθηκε, κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του παιδιού, για παρακολούθηση και επιπλέον εξετάσεις.
Περί τις 01:30 το πρωί της 30/07/2022 που έγινε η εισαγωγή, ο φορολογούμενος κατάφερε να υποβάλει εκείνη την ώρα τη δήλωση ΦΠΑ (στις 02:18). Στη συνέχεια ο γιος του νοσηλεύτηκε για τρεις μέρες λαμβάνοντας εξιτήριο στις 2/08/2022.
Η καθυστέρηση στην υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ κατά δυόμιση ώρες μετά τη λήξη της προθεσμίας, έφερε και το πρόστιμο των 250 ευρώ.
Μάλιστα, η ΔΕΔ ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών (Δ.Α.Φ.Ε.), να αποστείλει στοιχεία σχετικά με την ημερομηνία και ώρα υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ του συγκεκριμένου φορολογούμενου και επιβεβαίωσε πως υποβλήθηκε με καθυστέρηση δυόμιση ωρών.
Φυσικά, ο επιτηδευματίας κατέθεσε όλα τα έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι ο γιος του μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο, ότι έγινε εισαγωγή του, αλλά και το πότε πήρε εξιτήριο.
Γιατί «σβήστηκε» το πρόστιμο
Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών έλαβε υπόψη της δύο σημαντικούς παράγοντες: πρώτον ότι το ποσό του ΦΠΑ είχε πληρωθεί από τον επαγγελματία, αλλά και το γεγονός ότι αν και είχε το παιδί του στο νοσοκομείο, δεν αδιαφόρησε και υπέβαλε ξημερώματα την δήλωση ΦΠΑ.
Φυσικά, κρίσιμο ρόλο στο να δικαιολογηθεί από την υπηρεσία αυτή η… ανθρώπινη δικαιολογία, έπαιξε το γεγονός ότι ο επαγγελματίας είχε ακαθάριστα έσοδα κάτω των 50.000 ευρώ, διατηρούσε απλογραφικά βιβλία και συνεπώς δεν υπήρχε υποχρέωση της υπογραφής από λογιστή φοροτεχνικό για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Άρα, επειδή δεν ήταν υποχρεωμένος να έχει λογιστή, την δήλωση έπρεπε να την υποβάλει μόνος του και δικαιολογείται η καθυστέρηση για λίγες ώρες, λόγω ανωτέρας βίας.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΔΕΔ που αποφάσισε πως πρέπει να «σβηστεί» το πρόστιμο στον επαγγελματία, «επειδή, σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά, όπως αυτά προκύπτουν από τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά, στοιχειοθετείται ότι συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, καθώς ο προσφεύγων αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας του γιου του, την ημέρα που έληγε η προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ όπου εμπεριέχονταν η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της δήλωσης, γεγονός σοβαρό και απρόβλεπτο, το οποίο δεν μπορούσε να προληφθεί ή να αποτραπεί και δικαιολογεί την καθυστέρηση υποβολής της περιοδικής δήλωσης Φ.Π.Α. Β’ τριμήνου 2022, κατά μια μέρα».
Πηγή: mononews.gr