Στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ο Αθαν. Ζλατούδης
2019-11-11 14:57:32
Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και παρουσία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Ιγγλέση, του εντεταλμένου συμβούλου για τα νησιά των Βορείων Σποράδων κ. Ζλατούδη, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Ζιώγα, εκπροσώπων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, του Λιμεναρχείου, των Δήμων Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού, του Στρατού Ξηράς, της Διεύθυνσης Δασών Ν. Μαγνησίας, του Δασαρχείου Αλμυρού, της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, της ΔΕΔΔΗΕ, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας συνεδρίασε τη Δευτέρα 11-11-2019, το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΟΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.
Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η επισήμανση αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.
[caption id="attachment_72949" align="alignnone" width="696"] dav[/caption]
Αρχικά η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την έλλειψη προσωπικού της, με την υποχρηματοδότηση, με την έλλειψη προσωπικού της πρώην ΔΕΣΕ, με την αρμοδιότητα που έχει εκχωρηθεί στις Περιφέρειες για τον καθαρισμό των υδατορεμάτων. «Στη Μαγνησία, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχει στην ευθύνη της, μετά την αλλαγή του σχετικού Νόμου 8 χιλιάδες χιλιόμετρα υδατορέματα, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη χρηματοδότηση και οι πόροι στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής μας Ενότητας».
Παρά τα όποια προβλήματα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, ότι τα έχει καταφέρει, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, χάρη στη σωστή προετοιμασία των Υπηρεσιών της, τον ορθό και έγκυρο προγραμματισμό και στη συνεργασία της με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τους οποίους ευχαρίστησε δημόσια κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η κ. Κολυνδρίνη.
[caption id="attachment_72948" align="alignnone" width="696"] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΟΠΠ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ[/caption]
Όπως η ίδια υπογράμμισε «από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν γίνει έγκαιρα, όλες οι σχετικές διαδικασίες που απαιτούνται, όπως, ο καθαρισμός των ρεμάτων που συνεχίζεται, παντού, αν και για να καθαρισθούν τα 8 χιλιάδες χιλιόμετρα χρειάζεται ένας τιτάνιος αριθμός προσωπικού και πολλές χιλιάδες ευρώ, με την κ. Κολυνδρίνη να τονίζει ότι για την θωράκιση του Νομού μας απαιτείται ένας προϋπολογισμός που ξεπερνά τα 30 εκ. ευρώ, ποσό που εξασφαλίζεται με νοικοκύρεμα και ορθολογική διαχείριση των οικονομικών μας. Τα υδατορέματα καθαρίζονται ιεραρχικά, αρχικά αυτά που διασχίζουν την πόλη και εν συνεχεία αυτά που διασχίζουν τις πρωτεύουσες των Δήμων. Υλοποιείται αυτή τη στιγμή εργολαβία για τον καθαρισμό ρεμάτων 1 εκ. ευρώ στην Ηπειρωτική Μαγνησία, 800.000,00 στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε εργολαβία για οριοθέτηση-διευθέτηση χειμάρρων. Δημοπρατήθηκαν στα νησιά των Βορείων Σποράδων έργα συνολικού προϋπολογισμού 2.5 εκ. ευρώ. Είναι σε εξέλιξη έργα αντιπλημμυρικά και αντικατολισθητικά για την θωράκιση του Πηλίου και της περιοχής Κερασιά-Κανάλια, προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ. Ενεργοποιήθηκαν τα Μητρώα Μηχανημάτων και έχει εξασφαλισθεί το ποσό του 1.8 εκ. ευρώ για τον αποχιονισμό. Πιστεύω και φέτος με συντονισμό, συνεννόηση και ιεράρχηση των προβλημάτων θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες παρουσιασθούν».
Από την πλευρά του ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Ιγγλέσης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και στα προβλήματα που προκαλεί, καλώντας τους Δήμους να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία που γνωρίζουν και στα οποία προκαλούνται τα περισσότερα προβλήματα.
Οι εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ειδικά μνημόνια για το «Σχέδιο Ξενοκράτης», τονίζοντας ότι είναι έτοιμοι από κάθε άποψη και σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό και θα επέμβουν για βοήθεια όποτε και αν κληθούνε, οι εκπρόσωποι των Δήμων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη κυρίως σε προσωπικό.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Με το μνημόνιο ενεργειών που προτείνει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων καθορίζονται λεπτομέρειες για τη λήψη αναγκαίων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων προς αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από πλημμύρες, χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις, παγετούς καθώς και μέτρων αυτοπροστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τέλος επισημαίνεται η προσοχή των εμπλεκομένων φορέων στη λήψη των προτεινομένων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για την υλοποίησή τους.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ