Η πρώην αθλήτρια τριπλούν γεννήθηκε στο Βόλο και είναι η μικρότερη αδερφή του επίσης αθλητή στίβου Σπύρου Βασδέκη.
Είναι µία από τις ελάχιστες αθλήτριες που έχουν πάρει μέρος τρεις φορές ( 1996, 2000, 2004 ) σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έχοντας μάλιστα καταφέρει να προκριθεί σε ισάριθµους τελικούς.
Και όμως τίποτα αυτό δεν προϊδεάζει πως ο αρχικός της στόχος και επιθυμία δεν ήταν το τριπλούν.
«Ξεκίνησα τυχαία κατεβαίνοντας στους πρώτους μου αγώνες με… μια μέρα προπόνηση! Ηταν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 1992, που πρωτομπήκε το τριπλούν στη διοργάνωση. Εγώ τότε έκανα μήκος και κατέβηκα στο τριπλούν για να δώσω βαθμούς στον σύλλογο. Το αποτέλεσμα ήταν να κάνω πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων, να… γλυκαθώ και να αλλάξω δρόμο», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Ένα λάθος μπορεί να τα χαλάσει όλα»
«Το κάθε βήμα στο τριπλούν είναι ξεχωριστό. Το πρώτο είναι άλμα, το δεύτερο βήμα και ύστερα η πτήση και η προσγείωση… Πρέπει καθένα να το εκτελέσεις άψογα, ένα λάθος μπορεί να σ’ τα χαλάσει όλα. Γι’ αυτό και ποτέ προτού αγγίξεις στο σκάμμα δεν μπορείς να ξέρεις τι επίδοση θα φέρεις. Μπορεί να ανεβεί απίστευτα χωρίς καν να το καταλάβεις. Kανένα άλμα μου δεν φαίνεται μεγάλο! Αλλά νομίζω πως είναι ίδιον όλων των αθλητών αυτό: δεν ικανοποιούμαστε ποτέ. Κάθε φορά θέλουμε λίγο παραπάνω, λίγο μακρύτερα, λίγο πιο γρήγορα…», είχε δηλώσει αναφορικά με το άθλημα.
Αξίζει να σημειωθεί πως αποτελούσε την πιο επιτυχημένη Ελληνίδα αθλήτρια στο τριπλούν και κάτοχο ρεκόρ έως το 1998, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.
Τότε, έγινε μόλις η 2η Ελληνίδα που το κατακτά μετά την Άννα Βερούλη το 1982.
Η αρχή έγινε το 1993, όταν πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη διεθνή της επιτυχία πανηγυρίζοντας το χρυσό μετάλλιο στους αγώνες του Μπρούνο Τζάουλι, ενώ την ίδια χρονιά αναδείχτηκε και πρωταθλήτρια Ελλάδας τόσο στον κλειστό όσο και στον ανοιχτό στίβο.
Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε το αργυρό μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες κλειστού στίβου.
Το 1996, στον πρώτο τελικό τριπλούν γυναικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα, κατέλαβε την 5η θέση, ενώ την ίδια χρονιά στον κλειστό στίβο ανέβηκε στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος καθώς ήταν 3η.
Την επόμενη χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που έγινε στην Αθήνα, κατέλαβε την τέταρτη θέση με άλμα 14.62, που αποτελούσε και πανελλήνιο ρεκόρ.
Άλλη μία κορυφή ήρθε το 1997 στους Μεσογειακούς Αγώνες στο Μπάρι.
Η πρώτη σπουδαία επιτυχία ήρθε το 1998 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα Στίβου στη Βουδαπέστη, όταν κατέκτησε το µοναδικό χρυσό µετάλλιο για την Ελλάδα σε εκείνη τη διοργάνωση µε άλµα στα 14,55µ.
«Ίσως το πιο δυνατό συναίσθημα που έχω νιώσει. Ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και εθνικής υπερηφάνειας. Ένιωσα πιο πολύ από ποτέ Ελληνίδα. Έκανα και μια ευχή. Να ξαναβρεθώ στην ίδια θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα δουλέψω όσο πιο σκληρά χρειαστεί γι’ αυτό.Κακά τα ψέματα, αυτό το χρυσό είναι ωραίο, αλλά μεταλλιάκι μπροστά σ’ εκείνο της Βούλας Πατουλίδου στη Βαρκελώνη», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, εκπροσώπησε τη µμικτή Ευρώπης κατακτώντας την 1η θέση µε άλµα στα 14,64µ., πανελλήνιο ρεκόρ τότε.
Παράλληλα, τέσσερις φορές στο παρελθόν σε μεγάλες διοργανώσεις στον ανοιχτό στίβο, ο ελληνικός κλασικός αθλητισμός έχει ανεβάσει δύο αθλήτριες στο βάθρο του ίδιου αγωνίσματος.
Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις ανήκει και η Όλγα Βασδέκη όταν το 1999 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Σεβίλλη, ήταν «χάλκινη» με άλμα στα 14,61μ. και η Βούλα Τσιαμήτα «χρυσή» με άλμα στα 14,88μ.
Τα πρώτα χρόνια της δεκατίας του 2000 επιφύλασσαν πολλά. προβλήµατα τραυµατισµών με αποτέλεσμα να μείνει εκτός µεγάλων διοργανώσεων.
Το 2004 η Όλγα Βασδέκη συµµετείχε στους Ολυµπιακούς Αγώνες 2004 στην Αθήνα και παρά το γεγονός ότι η επίδοση της εκείνη τη χρονιά ήταν µόλις 13,89µ., στον προκριµατικό ήταν µία από τις 15 αθλήτριες που ξεπέρασαν το όριο των 14,50µ. Στον τελικό κατέλαβε την 12η θέση.
Το 2005 δεν ήταν καλή χρονιά για την ίδια και το 2006 προσπάθησε πολύ να βρεθεί στο Γκέτεµποργκ αλλά τα προβλήµατα την άφησαν πίσω.
Ατομικά ρεκόρ
Τριπλούν
Ανοιχτός Στίβος : 14,67μ., Χανιά/1999
Κλειστός Στίβος : 14,51μ., Αθήνα/1999
Μήκος
Ανοιχτός Στίβος : 6,60μ., Αθήνα/1998
Κλειστός Στίβος : 6,23μ., Ιεράπετρα/2003