Τρεις στους δέκα δεν εκδίδουν αποδείξεις στις Σποράδες- Υψηλή φορολογική παραβατικότητα δείχνουν οι έλεγχοι
2017-08-23 09:54:26
Υψηλή παραμένει παρά την επιβολή λουκέτων η φορολογική παραβατικότητα στα νησιά των Βορείων Σποράδων, καθώς, όπως φαίνεται από τους ελέγχους των κλιμακίων εφοριακών, οι καταστηματάρχες εστίασης και διασκέδασης κυρίως, προτιμούν να πληρώνουν πρόστιμα, παρά να εκδίδουν αποδείξεις…
Η φορολογική παραβατικότητα φθάνει το 30% στη Σκιάθο και το 20% στην Αλόννησο, σύμφωνα με χθεσινούς ελέγχους συνεργείων εφοριακών, τόσο της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης, όσο και των Δ.Ο.Υ. Λάρισας, Βόλου, Ν. Ιωνίας Βόλου, Τρικάλων και Καρδίτσας, που «αλωνίζουν» κυριολεκτικά τουριστικές περιοχές των νησιών των Βορείων Σποράδων και του Πηλίου.
Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, με βάση σχετική οδηγία της ΑΑΔΕ. Ωστόσο την Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017 δεν μπήκαν λουκέτα σε επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον νόμο 4465/2017 επιβάλλοντα πρόστιμα έως 5.000 ευρώ σε μια σειρά επαγγελματικών εγκαταστάσεων, σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων.
Με βάση το άρθρο 47, παράγραφος 8 του νόμου, σε ορισμένες κατηγορίες υπόχρεων μπορεί αντί της αναστολής λειτουργίας να επιβάλλεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται για την επιβολή λουκέτου σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων, ειδικές χρηματικές κυρώσεις και συγκεκριμένα:
* Από 1.000 έως 2.500 ευρώ, σε περίπτωση ανακριβούς έκδοσης δέκα αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
* Από 2.501 έως και 5.000 ευρώ, σε περίπτωση υποτροπής εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους, ακόμα και για τρεις αποδείξεις χωρίς όριο αξίας.
* 5.000 ευρώ σε κάθε επόμενη διαπίστωση αντίστοιχης παράβασης.
Αντίστοιχα, παραμένουν σε ισχύ οι προβλέψεις επιβολής λουκέτου για 48 ώρες σε περίπτωση ανακριβούς έκδοσης δέκα αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ, 96 ώρες σε περίπτωση υποτροπής εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους ακόμα και για τρεις αποδείξεις χωρίς όριο αξίας και έως δέκα ημέρες σε κάθε επόμενη διαπίστωση αντίστοιχης παράβασης.
Τα χρηματικά πρόστιμα αφορούν στις περιπτώσεις εκείνες, όπου η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου κρίνεται δυσχερής, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις ενοικίασης σκαφών αναψυχής, πλανόδιους πωλητές, γηροκομεία, ξενοδοχεία, φροντιστήρια και ιατρεία.
Ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση όπου παρεμποδίζεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση ή απειλή βίας κατά των ελεγκτών, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ μπορεί να επιβληθεί αναστολή της λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης έως και για ένα μήνα, ενώ σε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας κάθε φορά, προβλέπεται έξτρα δεκαήμερο λουκέτο.
Επιπλέον, η τυχόν αλλαγή στη νομική μορφή ή στο πρόσωπο του φορέα της επιχείρησης ή η διακοπή της επιχείρησης από τον χρόνο διαπίστωσης μέχρι τον χρόνο εκτέλεσης της απόφασης, δεν κωλύει την επιβολή και την εκτέλεση της απόφασης αναστολής, εφόσον στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται επιχείρηση με το ίδιο ή παραπλήσιο αντικείμενο εργασιών ή σε αυτή συμμετέχουν ένα ή περισσότερα από τα αρχικά μέλη του φορέα ή συνδεόμενα με αυτούς πρόσωπα. Είναι μια ρήτρα πρόληψης, στην περίπτωση όπου ένας επαγγελματίας έρχεται αντιμέτωπος με αναστολή λειτουργίας της επιχείρησής του και στη συνέχεια ανοίγει άλλο μαγαζί.
ΔΗΜΟ.Σ. - e-thessalia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ