ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΚΡΑΙΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
2016-11-02 22:29:58
ΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ
Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και παρουσία του Εντεταλμένου Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας κ. Ιγγλέση, των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Θεσσαλίας Εμπορίου και Αγροτικής Οικονομίας κ.κ. Κίτσιου και Χατζόπουλου αντίστοιχα, του εντεταλμένου συμβούλου Υγείας – Πρόνοιας και Περιβάλλοντος κ. Λιούπη, εκπροσώπων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, των Δήμων Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Σκιάθου, της 111 Πτέρυγας Μάχης, του Λιμενικού, της Διεύθυνσης Δασών, των Δασαρχείων Βόλου και Αλμυρού, της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Βόλου, της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, συνεδρίασε την Τετάρτη 02-11-2016, το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΟΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.
Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η υπενθύμιση αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.
Αρχικά η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη αναφέρθηκε στα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα, όπως είναι η υποστελέχωση και η έλλειψη προσωπικού στο Τμήμα της Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά «για ποια πολιτική προστασία μιλάμε όταν έχουμε δύο υπαλλήλους με παράλληλα καθήκοντα για ολόκληρο το Νομό και δύο χειριστές μηχανημάτων για όλη την ηπειρωτική Μαγνησία και τα νησιά. Παρά τις συνεχόμενες εκκλήσεις μας, προς το Υπουργείο, τουλάχιστον για στελέχωση σε χειριστές και εργάτες γενικών καθηκόντων έστω και με 5μηνες συμβάσεις του ΟΑΕΔ μας απάντησαν ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο». Δεύτερο πολύ σημαντικό θέμα είναι ότι από τις 8 Αυγούστου δεν διεξάγονται δημοπρασίες, με την κ. Κολυνδρίνη να υπογραμμίζει «ενώ είμαστε έτοιμοι με εξασφαλισμένα χρήματα, δεν μπορεί να υπογραφεί τίποτα και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην εκτέλεση κανενός έργου όπως είναι ο καθαρισμός υδατορεμάτων προϋπολογισμού 650.000 ευρώ. Για μας προέχει η αντιπλημμυρική προστασία που ήδη έχει ολοκληρωθεί στον Ξηριά και τον Κραυσίδωνα και με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουμε και την ορθολογική διαχείριση των χρημάτων – ελάχιστοι οι πόροι που μας διατίθενται πλέον από την Πολιτεία – επεμβαίνουμε όπου είναι ανθρωπίνως δυνατό, όπως καθαρισμοί τριγωνικών τάφρων, απομάκρυνση φερτών υλών, καθαρισμοί ρεμάτων. Το σημαντικό είναι να ξέρουμε όλοι μας τις αρμοδιότητες που έχουμε, που πρέπει να επέμβουμε και κοινώς ποιοι είναι οι χώροι ευθύνης μας. Είμαστε έτοιμοι ενόψει χειμώνα με την ολοκλήρωση και των διαδικασιών που αφορούν στο έργο του αποχιονισμού». Τέλος η κ. Κολυνδρίνη ευχαρίστησε τα Σώματα Ασφαλείας για την άψογη συνεργασία τους με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, όπως και τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τους εθελοντές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.
Από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας κ. Ιγγλέσης επικεντρώθηκε στην πρόληψη λέγοντας «η πρόληψη είναι η λέξη κλειδί και όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε αυτά τα οποία είναι στην ευθύνη μας». Οι εκπρόσωποι του Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ειδικά μνημόνια για το «Σχέδιο Ξενοκράτης», οι εκπρόσωποι των Δήμων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη μηχανημάτων και προσωπικού, ενώ οι εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, των Δασαρχείων και των εθελοντικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στα καθήκοντά τους και στο τι θα πρέπει να κάνουνε σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Με το μνημόνιο ενεργειών που προτείνει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων καθορίζονται λεπτομέρειες για τη λήψη αναγκαίων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων προς αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από πλημμύρες, χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις, παγετούς καθώς και μέτρων αυτοπροστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Τέλος επισημαίνεται η προσοχή των εμπλεκομένων φορέων στη λήψη των προτεινομένων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την υλοποίησή τους.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ