Περιφέρεια Θεσσαλίας- ΟΦΥΠΕΚΑ: Ξεκινούν οι συζητήσεις για τη δημιουργία Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO στα Μετέωρα
2022-02-24 15:44:47
Μια υπέροχη διαδρομή ξεκίνησε την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022, σηματοδοτώντας την έναρξη για τη δημιουργία Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στην περιοχή Πύλης - Μετεώρων.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, υποδέχτηκε στα γραφεία της Περιφέρειας την Πρόεδρο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) Μαρία Παπαδοπούλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Κωσταντίνο Τριάντη, με σκοπό να διερευνήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO στην ευρύτερη περιοχή. Λόγω ιδιαίτερης γεωμορφολογίας, η περιοχή των Μετεώρων με τους εμβληματικούς βράχους και τα μοναστήρια βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιάννης Μπουτίνας, καθώς εξετάστηκαν οι τουριστικές προοπτικές ανάπτυξης κατόπιν δημιουργίας Γεωπάρκου στην περιοχή. Σημαντική στον παραγωγικό διάλογο ήταν και η συνεισφορά του Καθηγητή Νικολάου Ζούρου, Προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO, ο οποίος τεκμηρίωσε επιστημονικά τη γεωλογική σημασία της περιοχής Πύλης – Μετεώρων και επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του Δικτύου για την ένταξη της στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάζεται, για την προετοιμασία του φακέλου του έργου, με το Επιμελητήριο Τρικάλων και τον πρόεδρο Βασίλη Γιαγιάκο.
Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO (Global Geoparks UNESCO) αποτελούν ενοποιημένες γεωγραφικές περιοχές και τοπία διεθνούς γεωλογικής σημασίας με πολιτιστικό ενδιαφέρον. Αποτυπώνουν με ολιστικό τρόπο τη ζωή, τη γεωλογία και την ανάπτυξη του πολιτισμού στο φυσικό περιβάλλον, ενώ παρέχουν δυνατότητες ανάπτυξης εκπαιδευτικών και εναλλακτικών δραστηριοτήτων με ορόσημο την αειφόρο ανάπτυξη. Υπάρχουν συνολικά 169 Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO σε 44 χώρες. Η Ελλάδα φιλοξενεί ήδη 6 από αυτά, ενώ προσβλέπει στην προσθήκη νέων.
Η δημιουργία του Γεωπάρκου στην περιοχή των Μετεώρων και η εμβληματική παρουσία της UNESCO θα ανανεώσουν τόσο εγχώρια, όσο και παγκοσμίως την τουριστική ταυτότητα της περιοχής, ενώ εκτιμάται πως θα ενισχύσουν την προσέλκυση τουριστών και επιστημόνων από το εξωτερικό. Το Γεωπάρκο Πύλης – Μετεώρων θα ενταχθεί στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής με στόχο τον εμπλουτισμό του τοπικού τουριστικού προϊόντος με νέες δυναμικές παγκόσμιας προβολής.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ