Oι Συνεδριάσεις του Δ.Σ του Οργανισμού των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης στη Σκιάθο
2017-05-08 16:14:01
Στις 11 και 12 Μαϊου 2017, θα πραγματοποιηθούν στη Σκιάθο οι Συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης_Association Significant Cemeteries Europe (ASCE) http://www.significantcemeteries.org
Οι Συνεδριάσεις που θα φιλοξενηθούν στο Skiathos Palace, με την υποστήριξη των Skiathos Palace Hotel, Olympic Air/Aegean, Dolphin of Skiathos, Islea Hospitality Group και Hellenic Seaways πραγματοποιούνται μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, ο οποίος έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τον Οργανισμό, μετά την πρωτοβουλία του για την ένταξη του κοιμητηρίου της Σκιάθου στο Δίκτυο των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης. Ο Οργανισμός που ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αποτελεί μία ευρωπαϊκή προσπάθεια να αναδειχθούν τα κοιμητήρια ως σημαντικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβάνει 179 κοιμητήρια σε 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τα Ελληνικά Κοιμητήρια του Δικτύου είναι το Α' Αθηνών, το Κοιμητήριο της Κεφαλλονιάς και το Κοιμητήριο της Σκιάθου.
Στις Συνεδριάσεις θα πάρουν μέρος μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από τις εξής χώρες, Σλοβενία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Νορβηγία, Αυστρία, Σερβία, Ρουμανία και Ελλάδα. Εκτός από τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση και δράση του Οργανισμού, θα συζητηθούν και τα θέματα της διοργάνωσης του Ετήσιου Συνεδρίου του Οργανισμού για το 2017, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 5-7 Οκτωβρίου με διοργανωτή το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στις Συνεδριάσεις θα συμμετέχουν και η κα Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, η καθηγήτρια του Χαροκοπείου, που με πρωτοβουλία της προτάθηκε η πραγματοποίηση του Συνεδρίου στην Αθήνα, και η κα Μαριάνθη Αναστασιάδου Διευθύντρια της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της δράσης του για την προστασία και ανάδειξη της πολτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου, μεταξύ αυτών, ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος του κοιμητηρίου ως ‘Ιστορικός Τόπος’ από το Υπουργείο Πολιτισμού, με το ΦΕΚ 357/9-10-2013 και η ένταξή στο Δίκτυο των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης. Ο Σύλλογος έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη και προστασία του κοιμητηρίου, μιας και εκεί βρίσκονται τα σημαντικότερα γλυπτά της Σκιάθου. Αρχικά με το αίτημα του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, υποβάλοντας την άρτια και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της Ιστορικού-Αρχαιολόγου και Επίτιμου Μέλους του Συλλόγου, κας Συραϊνώς Κορωνιού-Διονυσίου, όπου στη συνέχεια ακολούθησε ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως ‘Ιστορικός Τόπος’ από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου λήφθηκε η απόφαση του χαρακηρισμού του Νεκροταφείου της Σκιάθου, η κυρία Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου Επίτιμη Δ/ντρια της Εθνικής Πινακοθήκης ανέφερε εκτός των άλλων τα εξής, “Όλο το σύνολο είναι μια μικρογραφία της αστικής ταφικής αρχιτεκτονικής από τα τέλη του 19 ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου. Μου κάνει πραγματικά τρομερή εντύπωση πως σε ένα χωριό, χωριό του τέλους του 19ου αιώνα, υπάρχει όλο αυτό.”
Μετά την ένταξη ακολούθησε η παρουσίαση του κοιμητηρίου στο Ετήσιο Συνέδριο του Οργανισμού, τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Βουκουρέστι. Στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου, η κα Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου, παρουσιάσε το Κοιμητήριο της Σκιάθου, κάνοντας αναφορές στα σημαντικά του μνημεία, δίνοντας μια συνολική εικόνα μέσα από μια ιστορική αναδρομή από την ίδρυση του Κοιμητηρίου, (1829), έως σήμερα. Στο δεύτερο μέρος, η κα Κορωνιού-Διονυσίου, συμμετείχε, με ανακοίνωση στη θεματική του Συνεδρίου "Foreigners in Significant Cemeteries". Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Κορωνιού-Διονυσίου επιλέχθηκε να είναι στους 11 εισηγητές του Συνεδρίου, από τις αιτήσεις που δέχθηκαν οι διοργανωτές από τα 179 μέλη του Δικτύου.Η ανακοίνωσή της είχε θέμα την ανθεμωτή στήλη του Κοιμητηρίου της Σκιάθου, το μνημείο του Γεώργιου Ιωάννου, το οποίο, σύμφωνα με τη μελέτη της Κας Κορωνιού-Διονυσίου:“Χαρακτηρίζεται από την ωραία επεξεργασία, τη χάρη των αναλογιών, τη ραδινότητα ( κοψότητα, λεπτότητα) και την εκπληκτική ζωντάνια του ανθεμίου, που, στην περίπτωση των στηλών αυτών, συμβολίζει τη νέα ζωή. Στο σχολιασμό της, αναφορικά με την παρουσίαση της Κας Κορωνιού-Διονυσίου, η Πρόεδρος του Δικτύου, Κα Lidija Pliberšek, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά και κολακευτικά λόγια, λέγοντας πως: “Η παρουσίαση είναι υποδειγματική και χαρακτηρίζεται από επιστημονική πληρότητα” καταλήγοντας με το σχόλιο : “nonverbal presentation”.
Η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, στο Συνέδριο, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού. Σε σχετική επιστολή προς το Σύλλογο, η Διεύθυνση, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντική την ένταξη. Στη συνέχεια ο Σύλλογος ανέπτυξε μια στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, δια του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού και προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ή Σκιάθος’, με στόχο τη συμμετοχή στο Δίκτυο Δήμων με κηρυγμένα ως ιστορικά κοιμητήρια, μεταξύ αυτών του Βόλου, Κεφαλλονιάς, Τρίπολης, Ερμούπολης-Σύρου, Ναυπλιέων, Νότιας Κυνουρίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Χαλκιδέων και Λέσβου.
Το Κοιμητήριο της Σκιάθου
Το Κοιμητήριο της Σκιάθου τα “Μνημούρια” όπως αναφέρεται στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο της Χώρας. “..., μετά δέκα λεπτών της ώρας δρόμον έφθανεν εις τα «Μνημούρια». Ωραία εξοχή, παντοτινή άνοιξις, θάλουσα βλάστη, αγριολούλουδα, εμύριζε κήπος. Ιδού ο περίβολος των νεκρών!” Αλ. Παπαδιαμάντης “Φόνισσα”.
Η ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1830, όταν, με την αποχώρηση των Τούρκων, οι Σκιαθίτες εγκατέλειψαν το Κάστρο και επανεγκαταστάθηκαν στο λιμάνι του νησιού
Αποτελεί προτεραιότητα για τον Πολιτιστικό Σύλλογο, η προστασία των εν λόγω μνημείων, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου. Τα μνημεία αυτά είναι η συμπυκνωμένη Ιστορία της Σκιάθου, που πρέπει πάση θυσία να διατηρηθεί στη μνήμη των επερχομένων γενεών.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ