Για πρώτη φορά στον Βόλο, ομάδα υποστήριξης ατόμων με Διπολική Διαταραχή
2023-12-21 09:56:28
Ομάδα υποστήριξης της Ελληνικής Διπολικής Οργάνωσης, πρόκειται να ξεκινήσει στον Βόλο από τις αρχές του 2024, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, η Μαριάννα Τσαντού ψυχολόγος και μέλος της Ε.Δ.Ο., στο πλαίσιο Πανελλαδικής δράσης.
Όπως εξήγησε, τα άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή, έχουν επιπτώσεις στη διάθεση, χαρακτηρίζονται από επεισόδια μανίας και στη συνέχεια συνοδεύονται από επεισόδια κατάθλιψης, όπου παρατηρείται πεσμένη διάθεση, χαμηλή λειτουργικότητα και αρκετές δυσκολίες για να αναλάβουν καθημερινές υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο, ένα άτομο μπορεί να περάσει δύσκολες περιόδους και ειδικά αν είναι σε αγωγή ή σε ψυχοθεραπεία, ενώ αυτό που καταφέρνει η ομάδα είναι να έρθει σε μια σταθερή διάθεση, ώστε ο ασθενής να είναι πιο ήρεμος και λειτουργικός και να είναι παραγωγικός.
Προσπάθεια ενημέρωσηςb
Το ποσοστό ατόμων που πάσχουν από διπολική διαταραχή είναι αρκετά χαμηλό στον πληθυσμό, παλιότερα ήταν γνωστή ως μανιοκατάθλιψη, ενώ υπάρχουν πολλές νοσηρές καταστάσεις, που μπορούν να επηρεάσουν τη διάγνωση μιας τέτοιας ασθένειας, καθώς, κάποια επεισόδια είναι πιο ξεκάθαρα σε κάποιους ανθρώπους και σε κάποιους άλλους όχι και τόσο.
Η δημιουργία της ομάδας και τοπικά, είναι μια προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου για τη διπολική διαταραχή ώστε να το διαχειριστούν καλύτερα.
Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη
Η κ. Τσαντού ανέφερε οι υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων με διπολική διαταραχή που έχουν φτάσει σε επίπεδο να έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο και δεν ισχύει το ότι δεν μπορείς να κάνεις οτιδήποτε ή να συμμετάσχεις ή να δουλέψεις, εάν πάσχεις από την συγκεκριμένη ασθένεια.
Η Ελληνική Διπολική Οργάνωση είναι μια εθελοντική δράση που από το 2008 παρέχει δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη σε ανθρώπους που πάσχουν από διπολική διαταραχή και μια από τις υπηρεσίες της δράσεις είναι η δημιουργία ομάδας υποστήριξης, κάτι που γίνεται διαδικτυακά, με τη συμμετοχή ατόμων από διαφορετικές πόλεις, αλλά και με πιο άμεση επαφή, δράσεις που είναι αποτελεσματικές και στις δύο περιπτώσεις.
Μειώνεται το αίσθημα μοναξιάς
Η ψυχολόγος τόνισε ότι στις ομάδες αυτές οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις εμπειρίες τους με άλλους ανθρώπους που έχουν κοινά προβλήματα, να αναφέρουν βιώματα, συναισθήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Η κ. Τσαντού τόνισε ότι ο ρόλος των ψυχολόγων σε αυτές τις ομάδες, είναι κυρίως συντονιστικός και υποστηρικτικός και μέσα από αυτές τις ομάδες μειώνεται το αίσθημα μοναξιάς που μπορεί να βιώνουν συχνά αυτοί οι άνθρωποι, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους, κοινωνικοποιούνται και είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουν φίλους.