Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανακύκλωσης εξηγεί τι αλλάζει με τη χρέωση της πλαστικής σακούλας | Ανακυκλώνουμε μόνο το 17%
2017-10-10 16:31:53
Στόχος του περιβαλλοντικού τέλους, που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2018 για κάθε πλαστική σακούλα, είναι να αυξηθεί η ανακύκλωση στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, σήμερα η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις χειρότερες θέσεις σε ποσοστά ανακύκλωσης στην Ευρώπη, καθώς θάβουμε περίπου το 83% των απορριμμάτων και ανακυκλώνουμε μόλις το 17%. Ειδικότερα, για την πλαστική σακούλα, εκτιμάται ότι κάθε κάτοικος χρησιμοποιεί 400 πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο, δηλαδή 4,5 δισεκατομμύρια σακούλες ετησίως. Από αυτές οι περισσότερες προέρχονται από τα ψώνια που κάνουμε στα σούπερ μάρκετ.
Θα πληρώνουμε 3 λεπτά για κάθε σακούλα
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, από την 1η Ιανουαρίου του 2018 για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα ο καταναλωτής θα πληρώνει 3 λεπτά και από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα πληρώνει 7 λεπτά. Τα χρήματα αυτά θα καταβάλλονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία στη συνέχεια θα χρηματοδοτεί περιβαλλοντικές δράσεις.
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρης Πολιτόπουλος, σε συνέντευξη του στο iefimerida δηλώνει πως τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από το περιβαλλοντικό τέλος από την χρήση της πλαστικής σακούλας θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. «Εμείς δεν θέλουμε να εισπράξουμε ούτε ένα λεπτό. Θέλουμε ο πολίτης να χρησιμοποιεί την χάρτινη σακούλα, ή την σακούλα πολλαπλών χρήσεων ή ακόμη και το διχτάκι που χρησιμοποιούσαμε παλιά», τονίζει ο κ. Πολιτόπουλος και προσθέτει: «Ο σκοπός της επιβολής του περιβαλλοντικού τέλους είναι να αποτρέψει τους πολίτες να χρησιμοποιούν την πλαστική σακούλα, όταν αγοράζουμε τα ψώνια μας. Τα έσοδα από αυτή την διαδικασία, (που είναι 3 λεπτά από 1/1/2018 και 7 λεπτά από 1/1/2019) είναι καθαρά ανταποδοτικά, θα επιστρέφουν στον πολίτη. Η σκέψη είναι η εξής: “Φέρε μου 10 τσάντες που τις πλήρωσες 3 λεπτά στο σούπερ μάρκετ για να τις πάω στην ανακύκλωση και εγώ θα σου δώσω δωρεάν μια τσάντα πολλαπλών χρήσεων για να μην αγοράζεις πλαστικές”. Ο ΕΟΑΝ θα ενημερώσει τον κόσμο για τα προβλήματα που προκαλεί η πλαστική σακούλα κυρίως στο θαλάσσιο περιβάλλον».
Αλλαγή νοοτροπίας
Η εκτίμηση είναι πως για να αλλάξει η νοοτροπία των Ελλήνων πολιτών και να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας θα χρειαστεί αρκετός καιρός. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Πολιτόπουλος «Ο Έλληνας πολίτης έχει ένα χαρακτηριστικό, είναι και ευαίσθητος και συνεπής στις επιλογές του αν διαπιστώσει ότι τυγχάνουν σεβασμού. Αν διαπιστώσει ότι τις πολιτικές μας τις υλοποιούμε θα είναι δίπλα μας».
Στόχος είναι στην Ελλάδα να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας, από 400 σακούλες που είναι ανά κάτοικο τον χρόνο, σε περίπου 90 μέχρι το 2019. Επιπλέον όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πρέπει επιτέλους να αυξηθεί η ανακύκλωση στη χώρα μας. «Το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα είναι από τα πιο χαμηλά στην Ευρώπη», τονίζει ο κ. Πολιτόπουλος. «Συνολικά από τα απορρίμματα τα ανακυκλώσιμα υλικά καταλαμβάνουν περίπου το 40%, τα κομποστοποιήσιμα υλικά το 40% και τα υπολείμματα περίπου το 15%. Σήμερα όμως, θάβουμε περίπου το 82% και ανακυκλώνουμε περίπου το 17%. Είναι από τα πιο χαμηλά στην Ευρώπη. Με τον νέο σχεδιασμό πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε μια αναστροφή του κλίματος», καταλήγει ο κ. Πολιτόπουλος.
‘Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, το νέο νομοσχέδιο έχει βασικό στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης στην χώρα μας. «Αλλάζει τελείως η φιλοσοφία της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων. Σήμερα υπάρχει η “καμπάνα” που μαζεύει το γυαλί και ο μπλε κάδος. Σταδιακά θα υπάρχει άλλος τρόπος και ευελιξία στον κάθε Δήμο (που από απλός συλλέκτης γίνεται και διαχειριστής των απορριμμάτων του) να επιλέγει τα υλικά με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους».
Πλαστική ρύπανση στη θάλασσα
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Greenpeace στην Ελλάδα, «τα πλαστικά βρίσκονται παντού, οδηγώντας το ευαίσθητο οικοσύστημα της Μεσογείου κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή». Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αποκαρδιωτικά. «Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες μικροπλαστικών από την επιφάνεια της θάλασσας σε Ιόνιο, Κρητικό και Αιγαίο πέλαγος, επισκέψεις σε απόμερες και δυσπρόσιτες παραλίες, καθώς και βιντεοσκόπηση του βυθού της θάλασσας στην Καλντέρα της Σαντορίνης και βόρεια της Μυκόνου. Οι πρώτες εικόνες έδειξαν ότι τα πλαστικά βρίσκονται παντού και διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια, ακόμη και σε μέγεθος που δεν είναι ορατό από ανθρώπινο μάτι. Δεν φεύγουν ποτέ από το περιβάλλον, παραμένουν στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα μέσω των θαλασσίων οργανισμών που τα προσλαμβάνουν», αναφέρεται στην έκθεση της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ