Οι Β. Σποράδες παίρνουν τη μερίδα του λέοντος ~ Πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ» Περιφέρειας Θεσσαλίας
2020-11-23 15:18:19
Τρόπους για την ενίσχυση του προγράμματος μέχρι 20 εκατ. ευρώ αναζητεί ο Κώστας Αγοραστός - Πώς κατανέμονται τα ποσά ανά γεωγραφική ενότητα και είδος δραστηριότητας
Οι Βόρειες Σποράδες, που χτυπήθηκαν ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορονοϊού και δεν δούλεψαν παρά πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με την κανονική τους σεζόν, παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από το πολυπόθητο πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας «ΑΝΑΣΑ» για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στη Θεσσαλία, που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση. Ακολουθούν, ανάλογα με το ύψος των επιχορηγήσεων, που προκύπτουν από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η χερσαία Μαγνησία, τα Τρίκαλα, η Λάρισα και η Καρδίτσα.
Συνολικά στη Θεσσαλία υπέβαλαν αιτήσεις 6.500 επιχειρήσεις, οι οποίες ζητούν χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα που προκάλεσε η φοβερή πανδημία. Μοιραία ο προϋπολογισμός του προγράμματος, τα οποίο είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ, εξαντλήθηκε με την προέγκριση περίπου 1.100 αιτήσεων, οι οποίες υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις που συγκέντρωσαν βαθμολογία άνω του 62% σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης.
Βλέποντας τις αγωνιώδεις προσπάθειες των επιχειρήσεων να επιχορηγηθούν για να ξεπεράσουν τα ανυπέρβλητα εμπόδια της κρίσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ψάχνει να βρει τρόπο να ενισχύει το πρόγραμμα και να υποστηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς είναι αδιαμφισβήτητο και προκύπτει από τα οικονομικά τους στοιχεία ότι έχουν πληγεί οικονομικά από τον κορονοϊό.
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε για το θέμα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξετάζει τρόπους για την υποστήριξη των επιχειρήσεων. Σε αποκλειστική του δήλωση ο κ. Αγοραστός είπε: «Βλέπουμε πως μπορούμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα με τη χρηματοδότηση με ένα επιπλέον κονδύλι μέχρι το ποσο των 20 εκατ. ευρώ». Το σχέδιο «άμεσης δράσης» της Περιφέρειας Θεσσαλίας με γρήγορες και αυτοματοποιημένες διαδικασίες, δίνει ανάσα ρευστότητας από 5.000 έως 50.000 ευρώ με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης και είναι πολύ σημαντικό για το σύνολο των επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς δράσης όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της υποβολής των αιτήσεών τους.
Αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο των τελικών εγκρίσεων των αιτήσεων μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ παρουσιάζει σήμερα τη γεωγραφική κατανομή των χρηματοδοτήσεων, αλλά και την κατανομή τους ανάλογα με τους τομείς δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της Αναπτυξιακής Εταιρείας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΑΕΔΕΠ) για τη Θεσσαλία, η οποία είναι διαχειριστής του προγράμματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσό ενισχύσεων διεκδικούν τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα και στη συνέχεια οι υπηρεσίες.
Στον έλεγχο των δικαιολογητικών η διαδικασία
Ο γενικός διευθυντής και μέλος της ΑΕΔΕΠ Απόστολος Παπαδούλης λέει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οριστικά αποτελέσματα. Εχουν εγκριθεί αρχικά οι αιτήσεις και γίνεται έλεγχος των δικαιολογητικών.
«Εμείς ως ΑΕΔΕΠ είχαμε υποχρέωση να υποδεχθούμε τις αιτήσεις, οι οποίες υποβάλλονταν ηλεκτρονικά στο πληροφορικό σύστημα κρατικών ενισχύσεων ως διαχειριστές του προγράμματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Οταν ολοκληρώθηκε η υποβολή των προτάσεων, οι οποίες συνοδεύονταν από δικαιολογητικά και υποστηρικτικά στοιχεία, στις 30 Οκτωβρίου, ξεκινήσαμε την αξιολόγηση των προτάσεων. Επρεπε λοιπόν να κρίνουμε τις προτάσεις αυτές με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά που προέκυπταν από το πρόγραμμα», σημειώνει.
Αναφερόμενος στα κριτήρια της αξιολόγησης είπε: «Επρεπε να δούμε την απασχόληση που είχαν οι επιχειρήσεις αυτές και μέχρι 25 απασχολούμενους έπαιρναν βαθμολογία 25% που ήταν και η ανώτερη. Ενα δεύτερο κριτήριο ήταν η σχέση που είχε ο κύκλος εργασιών τους με τα αποτελέσματα, τα οικονομικά κέρδη που είχαν οι επιχειρήσεις το 2019, που βαθμολογούταν μέχρι 15% και το τρίτο -που ήταν το σημαντικότερο- αφορούσε στις απώλειες τζίρου που είχαν οι επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας του διαστήματος Απριλίου- Ιουνίου σε σχέση με τον τζίρο που είχαν κάνει οι επιχειρήσεις την αντίστοιχη περίοδο του 2019 που λειτουργούσαν κανονικά. Οσο μεγαλύτερη απώλεια του τζίρου κατέγραφαν, τόσο μεγαλύτερο βαθμό εξασφάλιζαν. Αυτός ο βαθμός μπορούσε να φθάσει μέχρι 60%».
Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που μπορούσαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανήκουν σε συγκεκριμένους ΚΑΔ και επίσης στα λειτουργικά τους έξοδα το 2019 είχαν μεγαλύτερες δαπάνες από 10.000 ευρώ.
Ποιες επιχειρήσεις εγκρίθηκαν
Οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν οικονομικά με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία και τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος, καθώς όπως προαναφέρθηκε ο προϋπολογισμός εξετάζεται να ενισχυθεί, συγκεντρώνουν βαθμολογία από 62% και πάνω. Θα ενισχυθούν με συνολικό ποσό 30 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες που είναι κάτω από 62% δεν θα επιχορηγηθούν. «Τώρα είναι να δούμε αν οι βαθμολογίες που έβγαλε το πληροφοριακό σύστημα είναι σωστές, αν τα δικαιολογητικά υποστηρίζουν το αποτέλεσμα της βαθμολογίας και αν οι επιχειρήσεις που προεγκρίθηκαν όντος προκρίνονται. Αυτά τα στοιχεία θα ανακοινωθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία θα συνεδριάσει σύντομα», σημειώνει ο κ. Παπαδούλης.
Η επιτροπή αξιολόγησης κλήθηκε να κάνει ένα πολύ δύσκολο έργο. Συνολικά υποβλήθηκαν 6.500 αιτήσεις.
Ελεγχος των δικαιολογητικών
Οι επιχειρήσεις που προκρίνονται θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και να τα υποβάλουν στην ΑΕΔΕΠ μέχρι 31 Μαρτίου του ’21 για να καταβληθούν οι ενισχύσεις τους. Η υποβολή αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου.
Η γεωγραφική κατανομή και οι ενισχύσεις ανά τομέα
Αναλυτικά τα στοιχεία με τις αιτήσεις ανά γεωγραφική ενότητα, προϋπολογισμό προτάσεων και ύψος ενισχύσεων έχουν ως εξής:
- Καρδίτσα, αιτήσεις προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, οικονομική ενίσχυση με περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
- Λάρισα, αιτήσεις 61,5 εκατ. ευρώ, οικονομική ενίσχυση με περίπου 4,8 εκατ. ευρώ.
- Χερσαία Μαγνησία, αιτήσεις προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ, οικονομική ενίσχυση 6 εκατ. ευρώ.
- Β. Σποράδες, αιτήσεις προϋπολογισμού 26,7 εκατ. ευρώ, οικονομική ενίσχυση περίπου θα πάρουν 12,500 εκατ. ευρώ.
- Τρίκαλα αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 26,5 εκατ. ευρώ, ενίσχυση περίπου 5 εκατ. ευρώ.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ