SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς γράφει στο SL o Ειδικός Καρδιολόγος Δημήτριος Κρικίδης MD, MSc

2019-09-29 21:32:49
Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς είναι μια εκστρατεία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στόχος της προσπάθειας αυτής,  είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για τους  παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης  καρδιαγγειακών νοσημάτων και την αξία της πρόληψης. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν ένα ευρύ φάσμα διαταραχών, τα οποία προσβάλλουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία ,μέσω της διαδικασίας της αθηροσκλήρωσης,  με συχνότερες μορφές την  στεφανιαία νόσο, την  περιφερική αρτηριοπάθεια και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στερούν τη ζωή σε 20 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2025 οι θάνατοι από καρδιαγγειακές παθήσεις θα ανέλθουν στα 25 εκατομμύρια το χρόνο. Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων αφορά κυρίως  τις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και αποδίδεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Σχετίζεται άμεσα με τη Καθιστική ζωή, την Ανθυγιεινή διατροφή, την Υπερλιπιδαιμία , το Κάπνισμα , την Παχυσαρκία,  το Σακχαρώδη Διαβήτη, την Αρτηριακή Υπέρταση,  την  Έλλειψη Φυσικής Δραστηριότητας και το έντονο ψυχικό stress. Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου έχει κάποιος ,τόσο μεγαλύτερος είναι και  ο κίνδυνος για την εμφάνιση ενός  καρδιαγγειακού  νοσήματος, ενώ είναι σαφές επίσης, ότι η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των παραγόντων κινδύνου συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Δεδομένου ότι  ο τρόπος ζωής κατέχει καθοριστικό ρόλο για την πρόληψη και καταστολή των καρδιαγγειακών παθήσεων , η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία  συστήνει την αλλαγή συμπεριφοράς των ατόμων, υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης με τις εξής συστάσεις:
  1. Διακοπή του καπνίσματος
  2. Υγιεινή διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά , με έμφαση στα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα ψάρια και αποφυγή τροφών πλούσιων σε ζάχαρη και αλάτι
  3. Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε διάρκεια 30-60 λεπτά την ημέρα
  4. Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους (BMI 20-25 kg/m2)
  5. Διατήρηση Αρτηριακής Πίεσης σε τιμές μικρότερες από ( < 140/90 mmHg)
  6. Διατήρηση της χοληστερόλης και ιδίως της LDL  σε  χαμηλές τιμές
  7. Διατήρηση των τριγλυκεριδίων  σε τιμές  (<150 mg/dL)
  8. Καλό έλεγχο του σακχάρου με στόχο HbA1c: <7%
Η εξατομικευμένη προσέγγιση με αλλαγή του τρόπου ζωής και πιθανή φαρμακευτική αγωγή (όπου χρειαστεί) μπορεί να επιβραδύνει την καρδιαγγειακή νόσο. Έτσι και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς,  ενισχύει  την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  του κοινού για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, με το σύνθημα:   [*] ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ A. ΚΡΙΚΙΔΗΣ | MD, MSc Ειδικός Καρδιολόγος | Επιστημονικός Συνεργάτης ΄Β Καρδιολογικής Κλινικής Α.Π.Θ Γεννήθηκε  στην Αθήνα το 1975 ,μεγάλωσε στη Σκόπελο Μαγνησίας ,απ’ όπου είναι η καταγωγή του  και ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη ( Καλαμαριά-Νέα Κρήνη). Αποφοίτησε το  1993, από το 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου. Το 1995 εισήχθη στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Τ.Ε.Ι.Θ) και το 2000, έλαβε το πτυχίο του Φυσικοθεραπευτή. Το 2001 εισήχθη “πρώτος” με κατατακτήριες εξετάσεις, στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ).   Ολοκλήρωσε επιτυχώς τις προπτυχιακές του σπουδές το 2006. Την περίοδο  2008-2009, υπηρέτησε ως αγροτικός ιατρός ,στο άγονο Π.Ι Βρύναινας-Κ.Υ Αλμυρού, του Νομού Μαγνησίας. Στη συνέχεια ειδικεύτηκε επί 2 έτη στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής. Μετά το πέρας της θητείας του ,το 2011 άρχισε την ειδίκευσή του στην Καρδιολογία. Την περίοδο 2011-2012, προσελήφθη ως Ειδικευόμενος  Ιατρός Καρδιολογίας, στην Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής και στη συνέχεια κατά την περίοδο 2012-2015 ,συνέχισε την ειδικότητα, στην ΄Β Πανεπιστημιάκη Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε την ειδίκευσή του στην Καρδιολογία τον Οκτώβριο του 2015, μετά από επιτυχή συμμετοχή στις αντίστοιχες εξετάσεις. Κατά την διάρκεια της ειδικότητας, παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα, «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών  του Ελληνικού  Ανοιχτού Πανεπιστημίου κι έλαβε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης ( ΜSc), με βαθμό “Λίαν Καλώς” το 2014. Από τον Νοέμβριο  του 2015, είναι  Άμισθος  Επιστημονικός Συνεργάτης της ΄Β Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής  Κλινικής  του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. με ερευνητικό ,διδακτικό και κλινικό έργο. Βρίσκεται σε αναζήτηση θέματος διδακτορικής διατριβής. Έχει συμμετοχή  σε  εργασίες δημοσιευμένες σε διεθνή  περιοδικά, σε  Posters σε συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος και σε ομιλίες- παρουσιάσεις-ανακοινώσεις  εργασιών σε συνέδρια-ημερίδες στην Ελλάδα.
  • Από το 2014 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ), σε Προγράμματα Αγωγής Υγείας (Ομιλίες σε Σχολεία).
  • Από το 2015 ασκεί την Καρδιολογία σε ιδιωτική βάση.
Είναι μέλος  της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της  Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, της Εταιρείας  Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος,  της  Αθλητιατρικής Εταιρείας  Ελλάδος και του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας. Γνωρίζει Αγγλικά,  Γαλλικά και Ιταλικά Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών