Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου παραπέμπει την υπόθεση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, στο εδώλιο του οποίου θα κληθεί να καθίσει ο υπεύθυνος της βιομηχανίας, με την κατηγορία της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η δίωξη ασκήθηκε στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου
Κατά την αυτοψία των κλιμακίων διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
Το σύστημα έγχυσης ενεργού άνθρακα στα αέρια απόβλητα, πριν την είσοδό τους στην εγκατάσταση αποκονίωσης (σύστημα σακκόφιλτρων), ήταν εκτός λειτουργίας (ο διακόπτης της παροχής ήταν στη θέση off), ενώ η εγκατάσταση βρισκόταν σε λειτουργία. Στον χώρο του εργοστασίου στον οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο το σύστημα έγχυσης υπήρχαν αποθηκευμένες ποσότητες ενεργού άνθρακα σε περίσσεια. Σε ερώτηση των ελεγκτών υπαλλήλων σχετικά με τον λόγο για τον οποίο το συγκεκριμένο σύστημα αντιρρύπανσης ήταν εκτός λειτουργίας οι υπεύθυνοι βάρδιας δήλωσαν άγνοια. Το σύστημα εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι είχε τεθεί σε λειτουργία.
Κατά τη διαδικασία φόρτωσης του κλιβάνου τήξης με τα μεταλλικά καλάθια, χωρητικότητας 50m3, από τα δύο ανοίγματα της οροφής του κλιβάνου τήξης, κατά την τήξη του παλαιοσίδηρου στον ηλεκτρικό κλίβανο, καθώς και κατά τη φάση της απόχυσης, διαπιστώθηκε διαφυγή μεγάλων ποσοτήτων καπναερίων στο βόρειο τμήμα του κτιρίου του χαλυβουργείου (όπου βρίσκεται ο κλίβανος), οι οποίες δεν απορροφούνταν πλήρως από το σύστημα απαγωγής και επεξεργασίας των αερίων αποβλήτων, με αποτέλεσμα να διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα, μέσω των ανοιγμάτων του κτιρίου προκαλώντας ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Επίσης, διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία κυρίως εντός του χώρου του χαλυβουργείου.Ομοίως, διαπιστώθηκε διαφυγή μέρους των καπναερίων και από τον φούρνο – κάδο στον οποίο παραμένει ο ρευστός χάλυβας πριν τη διαδικασία της συνεχούς χύτευσης. Η οσμή αυτών των καπναερίων που διαφεύγουν του κλιβάνου τήξης και του φούρνου – κάδου, διαπιστώθηκε ότι προσομοιάζει με την οσμή που υπάρχει πολλές φορές στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου τις μεταμεσονύκτιες και τις πρωινές κυρίως ώρες (τις καθημερινές περίπου έως τις 8 π.μ. και τα σαββατοκύριακα περίπου έως τις 10 π.μ.).
Στον κλειστό χώρο όπου βρίσκεται ο πίνακας ελέγχου του κλιβάνου τήξης, των συστημάτων αποκονίωσης κ.λπ., δε διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενδείξεων σχετικών με την παροχή Ο2 και φυσικού αερίου εντός του κλιβάνου.
Το σύστημα αποκονίωσης ήταν σε λειτουργία, όπως και οι αναλυτές συνεχούς μέτρησης εκπομπών σωματιδίων. Από τους ελεγκτές διαπιστώθηκε διαφυγή μεγάλων ποσοτήτων αερίων αποβλήτων, οι οποίες δεν απορροφούνταν από το σύστημα απαγωγής και επεξεργασίας).
Οι ελεγκτές κατέθεσαν τις εξής προτάσεις που δεν τηρήθηκαν και εισηγούνται την ανάκληση της άδειας:
Κατάθεση τεχνικών μελετών, συνοδευόμενων από αντίστοιχα σχεδιαγράμματα που να περιγράφουν πλήρως την παραγωγική διαδικασία του χαλυβουργείου, τα ποιοτικά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά των αποβλήτων (στερεά, υγρά και αέρια) που παράγονται στις διάφορες φάσεις της παραγωγής του εργοστασίου, με ιδιαίτερη έμφαση στα αέρια απόβλητα.
Πραγματοποίηση, από διαπιστευμένο φορέα, μετρήσεων διοξινών – φουρανίων, βαρέων μετάλλων, πτητικών οργανικών ενώσεων και λοιπών αέριων ρύπων (CO, CO2, NOx, O3, PM10, SO2, C6H6, Pb), παρουσία των μελών του Κ.Ε.Π.ΠΕ., στον χώρο του χαλυβουργείου στην έξοδο του συστήματος αποκονίωσης και σε ενδεδειγμένες θέσεις προκειμένου να εκτιμηθεί η συμβολή της συγκεκριμένης βιομηχανικής μονάδας στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος του πλησιέστερου οικισμού (Αγ. Γεώργιος Φερών) και του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου.
Εγκατάσταση μόνιμου σταθμού παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στη μονάδα, με άμεση σύνδεση αυτού, σε πραγματικό χρόνο, των μετρήσεων ρύπων που θα διενεργεί, στο διαδίκτυο.
e-thessalia.gr